Terugkijken: voorman Gereformeerde Bond over predikantentekort PKN

De PKN kampt met een alsmaar groeiend tekort aan predikanten. Ook steeds meer gemeenten die zich verwant weten aan de Gereformeerde Bond binnen de PKN moeten het zonder dominee stellen. Waar drieënhalf jaar geleden circa 50 bondsgemeenten geen predikant hadden, is dat aantal nu bijna verdubbeld. Dat vertelt Piet Vergunst, secretaris van de Gereformeerde Bond in het Family7-actualiteitenprogramma Uitgelicht!.
"Je ziet elk jaar het aantal vacatures in kerkelijke gemeenten toenemen. Het is een maatschappelijk verschijnsel dat er een tekort is aan gekwalificeerd personeel, zoals we dat dan zeggen. Kijk maar naar de horeca, het onderwijs, de transport en de politie. Dat gaat de kerk niet voorbij. In toenemende mate is dit iets wat aandacht vraagt", zegt Vergunst.
Het tekort aan predikanten valt niet zomaar op te lossen, waar de roeping van cruciaal belang is om predikant te worden. "Vanwege salaris en carrièreperspectief hoef je het niet te doen. Wil jij in Gods Koninkrijk werken, is het zeker dat je je daartoe geroepen moet weten. Dat is ook de basis van de toewijding waarmee je werkt", licht Vergunst toe.
Als secretaris van de Gereformeerde Bond ziet Vergunst dat steeds meer bondsgemeenten geen predikant hebben. "Binnen de PKN zijn er circa 300 tot 350 gemeenten die zich tot de Gereformeerde Bond rekenen. Drieënhalf jaar geleden waren er ongeveer 50 vacatures en dat is nu bijna het dubbele. Dat betekent dat toch wel één op de vier gemeenten geen eigen predikant heeft."
In grotere bondsgemeenten kan dat betekenen dat een predikant dubbele werkzaamheden heeft. "In die zin is het predikantschap sowieso al geen taak wat je in 36 of 40 uur doet. Je doet het werk in je gemeente, maar je hebt ook de bovenplaatselijke taken. Zo kan een predikant afgevaardigde zijn voor de synode of de classis of zit hij in het bestuur van een zendingsbond of jeugdorganisatie. Die taken moeten door minder mensen verdeeld worden, dus dat betekent dat de druk op hen ook toeneemt."
Hoewel het predikantentekort stijgt, zien we tegelijkertijd een terugloop van het aantal kerken en kerkgangers. Zou je dan niet minder predikanten nodig hebben? "Het aantal gemeente neemt licht af. Voor de Gereformeerde Bond, het deel waar ik het meest bij betrokken ben, is dat toch wel heel beperkt. Je kunt wel zeggen dat een tweede dienst op de zondag vrijwel overal nog actueel is. Er kan wel sprake zijn van een afname van leden. Echter, als je voor 250 mensen preekt, en dat was vroeger voor 300 mensen, dan moet je alsnog dezelfde tijd besteden aan de preekvoorbereiding. Dus daar zit het niet in", stelt Vergunst.
Op de vraag wat eigenlijk de voornaamste taak van een predikant is, antwoord Vergunst: "Vanouds zijn er drie dingen die bij het basispakket van een predikant horen: prediking, catechese en pastoraat. De laatste 25 jaar is er in de gemeente zoveel vergaderwerk bijgekomen, denk aan commissies waar de dominee dan iets moet zeggen. Je merkt in de praktijk dat de predikant daardoor leeggezogen wordt en soms de rol van een manager vervult. Ik denk dat als je blijft bij de kern van de roeping dat een predikant daar uiteindelijk de meeste vreugde in heeft en het ook langer zou volhouden."
Benieuwd naar de volledige bijdrage van Piet Vergunst? Bekijk dan hieronder de uitzending van Uitgelicht! terug.
Praatmee