cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dr. Teun van der Leer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 maart 2023 door Jeffrey Schipper

Is komst Mozaiek naar Rotterdam een verrijking? Dr. Teun van der Leer antwoordt

“In de regio Rijnmond wonen bijna een miljoen mensen. Op dat aantal zijn er te weinig kerken; er mogen nog meer kerken bij. Het is goed dat er in deze regio verschillende kerken zijn”, stelde dominee Ies Maaswinkel, sinds een jaar voorganger van Mozaiek010 in Rotterdam, onlangs in het Nederlands Dagblad. De snelgroeiende evangelische kerk is inmiddels op tien plekken in Nederland actief. Dr. Teun van der Leer bespreekt de opkomst van Mozaiek in de Cvandaag podcast.

“Mozaiek is een bijzonder fenomeen”, maakt Van der Leer duidelijk. “In Veenendaal was er in no-time sprake van een snelgroeiende kerk. En de groei is niet alleen kwantitatief. Er zitten zeker ook kwalitatieve elementen in. Mensen vinden daar geloofsvernieuwing en hun manier van kerk-zijn trekt veel mensen aan. Daar is een bijzondere beweging gaande. Ik ben het met Ies Maaswinkel eens dat in een grote stad als Rotterdam altijd plek is voor nieuwe kerken. Dat is een ander verhaal dan een kerk starten in Biblebelt-plekken waar al veel kerken zijn. Ik juich het toe dat Mozaiek in steden als Rotterdam en Amsterdam actief is. Daar is volop ruimte voor nieuwe gemeenten.”

De baptistenpredikant plaatst een kanttekening: “Ik vind het wel eens jammer dat Mozaiek, voordat men ergens begint, voor zover ik weet, geen afstemming zoekt met bestaande kerken. Men zoekt achteraf uiteindelijk wel verbinding met omliggende kerken, maar dat gebeurt vervolgens op de voorwaarden van Mozaiek. Wat dat betreft mis ik het besef van katholiciteit: de overtuiging dat God in veel kerken al aan het werk is. Dat vind ik soms wel eens lastig.”

Beluister het fragment vanaf minuut 30:45

- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Waarom was Teun van der Leer er verbaasd over dat Mozaïek in de Bible-belt (Veenendaal) begon? Als ik het goed begrepen heb, begon het min of meer spontaan in de huiskamer bij Kees Kraaijenoord en daarna gegroeid tot wat het nu is.