Mozaïek van Simson gevonden bij opgravingen oude Israëlische synagoge

Bij opgravingen in het oude Israëlische dorp Huqoq in een oude synagoge is een mozaïek ontdekt van Simson. Eerder vonden archeologen in dezelfde synagoge ook al mozaïekpanelen met Bijbelse taferelen. Het gaat daarbij onder meer om verhalen uit het Bijbelboek Richteren.
Archeoloog en professor Jodi Magness ontdekte samen met haar team in 2012 al de eerste mozaïeken in de opgravingen van de oude synagoge. De overblijfselen van het religieuze gebouw werden opgegraven in het oude Joodse dorp Huqoq, iets ten noorden van Tiberias. In 2012 vonden ze de vloer van synagoge waarop afbeeldingen te zien zijn van diverse Bijbelse verhalen uit het boek Richteren. Daarbij speelt Simson meerdere keren de hoofdrol. Tot deze zomer waren deze mozaïekpanelen echter niet helemaal te zien. Nu zijn ook de ontbrekende delen zichtbaar.
Bovendien ontdekte men nog meer afbeeldingen. Zo is er een groot mozaïek ontdekt vlakbij de hoofdingang van de synagoge. Daarop is een tijger te zien die op een steenbok jaagt en een dode Filistijnse soldaat. Ook is een Aramese inscriptie zichtbaar met namen. Vermoedelijk zijn dit de namen van de kunstenaars óf van degenen die het gefinancierd hebben.
Magness heeft met haar opgravingen in en rondom de synagoge overigens een duidelijk doel, zo vertelt ze tegenover Christian Post. Ze wil weten hoe het met de Joodse dorpen gesteld was onder de vroegchristelijke heerschappij. Huqoq was namelijk een dorp tijdens de vroegchristelijke periode, toen het Romeinse rijk christelijk werd. “Veel van mijn collega’s in Israël denken dat tijdens de christelijke overheersing joden werden onderdrukt en dat veel van deze nederzettingen daarom in verval raakten en verdwenen in de vierde, vijfde en zesde eeuw”, aldus Magness. “Mijn indruk vanuit de archeologie was altijd precies het tegenovergestelde. Ik denk dat deze joodse nederzettingen juist floreerden in die tijd.”
Haar ontdekkingen in Huqoq bevestigen dat, zo stelt ze tegenover het medium: “Die laten zien dat Huqoq in de vierde, vijfde en zesde eeuw bloeide.” Inmiddels zijn de opgravingen afgerond. Alles wat is gevonden, blijft op dezelfde plek als onderdeel van het culturele erfgoed van Israël.
Praatmee