Tienduizenden horen via seculier mediakanaal over Jezus’ wederkomst: "Zorg dat je er klaar voor bent"

God28 februari 2023
Peter van der Weerd

“De rode lijn van de Bijbel is dat God tegen de mensheid zegt: zorg dat je niet aan de verkeerde kant uitkomt. God heeft beloofd dat Hij alle dingen nieuw maakt. Maar er is een brede en smalle weg. Daarom waarschuwt God de mensheid, voordat het einde nadert. Zorg dat je er klaar voor bent.” Dit is de boodschap van voorganger Peter van der Weerd. Zijn verhaal op het alternatieve mediakanaal Blckbx, is inmiddels meer dan 70.000 keer bekeken via YouTube. Cvandaag vat het veelbekeken interview over eindtijdtekenen, Jezus’ wederkomst en het merkteken van het beest samen.

Blckbx omschrijft zichzelf als ‘een onafhankelijk en kritisch nieuwsplatform voor vrije denkers met een sterk rechtvaardigheidsgevoel'. Oprichter en tv-producent Flavio Pasquino wil met zijn kanaal ‘systemische conflicten blootleggen én oplossingen aanreiken’. Hem kwam het volgende bericht uit het christelijke tijdschrift Het Zoeklicht onder ogen: ‘Niet alleen de seculiere media zoals het journaal en de kranten zijn blind voor de geestelijke realiteit. Ook een mediabedrijf als Blckbx mist de geestelijke antenne. Op verstandelijk niveau ben ik het vaak met ze eens, maar helaas hebben ze geen weet van demonische machten die zich opmaken voor de laatste strijd… de eindtijd.’ Pasquino vatte deze tekst in Het Zoeklicht op als een uitnodiging voor een goed gesprek over onder meer de christelijke visie op het einde der tijden.

Van der Weerd, voorganger en oprichter van Upstream Café, ging als bestuurslid van Het Zoeklicht met hem in gesprek: “Je kunt zeggen: er is altijd oorlog geweest. Als Jezus spreekt over de eindtijd, maakt Hij duidelijk dat het er in de wereld steeds heftiger aan toe zal gaan”, stelt hij in het interview. “Als beeldspraak wordt verwezen naar weeën. Zelf heb ik nooit weeën gevoeld, maar vanwege onze vijf kinderen weet ik wel waarom ernaar wordt verwezen. Ze volgen elkaar snel op en worden alsmaar heftiger. Het kwaad in de wereld is er altijd geweest, maar het lijkt naar een soort climax te gaan. En dat is een trend die we duidelijk zien. Ja, het kwaad is er altijd geweest maar het neemt progressief-variabel toe. Actuele ontwikkelingen sluiten nauw aan bij wat in de Bijbelse profetieën is voorzegd.”

Bekijk het volledige Blckbx-interview:

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Jezus’ wederkomst
De presentator van Blckbx maakt tijdens het interview duidelijk dat hij de Bijbel waardeert vanwege de leerzame verhalen en wijsheden die erin beschreven staan. En dat veel Bijbelteksten metaforisch gelezen kunnen worden en in die zin van betekenis mogen zijn. Met lichte verbazing hoort en ziet hij Van der Weerd beweren dat hij de wederkomst van Jezus letterlijk opvat. “Voorafgaand aan Zijn hemelvaart zei Jezus: ‘Ik zal op dezelfde wijze terugkeren.’ In Jezus’ tijd op aarde zijn profetieën letterlijk in vervulling gegaan, dus waarom zouden ze in de toekomst niet letterlijk gebeuren?”

“In Zacharia 14:4 staat Jezus zijn voeten zal zetten op de Olijfberg in Jeruzalem”, merkt de voorganger op. “Dat wordt een mediaspektakel”, vervolgt de Blckbx-presentator. Van der Weerd: “In de Bijbel staat: ‘Ieder oog zal Hem zien.’ Lange tijd konden we ons dat niet voorstellen. ‘Hoe moet dat dan?’, zullen mensen honderden jaren geleden hebben gedacht. Inmiddels heeft iedereen een beeldscherm. Ik zou me dus kunnen voorstellen dat de wederkomst van Jezus inzichtelijk wordt gemaakt.”

"Deze nieuwe technologie gaat uitgerold worden en voor mij is onderdeel van de opmars die in de Bijbel zo duidelijk beschreven wordt."

“Hoe gaat Jezus zichzelf kenbaar maken?”, vraagt de presentator zich af. Opnieuw citeert Peter van der Weerd de Bijbel: ‘Hij komt met macht en majesteit.’ “Hij komt terug om op aarde te regeren. Het zal vervolgens nog een tijd duren voordat deze wereld definitief aan haar einde zal komen. Tijdens Zijn regeringsperiode zal Jezus op een rechtvaardige wijze dingen in orde maken. En er zal nog een eindstrijd plaatsvinden die in de Bijbel de slag om Armageddon wordt genoemd. Dit is een strijd van hen die zich vanuit het kwaad tegen God keren. Dan zal het kwaad definitief vernietigd worden.”

Openbaring 13: buigen voor het beest
Totdat het zover is kunnen mensen zich “aan de macht van het kwaad onderwerpen door erin mee te gaan”, stelt Van der Weerd. “De Bijbel stelt dat de mensheid collectief ervoor heeft gekozen om mee te bewegen met het kwaad. Als iemand de weg van Jezus wil bewandelen, wil je keuzes maken die God van je vraagt. Dat betekent dat je alert moet zijn als je komt op een punt waarbij je God kunt afwijzen, wat in de Bijbel ‘buigen voor het beest’ wordt genoemd.

Van der Weerd citeert naar Openbaring 13, ‘En het maakt dat men aan allen, kleinen en groten, rijken en armen, vrijen en slaven een merkteken [666] geeft op hun rechterhand of op hun voorhoofd, en het maakt dat niemand kan kopen of verkopen, behalve hij die dat merkteken heeft, of de naam van het beest of het getal van zijn naam.’ “De Bijbel spreekt over een moment waarbij de mens wordt opgelegd om een teken, op de hand of op het voorhoofd, als betaalmiddel te dragen”, maakt de voorganger duidelijk. “Je zou zeggen: het is ideaal om daarmee alle pasjes de deur uit te doen en iets op onze hand te zetten om daarmee te betalen. Maar dat verandert als in de voorwaarden staat als je zo’n middel alleen kunt gebruiken als je ervoor kiest om je te onderwerpen aan het regime van het kwaad.”

Langzamerhand is het niet meer zo moeilijk om daar een voorstelling van te maken. Als het contant geld eruit is en het door één centraal orgaan wordt geregeld, kan het gestuurd worden. Nu zien we de ontwikkelingen heel hard gaan. Kijk naar de digitale munt. Elf landen zijn er al heel ver mee. Het is een kwestie van tijd dat iedereen hierin meegaat. Hoe gaan we met dat digitale geld betalen? Een teken op de hand kan het eventuele vervolg zijn. Er zijn technologieën, bijvoorbeeld een soort tatoeage, die data kunnen bevatten die je identificatie weergeven. Dit gaat gepaard met voorwaarden. Wie daar niet mee akkoord gaat zal worden uitgesloten van het betalingsverkeer. Deze nieuwe technologie gaat uitgerold worden en voor mij is dat onderdeel van de opmars die in de Bijbel zo duidelijk beschreven wordt.”

"Als Jezus spreekt over de eindtijd, maakt Hij duidelijk dat het er in de wereld steeds heftiger aan toe zal gaan."

De zoektocht van Flavio Pasquino
Gedurende het interview ontstaat een andere dynamiek. Er worden niet alleen vragen gesteld over de eindtijd, maar algemene vragen over God, het evangelie en de mensheid. Vervolgens komt ook de persoonlijke situatie van presentator Flavio Pasquino ter sprake. “Ik ben geen aanhanger van een specifieke religie, maar ik ben de laatste jaren wel spiritueler geworden en ben ervan overtuigd dat er meer is tussen hemel en aarde.” “De mens is ongeneeslijk religieus”, reageert Van der Weerd. “Ieder mens heeft goddelijk bewustzijn, tenzij je dat bewust wegdrukt. De vraag is welke spiritualiteit je uiteindelijk brengt waar je ten diepste naar verlangt.

Ieder mens verlangt naar geluk, liefde en vrede. Dat komt voort uit de leegte die is ontstaan vanwege de disconnectie tussen God en mensen. Dat gat kun je op tal van manieren vullen. Bijvoorbeeld door veel geld te verdienen of door drank- of drugsgebruik. Maar keer op keer zul je merken dat er een houdbaarheidsdatum zit op dit type geluk, ook op spiritueel gebied. Het aanbod is oneindig. Het kwaad kan op allerlei manieren inspelen op je verlangens, ook op spiritueel vlak. En zo worden mensen meegenomen in een spiritualiteit die op een bepaalde manier aansluit bij onze behoeftes. Meditatie kan je tijdelijk rust en vrede geven, maar vervolgens zoek je verder.”

Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat de Blckbx-presentator een evangelische achtergrond heeft. Van der Weerd stelt een wedervraag: “Waarom heb je het achter je gelaten?” “Ik denk omdat ik zag dat er in de volle evangeliegemeente die ik bezocht mensen waren die niet zo goed leefden. Ik ben gaan twijfelen aan hun zuiverheid en ben toen wat pragmatischer naar het geloof gaan kijken. Er werd ook gesproken over ‘de zonde van masturbatie’. In mijn jeugd heb ik daar jarenlang last van gehad. Ik heb me lange tijd vies en schuldig gevoeld, waardoor ik seksualiteit zag als iets onzuivers. Achteraf zag ik die tijd als indoctrinatie.”

God van de (kerk)mens onderscheiden
“Misschien heb je het kind met het badwater weggegooid”, merkt Van der Weerd op. “Jouw verhaal is het verhaal van veel mensen die in hun jeugd in de kerk zijn geweest. In iedere kerk kom je mensen tegen waarover je kunt zeggen: ‘Sorry, maar als dit christenen zijn, weet ik het niet meer.’ Veel mensen knappen af op mensen die zondag vroom in de kerk zitten en doordeweeks doen waar ze zin in hebben. Je kunt afknappen op deze mensen, de dogmatiek van de kerk en kerkleiders die mensen onderdrukken. Maar vergeet niet dat er heel veel dingen over God worden gezegd die niet in de Bijbel staan.

"Als je God uiteindelijk afwijst, moet je je niet beklagen over het feit dat je komt op een plek waar Zijn liefde, vrede en heelheid niet zijn want daar wilde je zelf geen onderdeel van zijn."

Je zou jezelf de vraag moeten stellen: wat viel in mijn situatie onder de categorie ‘mens’ en onder ‘God’. Dat kun je alleen ontdekken door zelf de Bijbel te gaan lezen. Dan lees je dingen die niet in de lijn liggen van hoe het je vroeger verteld is. In het verre verleden waren er zelfs kruistochten. Dat kun je toch niet met de Bijbel in je hand doen? Dat is de Bijbel laten buikspreken, mensenwerk en machtsvertoon. Dat komt in alle kerkstromingen voor. De uitdaging is om te onderzoeken of God liefdeloos is of dat er liefdeloze dingen zijn gebeurd door mensen die fouten maken.”

Van der Weerd maakt aan het einde van het interview duidelijk dat hij uitziet naar de nieuwe wereld die God gaat scheppen. “Iedereen die ten prooi valt aan het oordeel van God, heeft er zelf voor gekozen om niet voor Hem te kiezen. Ik geloof dat Hij bij ieder mens aanklopt. Maar als je God uiteindelijk afwijst, moet je je niet beklagen over het feit dat je komt op een plek waar Zijn liefde, vrede en heelheid niet zijn want daar wilde je zelf geen onderdeel van zijn. Daarom is mijn oproep: bestudeer de Bijbel en weet dat er een weg is uit de ellende die deze wereld treft.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#317 Jeffrey & Andries Knevel over bekering, predikantentekort en eenheid katholieken-protestanten
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Amsterdam
Nieuws

Tot Heil des Volks maakt opvang vluchtelingenkinderen mogelijk

Per maart maakt Tot Heil des Volks de opvang van vluchtelingenkinderen in Amsterdam mogelijk. Dat maakt de organisatie vandaag bekend.  Rust en stabiliteitVanaf halverwege maart worden in een van de panden in het Centrum maximaal 54 alleenstaande min

Mozaiek020 Ontmoet
Nieuws

Mozaiek020 Ontmoet: in gesprek met dominee Alexander Noordijk

Op 7 januari startte een reeks van vijf bijzondere zondagochtenden: Mozaiek020 Ontmoet. Tot en met juni nodigt de jonge kerk, Mozaiek020 in Buitenveldert, elke eerste zondag van de maand, met uitzondering van mei, bekende personen uit om in gesprek t

Willem Lingeman
Video

Waarom overspel een ernstige zonde is

Veel christenen zullen het erover eens zijn dat overspel schadelijk is. Wat Willem Lingeman betreft is er bij overspel sprake van een ernstige zonde. Waarom? Dat legt de auteur van 'Verbonden voor het Leven' uit in onderstaande video. Bekijk de uitle

Ds. D.J. Budding
Video

Ds. Budding vertelt over gemeentelid die kraakheldere boodschap achterliet: "Wij willen Jezus zien"

“Geen enkele prediker is volmaakt, maar het zou wel heel erg zijn als mensen moeten zeggen dat ze Jezus in de prediking missen”. Aan het woord is ds. D.J. Budding. De emeritus-predikant binnen de PKN merkte onlangs in een preek op dat Jezus niet in d

The Chosen
Nieuws

Onderzoek: Hitserie The Chosen wordt door miljoenen niet-gelovigen bekeken

De populaire hitserie The Chosen weet ook miljoenen niet-gelovigen te bereiken. Dat meldt CBN News. Uit een kijkersonderzoek van de serie zelf blijkt dat liefst 30 procent van de kijkers een niet-gelovige achtergrond heeft. Tot dusver bekeken 108 mil

André van Vliet
Nieuws

Dirigent André van Vliet is ernstig ziek: "Mijn leven ligt in handen van onze hemelse Vader"

Dirigent, organist en pianist André van Vliet is ernstig ziek. Dat liet hij woensdag zelf weten in een bericht op zijn Facebook-pagina. De 54-jarige Van Vliet, die onder meer dirigent is van het bekende Vox Jubilans uit Waddinxveen, laat weten dat zi

Europese Digitale Identiteit
Nieuws

ChristenUnie ongelukkig met akkoord Europese Digitale Identiteit

Donderdag 29 februari ging het Europees Parlement akkoord met een uiteindelijke overeenkomst over de Europese Digitale Identiteit (eID), een Europese digitale plek om persoonlijke gegevens en documenten in op te slaan. De ChristenUnie is er niet blij

Open Doors
Video

Saleh riskeert de dood maar stopt daarom niet met evangeliseren

Evangelist Saleh uit Jemen krijgt keer op keer met doodsbedreigingen te maken. De ene keer via een sms, de andere keer per telefoon. De boodschap is altijd hetzelfde: ‘Ze zijn naar je op zoek. Je gaat dood. Je dagen zijn geteld.’ Die woorden zijn bea

Meerartikelen

ds. A. van Hees
God

Refoweb-vragensteller mist 'profetisch spreken' in reformatorische gezindte

'De laatste tijd heb ik veel preken/lezingen beluisterd uit evangelische kringen en van Baptistengemeenten. Het viel mij op dat ze daar veel meer de nadruk leggen op de tekenen der tijden. Ze halen vaak nieuws aan en koppelen dat aan de komst van de

pakistan
Nieuws

Terdoodveroordeelde christen in Pakistan krijgt goed nieuws en hoopt op vrijspraak

Een christen die in Pakistan ter dood is veroordeeld in een blasfemiezaak, is op 20 februari vrijgesproken in een andere zaak die betrekking had op hetzelfde incident. De rechter oordeelde dat er sprake was van dubbele vervolging, aldus zijn advocaat

Johan Schep
Video

Johan Schep over het naderend oordeel: "Je hoort de voetstappen van God"

Jona moest in Ninevé de boodschap brengen van het komende oordeel. Tegelijkertijd was datzelfde oordeel een blijk van genade van God. Want God oordeelt nooit zonder dat Hij eerst waarschuwt, zo betuigt ook Johan Schep in een nieuwe aflevering van de

Iran
Nieuws

Iran wil vervolgde christenen geen naam of gezicht geven

Hoewel het aantal opgepakte christenen in Iran jaarlijks ongeveer gelijk blijft, komen hun namen en gezichten steeds minder in de publiciteit. Het Iraanse regime lijkt daarmee het gezicht van vervolging te willen wegpoetsen. Teheran arresteerde in 20

EO-podcast
Nieuws

Nieuwe EO-podcast over hoe lessen uit Jezus’ Bergrede toe te passen zijn op het leven nu

De EO en IZB voegen een nieuwe podcast toe aan de succesvolle Eerst Dit-serie. Vanaf deze week is aflevering 1 van De Leerlingen te horen. In deze nieuwe podcast onderzoekt EO-presentator Jurjen ten Brinke grote vragen naar aanleiding van de bekendst

Narkisstraat
Video

Video: wat iedere christen zou moeten weten over Messiaanse Joden (deel 2)

Waarom spreken we eigenlijk over Messiaanse Joden of Messiasbelijdende Joden? Messiaans komt van het woord ‘Messias’. Aan het begin van de Bijbel, gelijk na de zondeval, belooft God dat er een Verlosser zal komen (Gen. 3:15). Die Verlosser wordt ook

Zie ik kom spoedig
Video

Wat zegt Openbaring 13 over het merkteken van het beest?

Het is voor veel mensen het bekendste en meest tot de verbeelding sprekende onderwerp van Openbaring. Wat is het merkteken van het beest en wat heeft dat te maken met kopen en verkopen? Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 27 van een 40-de

Sven en Judith
Video

Sven en Judith Likkel zijn komende zondag te gast bij Hour of Power

Komende zondag ontvangt presentator Jan van den Bosch bij Hour of Power twee bijzondere mensen: Sven en Judith Likkel. Sven raakte door een duik in ondiep water verlamd, waardoor hij nu voor de rest van zijn leven in een rolstoel zit. Echter weet hij

GlobalRize
Nieuws

GlobalRize viert 10-jarig bestaan: van enkele tweet naar miljoenenbereik

Zendingsorganisatie GlobalRize bestaat tien jaar! Op 26 februari 2014 werden de handtekeningen bij de notaris gezet en was het bestaan van Stichting GlobalRize een feit. Wat begon met een enkele tweet van Marten Visser is uitgegroeid tot een zendings

Opperrabbijn
Column

Joden worden door islamitische heren én dames uitgescholden in Nederland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs dat er sinds kort iets is veranderd in de scheldpartijen waar joden al langer mee te maken hebben. Waar het eerst vooral islamitische heren waren die zich hier schuldig aan maakten, doen de dames inm

Henri Doornbos
Video

Henri Doornbos deelt ervaringen met afwijzing en zoektocht naar acceptatie in nieuwste single

Henri Doornbos’ persoonlijke ervaringen met afwijzing en zijn zoektocht naar acceptatie klinkt door in elke noot van “Caught in the Middle”.  Deze nieuwe single die Henri uitbrengt onder de naam 'Stranger on the Road' spreekt tot het hart van iederee

Arie-Jan Mulder
Column

Een veelvoorkomend misverstand over het avondmaal en een mopperende Paulus

Als ik Bijbelstudie geef over het avondmaal, en ik vraag aan de aanwezigen in welk Bijbelboek we dan moeten gaan lezen, dan krijg ik meestal als antwoord: in de eerste Korinthe-brief. Dat is wel begrijpelijk, want daarin staan heel pittige dingen ove