Staan we vlak voor de aanval van Gog/Magog op Israël?

God Dirk van Genderen
Israël leger

Ik wil een actuele kwestie met u bespreken, de profetie die we lezen in Ezechiël 38 en 39, over de aanval van Gog en haar bondgenoten op Israël. Ik heb daar enkele kanttekeningen bij, waarmee u het misschien totaal oneens bent, maar ik doe dit, omdat ik van mening ben dat we onze standpunten soms te gemakkelijk overnemen van anderen, zonder er zelf goed over na te denken. En u weet het: het gaat mij om de waarheid van de Bijbel.

Velen in de christelijke wereld gaan ervan uit dat we aan de vooravond staan van de vervulling van Ezechiël 38 en 39: De aanval van Gog uit het land Magog, met tal van bondgenoten, op Israël. De aanwezigheid van een Russische strijdmacht in Syrië wordt gezien als de opmaat voor deze aanval.

Ook ik houd deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten, temeer daar er een bondgenootschap lijkt te ontstaan van Rusland, Syrië, Irak, Iran en Hezbollah. En ik vertrouw Poetin niet. Maar misschien is Poetin wel gevaarlijker voor Europa dan voor Israël…

"Aan het einde van het Duizendjarig Rijk zal de satan Gog en Magog aansporen tot een laatste aanval op de legerplaats van de heiligen en de geliefde stad, waarmee Jeruzalem wordt bedoeld"

Israël zal rustig en onbezorgd wonen
Toch is het voor mij geen uitgemaakte zaak dat deze aanval nu zal gaan plaatsvinden, omdat Ezechiël 38 aangeeft dat deze overrompelende aanval zal plaatsvinden in een tijd dat het volk Israël rustig en onbezorgd woont, zonder dat het land ommuurd is en dat de huizen en steden dan geen muren, grendels en poorten zullen hebben (vers 11).
Dit is toch geen beschrijving van de huidige situatie. Israël is zwaarbewapend en zeer alert op mogelijke aanvallen. Je kunt zeker niet stellen dat het land onbezorgd woont. Het land is wel degelijk ommuurd en de huizen en de steden hebben muren, grendels en poorten.

Psalm 83
Dit wil niet zeggen dat we nu geen gewapend conflict hoeven te verwachten waarbij Israël betrokken is. Ook nu zijn zeker de woorden van Asaf uit Psalm 83:3-5 actueel:
3 Want zie, Uw vijanden tieren,
wie U haten, steken hun hoofd omhoog.
4 Zij beramen listig een heimelijke aanslag tegen Uw volk
en beraadslagen tegen Uw beschermelingen.
5 Kom, zeiden ze, laten wij hen uitroeien, zodat zij geen volk meer zijn
en aan de naam van Israël niet meer gedacht wordt.

Deze woorden zouden vandaag geschreven kunnen zijn. Denk aan de dreiging van Hamas, Hezbollah, Iran, de niets en niemand ontziende golf van aanslagen die momenteel over Israël raast…

De vijanden haten Israël (vers 3), plegen heimelijke aanslagen tegen het volk (vers 4), willen het volk uitroeien (vers 5).

Ik meen echter dat de aanval die in Ezechiël 38 en 39 beschreven wordt, een totaal andere is dat de strijd tegen land en volk waarvan in Psalm 83 sprake is.
Psalm 83 geldt nu en kan nog heviger worden, tot een oorlog aan toe, de profetie uit Ezechiël is nog toekomst.

Voor of na de wederkomst?
Je zou de vraag kunnen stellen: Vindt de vervulling van de profetie in Ezechiël 38 en 39 plaats voor de wederkomst van de Heere Jezus of pas later?

U vindt dit misschien een vreemde vraag. Dat kan toch alleen maar voor de wederkomst plaatsvinden, reageert u wellicht. Na de wederkomst is er toch altijd vrede en zal er geen oorlog meer plaatsvinden?

"Misschien is Poetin wel gevaarlijker voor Europa dan voor Israël"

Dit lijkt logisch. En zeker, de laatste hoofdstukken van Zacharia wijzen op een grote aanval van alle volken op Israël. Als Israël dan dreigt ten onder te gaan, zal de Messias, de Heere Jezus komen, voor Zijn volk strijden en Zijn volk redden.

Maar gaat het in Zacharia over de aanval van Gog en haar bondgenoten, die Ezechiël beschrijft? Dat is voor mij lang niet zeker.

Openbaring 20
Wist u dat ook in Openbaring 20 over Gog en Magog wordt gesproken? In dat hoofdstuk wordt exact aangegeven wanneer de aanval van de legers van deze strijdmacht Israël zullen aanvallen, namelijk aan het einde van het Duizendjarig Rijk.

De vraag die gesteld moet worden, is: Wordt hier over dezelfde Gog en Magog gesproken als in Ezechiël 38 en 39? Als dat niet zo is, zouden er dus twee identieke aanvallen van Gog en Magog op Israël plaatsvinden: één keer vlak voor de wederkomst van de Heere Jezus en één keer aan het einde van het Duizendjarig Rijk.

Kan het zijn dat de aanval van Gog en Magog, met hun bondgenoten pas zal plaatsvinden aan het einde van het Duizendjarig Rijk? In Openbaring 20, vanaf vers 7 lezen we:
7 En wanneer de duizend jaar tot een einde gekomen zijn, zal de satan uit zijn gevangenis worden losgelaten.
8 En hij zal uitgaan om de volken te misleiden die zich in de vier hoeken van de aarde bevinden, Gog en Magog, om hen te verzamelen voor de oorlog. En hun aantal is als het zand van de zee.
9 En zij kwamen op over de breedte van de aarde, en omsingelden de legerplaats van de heiligen en de geliefde stad. Maar er daalde vuur van God neer uit de hemel en dat verslond hen.
10 En de duivel, die hen misleidde, werd in de poel van vuur en zwavel geworpen, waar ook het beest en de valse profeet reeds zijn. En zij zullen dag en nacht gepijnigd worden in alle eeuwigheid.

Aan het einde van het Duizendjarig Rijk – waarvan ik geloof dat hier een letterlijk Rijk wordt bedoeld van vrede en gerechtigheid, waar de Heere Jezus zal regeren – zal de satan Gog en Magog aansporen tot een laatste aanval op de legerplaats van de heiligen en de geliefde stad, waarmee Jeruzalem wordt bedoeld.

"En ondertussen wacht ons, als we de Heere Jezus mogen kennen en liefhebben, een geweldige toekomst"

Een tijd van vrede?
U vraagt zich misschien af: hoe is het mogelijk tijdens het Duizendjarig Rijk een groot leger op de been te brengen? Het zal dan toch een tijd van vrede zijn?

Openbaring 20 zegt in vers 2 en 3 dat aan het begin van dit Rijk de satan gebonden wordt, duizend jaar lang, zodat hij de volken niet meer kan verleiden. Het is onmogelijk dat we nu in dit Duizendjarig Rijk leven, denk alleen maar aan de wreedheden van IS, de Islamitische Staat.

Aan het eind van het Duizendjarig Rijk zal de satan dan voor een korte tijd uit zijn gevangenis worden losgelaten, om de volken te misleiden die zich in de vier hoeken van de aarde bevinden, God en Magog, om hen te verzamelen voor de oorlog.
Wie zijn deze volken? Daar is geen gemakkelijk antwoord op te bedenken. Hun aantal is als het zand van de zee, het gaat dus om een gigantisch groot aantal mensen, die optrekken naar Jeruzalem.

Zijn het ongelovigen die nog op aarde zijn tijdens het Duizendjarig Rijk? Gelet op wat we lezen in Openbaring 19 lijkt dit niet voor de hand liggend. Gelovigen zijn het zeker niet, die zullen de Heere Jezus trouw zijn.

Een laatste aanval
Een andere gedachte – en denkt u er maar eens over na – is dat het (een deel van) de ongelovigen (is) zijn, die in de loop van de geschiedenis zijn gestorven zijn en aan het einde van het Duizendjarig Rijk zullen opstaan voor het laatste oordeel. Zij zullen een makkelijke prooi zijn voor de satan om nog een laatste aanval op de heiligen en op de geliefde stad uit te voeren. Maar zij zullen totaal worden verslagen en hun deel zal zijn in de poel van vuur (Openbaring 20:14 en 15).

Geloof dit niet omdat ik het zeg, maar ga zelf de Bijbel lezen en onderzoeken en vraag of de Heere u met Zijn Geest de dingen duidelijk wil maken. De Heilige Geest zal u de weg wijzen in de hele waarheid, zegt de Heere Jezus in Johannes 16:13. ‘Hij zal u de toekomstige dingen verkondigen.’

En ondertussen wacht ons, als we de Heere Jezus mogen kennen en liefhebben, een geweldige toekomst. Openbaring 21 en 22 spreken over een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, en het nieuwe Jeruzalem. Gaat u die twee laatste hoofdstukken van de Bijbel maar eens lezen, het zal er grandioos mooi zijn. Voor altijd zullen we ons mogen verheugen in de Heere Jezus, Die we zo lief hebben omdat Hij ons eerst heeft liefgehad.

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. Mark de Jager
Video

Ds. Mark de Jager over fors ledenverlies PKN: "Verdrietig, maar niet verbaasd"

De Protestantse Kerk Nederland (PKN) vierde op 1 mei haar 20-jarig bestaan, maar heeft tegelijkertijd al jarenlang te kampen met een fors ledenverlies. Sterker nog: in de afgelopen tien jaar verliet zelfs een derde van het totaal aantal leden het ker

Ds. D.J. Diepenbroek
Video

HHK-predikant legt uit waarom de kinderzegen niet het eerste doel van het christelijk huwelijk is

"Ik zal maar heel eerlijk zeggen dat ik het ingewikkeld vind als er gezegd wordt dat het krijgen van kinderen het eerste doel van een huwelijk zou zijn. U begrijpt toch wel waarom? Als een huwelijk dan niet met de kinderzegen gekroond wordt, dan zou

Urk
Dagelijks leven

Ondervoede kinderen arriveerden op Urk: het indrukwekkende verhaal van Gerda

Het is de Hongerwinter van 1944. Op Urk staat de dijk vol met mannen, wachtend op een schip met een hele bijzondere lading. Aan boord bevinden zich ruim 80 kinderen, ondervoed en sommigen zelfs op het randje van de dood. Tot deze groep behoren ook Ge

Ds. Arie van der Veer
Verdieping

Het verkeerde ’drankje’ even omruilen: dat kan niet zomaar

Het is deze week prachtig weer geweest. Misschien heb je vandaag wel even heerlijk op een terras gezeten. Heerlijk in de zon. Gezellig met een vriend of vriendin. Maar wat gebeurde er: de ober bracht voor jou een drankje dat je niet had besteld. Nu i

ds. A. Simons
Video

Terugkijken: ds. A. Simons beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. A. Simons te gast om te spreken over het thema 'Roeping en gehoorzaamheid'. De hervormde predikant uit Valburg is al vanaf 2006 actief

Heilige Grond podcast
Podcast

Waar was God in Auschwitz? In gesprek met Joyce Rondaij

Waar was God in Auschwitz?  is één van de bekendste en indringendste vragen die het geloof in een goede en almachtige God uitdagen. Een vraag die ook in het licht van hedendaagse verschrikkingen op ons af kan komen. Houden onze theologische begrippen

Youth for Christ
Nieuws

Youth for Christ nu op dertig plekken in Nederland actief

Youth for Christ groeit in 2024 naar dertig locaties voor missionair jongerenwerk. De christelijke organisatie heeft vorig jaar en in de eerste maanden van dit jaar locaties erbij gekregen in Gouda, Den Haag, Lansingerland, Brabantse Wal en Amsterdam

'Tijd als deze'
Video

Acht christelijke singer-songwriters lanceren gezamenlijk nieuwe single: 'Tijd als deze'

In de zomer van 2023 schreven de acht singer-songwriters Marjolein Keijzer, Aldith, Wendy ten Wolde, Raïssa, Elisa Ligt, Christie, Marieke Sleurink en Jildou gezamenlijk het lied 'Tijd als deze.' Het lied kwam vandaag uit en is via alle digitale plat

Meerartikelen

Preston Sprinkle
Boekfragment

Is intersekse veroorzaakt door de zondeval?

‘Intersekse’ betekent niet ‘man noch vrouw’. Er zijn meer dan zestien verschillende aandoeningen die geclassificeerd worden als intersekse, ook wel ‘verschillen in geslachtsontwikkeling’ (DSD) of ‘stoornissen in de geslachtsontwikkeling’ genoemd. On

Ds. A. de Reuver
Video

Prof. dr. De Reuver vertelt over Puttense ouderling die wist dat hij kon sterven: "Het kwam op Jezus aan"

"Jezus zegt: 'Ik was er met jou in de dood en Ik kwam eruit.' Dat was het geheim van die ouderling in Putten aan wie ze vroegen: 'Kun je sterven? Want dan zal het er echt op aankomen.' Hij antwoordde: 'Nee. Het is er al op aangekomen. Alles kwam op m

Joe Biden
Nieuws

Katholieke leiders roepen Biden op om zich hard te maken voor een staakt-het-vuren in Gaza

Zo'n 200 katholieke leiders roepen de Amerikaanse president Joe Bidden middels een brief op om om aan te dringen op een staakt-het-vuren in Gaza. Dat meldt Religion News Service. In dezelfde brief wordt Biden ook opgeroepen om zich in te zetten voor

Wilkin van de Kamp
Video

In deze video behandelt Wilkin van de Kamp 'de vrolijke ruil' van Maarten Luther

'Want God nam Christus Die geen zonde gedaan heeft en belastte Hem met onze zonden. In ruil daarvoor rekent God de rechtvaardigheid van Christus aan ons toe', deze woorden uit 2 Korinthe 5 brachten bij kerkhervormer Maarten Luther een geestelijke doo

Jeruzalem
Nieuws

Nieuw onderzoek: Jeruzalem was al een belangrijke stad tijdens regeerperiode koning David

Jeruzalem was tijdens de regeerperiode van koning David al een belangrijke stad. Dat is de conclusie uit een nieuw onderzoek dat onlangs verscheen. Lange tijd werd gedacht dat Jeruzalem in die tijd slechts een kleine nederzetting was, maar in werkeli

huwelijksproblemen
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller ervaart problemen na bekering: 'Mijn vrouw wil een echtscheiding'

'Sinds anderhalf jaar heb ik, na bijna twintig jaar geen kerk in mijn leven te hebben gehad, de weg weer gevonden. Inmiddels ga ik bijna belijdenis doen. Dat er een en ander in mij veranderd is heeft mijns inziens te maken met mijn wedergeboorte. Ik

Marco van der Straten
Video

Stichting Veilige Kerk wil grensoverschrijdend gedrag in kerken aanpakken

De Stichting Veilige Kerk wil middels het projectplan 'veilige kerk' stappen zetten om seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de kerk tegen te gaan. Dat vertelde Marco van der Straten, programmamanager van diezelfde stichting, onlangs in het Fami

Christian Verwoerd
Video

Christian Verwoerd lanceert persoonlijk lied over Gods trouw: 'Ik hoop dat het je mag opbouwen'

Voor de tweede keer in korte tijd heeft zanger en liedjesschrijver Christian Verwoerd een nieuw nummer naar buiten gebracht. Het lied ‘Elke dag’ gaat over de trouw van God die Verwoerd zelf mocht ervaren in de afgelopen jaren en is sinds donderdag te

egypte
Nieuws

Egyptische mensenrechtenorganisatie: Veiligheidsdiensten falen in bescherming christenen

Afgelopen week escaleerden de spanningen in twee overwegend christelijke dorpen in Egypte, waarna aanvallen volgden die de christelijke gemeenschap hard raakten. Ondanks voorafgaande waarschuwingen grepen de veiligheidsdiensten niet in, meldt mensenr

ds. Willem Glashouwer
Video

Waarom is er zoveel Jodenhaat? Een gesprek met ds. Willem Glashouwer

Antisemitisme is van alle tijden. Er is geen volk ter wereld zo verjaagd, geplaagd en onderdrukt als het Joodse volk. Ook in het licht van het huidige conflict steekt die haat de kop op. Hoe kan het zijn dat je het onderwerp Israël nauwelijks kunt aa

Tonnie van der Kooij
Video

Kampoverlevende Tonnie van der Kooij zondag te gast in Hour of Power

Komende zondag is de 93-jarige Tonnie van der Kooij te gast in Hour of Power. Van der Kooij weet wat het is om in gevangenschap te leven, want tussen haar elfde en vijftiende levensjaar zat ze in een Jappenkamp opgesloten. Desondanks was en is ze alt

De Wereld Rond
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Jaap de Bruine

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Jaap de Bruine te gast. Hij kwam in 1972 in Spanje aan als zendeling en is sindsdien niet meer weggegaan. In deze aflevering horen we onder meer over een bijzondere evangelisatie-actie in Madrid begin