Tienduizenden horen via seculier mediakanaal over Jezus’ wederkomst: "Zorg dat je er klaar voor bent"

God28 februari 2023
Peter van der Weerd

“De rode lijn van de Bijbel is dat God tegen de mensheid zegt: zorg dat je niet aan de verkeerde kant uitkomt. God heeft beloofd dat Hij alle dingen nieuw maakt. Maar er is een brede en smalle weg. Daarom waarschuwt God de mensheid, voordat het einde nadert. Zorg dat je er klaar voor bent.” Dit is de boodschap van voorganger Peter van der Weerd. Zijn verhaal op het alternatieve mediakanaal Blckbx, is inmiddels meer dan 70.000 keer bekeken via YouTube. Cvandaag vat het veelbekeken interview over eindtijdtekenen, Jezus’ wederkomst en het merkteken van het beest samen.

Blckbx omschrijft zichzelf als ‘een onafhankelijk en kritisch nieuwsplatform voor vrije denkers met een sterk rechtvaardigheidsgevoel'. Oprichter en tv-producent Flavio Pasquino wil met zijn kanaal ‘systemische conflicten blootleggen én oplossingen aanreiken’. Hem kwam het volgende bericht uit het christelijke tijdschrift Het Zoeklicht onder ogen: ‘Niet alleen de seculiere media zoals het journaal en de kranten zijn blind voor de geestelijke realiteit. Ook een mediabedrijf als Blckbx mist de geestelijke antenne. Op verstandelijk niveau ben ik het vaak met ze eens, maar helaas hebben ze geen weet van demonische machten die zich opmaken voor de laatste strijd… de eindtijd.’ Pasquino vatte deze tekst in Het Zoeklicht op als een uitnodiging voor een goed gesprek over onder meer de christelijke visie op het einde der tijden.

Van der Weerd, voorganger en oprichter van Upstream Café, ging als bestuurslid van Het Zoeklicht met hem in gesprek: “Je kunt zeggen: er is altijd oorlog geweest. Als Jezus spreekt over de eindtijd, maakt Hij duidelijk dat het er in de wereld steeds heftiger aan toe zal gaan”, stelt hij in het interview. “Als beeldspraak wordt verwezen naar weeën. Zelf heb ik nooit weeën gevoeld, maar vanwege onze vijf kinderen weet ik wel waarom ernaar wordt verwezen. Ze volgen elkaar snel op en worden alsmaar heftiger. Het kwaad in de wereld is er altijd geweest, maar het lijkt naar een soort climax te gaan. En dat is een trend die we duidelijk zien. Ja, het kwaad is er altijd geweest maar het neemt progressief-variabel toe. Actuele ontwikkelingen sluiten nauw aan bij wat in de Bijbelse profetieën is voorzegd.”

Bekijk het volledige Blckbx-interview:

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Jezus’ wederkomst
De presentator van Blckbx maakt tijdens het interview duidelijk dat hij de Bijbel waardeert vanwege de leerzame verhalen en wijsheden die erin beschreven staan. En dat veel Bijbelteksten metaforisch gelezen kunnen worden en in die zin van betekenis mogen zijn. Met lichte verbazing hoort en ziet hij Van der Weerd beweren dat hij de wederkomst van Jezus letterlijk opvat. “Voorafgaand aan Zijn hemelvaart zei Jezus: ‘Ik zal op dezelfde wijze terugkeren.’ In Jezus’ tijd op aarde zijn profetieën letterlijk in vervulling gegaan, dus waarom zouden ze in de toekomst niet letterlijk gebeuren?”

“In Zacharia 14:4 staat Jezus zijn voeten zal zetten op de Olijfberg in Jeruzalem”, merkt de voorganger op. “Dat wordt een mediaspektakel”, vervolgt de Blckbx-presentator. Van der Weerd: “In de Bijbel staat: ‘Ieder oog zal Hem zien.’ Lange tijd konden we ons dat niet voorstellen. ‘Hoe moet dat dan?’, zullen mensen honderden jaren geleden hebben gedacht. Inmiddels heeft iedereen een beeldscherm. Ik zou me dus kunnen voorstellen dat de wederkomst van Jezus inzichtelijk wordt gemaakt.”

"Deze nieuwe technologie gaat uitgerold worden en voor mij is onderdeel van de opmars die in de Bijbel zo duidelijk beschreven wordt."

“Hoe gaat Jezus zichzelf kenbaar maken?”, vraagt de presentator zich af. Opnieuw citeert Peter van der Weerd de Bijbel: ‘Hij komt met macht en majesteit.’ “Hij komt terug om op aarde te regeren. Het zal vervolgens nog een tijd duren voordat deze wereld definitief aan haar einde zal komen. Tijdens Zijn regeringsperiode zal Jezus op een rechtvaardige wijze dingen in orde maken. En er zal nog een eindstrijd plaatsvinden die in de Bijbel de slag om Armageddon wordt genoemd. Dit is een strijd van hen die zich vanuit het kwaad tegen God keren. Dan zal het kwaad definitief vernietigd worden.”

Openbaring 13: buigen voor het beest
Totdat het zover is kunnen mensen zich “aan de macht van het kwaad onderwerpen door erin mee te gaan”, stelt Van der Weerd. “De Bijbel stelt dat de mensheid collectief ervoor heeft gekozen om mee te bewegen met het kwaad. Als iemand de weg van Jezus wil bewandelen, wil je keuzes maken die God van je vraagt. Dat betekent dat je alert moet zijn als je komt op een punt waarbij je God kunt afwijzen, wat in de Bijbel ‘buigen voor het beest’ wordt genoemd.

Van der Weerd citeert naar Openbaring 13, ‘En het maakt dat men aan allen, kleinen en groten, rijken en armen, vrijen en slaven een merkteken [666] geeft op hun rechterhand of op hun voorhoofd, en het maakt dat niemand kan kopen of verkopen, behalve hij die dat merkteken heeft, of de naam van het beest of het getal van zijn naam.’ “De Bijbel spreekt over een moment waarbij de mens wordt opgelegd om een teken, op de hand of op het voorhoofd, als betaalmiddel te dragen”, maakt de voorganger duidelijk. “Je zou zeggen: het is ideaal om daarmee alle pasjes de deur uit te doen en iets op onze hand te zetten om daarmee te betalen. Maar dat verandert als in de voorwaarden staat als je zo’n middel alleen kunt gebruiken als je ervoor kiest om je te onderwerpen aan het regime van het kwaad.”

Langzamerhand is het niet meer zo moeilijk om daar een voorstelling van te maken. Als het contant geld eruit is en het door één centraal orgaan wordt geregeld, kan het gestuurd worden. Nu zien we de ontwikkelingen heel hard gaan. Kijk naar de digitale munt. Elf landen zijn er al heel ver mee. Het is een kwestie van tijd dat iedereen hierin meegaat. Hoe gaan we met dat digitale geld betalen? Een teken op de hand kan het eventuele vervolg zijn. Er zijn technologieën, bijvoorbeeld een soort tatoeage, die data kunnen bevatten die je identificatie weergeven. Dit gaat gepaard met voorwaarden. Wie daar niet mee akkoord gaat zal worden uitgesloten van het betalingsverkeer. Deze nieuwe technologie gaat uitgerold worden en voor mij is dat onderdeel van de opmars die in de Bijbel zo duidelijk beschreven wordt.”

"Als Jezus spreekt over de eindtijd, maakt Hij duidelijk dat het er in de wereld steeds heftiger aan toe zal gaan."

De zoektocht van Flavio Pasquino
Gedurende het interview ontstaat een andere dynamiek. Er worden niet alleen vragen gesteld over de eindtijd, maar algemene vragen over God, het evangelie en de mensheid. Vervolgens komt ook de persoonlijke situatie van presentator Flavio Pasquino ter sprake. “Ik ben geen aanhanger van een specifieke religie, maar ik ben de laatste jaren wel spiritueler geworden en ben ervan overtuigd dat er meer is tussen hemel en aarde.” “De mens is ongeneeslijk religieus”, reageert Van der Weerd. “Ieder mens heeft goddelijk bewustzijn, tenzij je dat bewust wegdrukt. De vraag is welke spiritualiteit je uiteindelijk brengt waar je ten diepste naar verlangt.

Ieder mens verlangt naar geluk, liefde en vrede. Dat komt voort uit de leegte die is ontstaan vanwege de disconnectie tussen God en mensen. Dat gat kun je op tal van manieren vullen. Bijvoorbeeld door veel geld te verdienen of door drank- of drugsgebruik. Maar keer op keer zul je merken dat er een houdbaarheidsdatum zit op dit type geluk, ook op spiritueel gebied. Het aanbod is oneindig. Het kwaad kan op allerlei manieren inspelen op je verlangens, ook op spiritueel vlak. En zo worden mensen meegenomen in een spiritualiteit die op een bepaalde manier aansluit bij onze behoeftes. Meditatie kan je tijdelijk rust en vrede geven, maar vervolgens zoek je verder.”

Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat de Blckbx-presentator een evangelische achtergrond heeft. Van der Weerd stelt een wedervraag: “Waarom heb je het achter je gelaten?” “Ik denk omdat ik zag dat er in de volle evangeliegemeente die ik bezocht mensen waren die niet zo goed leefden. Ik ben gaan twijfelen aan hun zuiverheid en ben toen wat pragmatischer naar het geloof gaan kijken. Er werd ook gesproken over ‘de zonde van masturbatie’. In mijn jeugd heb ik daar jarenlang last van gehad. Ik heb me lange tijd vies en schuldig gevoeld, waardoor ik seksualiteit zag als iets onzuivers. Achteraf zag ik die tijd als indoctrinatie.”

God van de (kerk)mens onderscheiden
“Misschien heb je het kind met het badwater weggegooid”, merkt Van der Weerd op. “Jouw verhaal is het verhaal van veel mensen die in hun jeugd in de kerk zijn geweest. In iedere kerk kom je mensen tegen waarover je kunt zeggen: ‘Sorry, maar als dit christenen zijn, weet ik het niet meer.’ Veel mensen knappen af op mensen die zondag vroom in de kerk zitten en doordeweeks doen waar ze zin in hebben. Je kunt afknappen op deze mensen, de dogmatiek van de kerk en kerkleiders die mensen onderdrukken. Maar vergeet niet dat er heel veel dingen over God worden gezegd die niet in de Bijbel staan.

"Als je God uiteindelijk afwijst, moet je je niet beklagen over het feit dat je komt op een plek waar Zijn liefde, vrede en heelheid niet zijn want daar wilde je zelf geen onderdeel van zijn."

Je zou jezelf de vraag moeten stellen: wat viel in mijn situatie onder de categorie ‘mens’ en onder ‘God’. Dat kun je alleen ontdekken door zelf de Bijbel te gaan lezen. Dan lees je dingen die niet in de lijn liggen van hoe het je vroeger verteld is. In het verre verleden waren er zelfs kruistochten. Dat kun je toch niet met de Bijbel in je hand doen? Dat is de Bijbel laten buikspreken, mensenwerk en machtsvertoon. Dat komt in alle kerkstromingen voor. De uitdaging is om te onderzoeken of God liefdeloos is of dat er liefdeloze dingen zijn gebeurd door mensen die fouten maken.”

Van der Weerd maakt aan het einde van het interview duidelijk dat hij uitziet naar de nieuwe wereld die God gaat scheppen. “Iedereen die ten prooi valt aan het oordeel van God, heeft er zelf voor gekozen om niet voor Hem te kiezen. Ik geloof dat Hij bij ieder mens aanklopt. Maar als je God uiteindelijk afwijst, moet je je niet beklagen over het feit dat je komt op een plek waar Zijn liefde, vrede en heelheid niet zijn want daar wilde je zelf geen onderdeel van zijn. Daarom is mijn oproep: bestudeer de Bijbel en weet dat er een weg is uit de ellende die deze wereld treft.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Insalvation
Nieuws

InSalvation en Reyer lanceren nieuwe single: Leeuw van Juda

Met ‘Leeuw van Juda’ lanceert InSalvation een nieuwe single. Voor deze indrukwekkende song over Jezus werkten Jafeth en Sifra Bekx samen met Reyer. De single kwam vrijdag uit op alle kanalen en gaat over het aanbidden en prijzen van Jezus in de hemel

gomes
Positief nieuws

Voormalig PSV-keeper is nu predikant: "Jezus heeft mijn leven veranderd"

Jarenlang was hij een ontzettend populaire keeper bij PSV. Dit weekend keert de Braziliaanse Heurelho Gomes voor even terug bij de voetbalclub uit Eindhoven. In gesprek met de NOS vertelt hij over zijn nieuwe leven als predikant. “Jezus heeft mijn le

Tom de Wal
Nieuws

Kamervragen over demoonuitdrijving bij kinderen met autisme door Tom de Wal

D66 en GroenLinks/PvdA hebben Kamervragen gesteld over de Frontrunners Ministries en Tom de Wal. De politieke partijen stellen zich voornamelijk zorgen te maken over het uitdrijven van demonen bij kinderen. Directe aanleiding daarvoor is een publicat

ontmoetingsdag
Nieuws

Stichting Israël en de Bijbel organiseert ontmoetingsdag over wereldwijde impact 7 oktober

Stichting Israël en de Bijbel richt zich op de Ontmoetingsdag 9 mei vooral op de Joden buiten Israël en op de wereldwijde impact van ‘7 oktober’. Ver weg van IsraëlhuisSinds 1948 ligt de focus vaak op de Joden in Israël. Toch woont ruim de helft van

vluchtelingenkamp
Nieuws

Jaar oorlog in Sudan: hongersnood bedreigt 7 miljoen mensen

Maandag 15 april is het precies een jaar geleden dat de oorlog in Sudan uitbrak. Dit conflict, dat begon in de hoofdstad Khartoem, heeft zich ontwikkeld tot de grootste humanitaire crisis ter wereld. Terwijl de wereld afgeleid wordt door andere confl

Jeremia 26:6
Verdieping

De stenen van de Klaagmuur vertellen ten diepste wie God is

De Klaagmuur. Het is maar een muur. Wel een gerestaureerde muur. Het laatste overblijfsel van de buitenmuur, die ooit om het tempelplein was gebouwd. Van de oorspronkelijke tempel in Jeruzalem is alleen deze muur over. Ooit heeft de profeet Jeremia i

Laurens Pruis
Video

In Efeze 2 wordt het grootste probleem van de mensheid onthuld

Het grootste probleem van ons mensen wordt onthult in Efeze 2: de mensheid is morsdood door zonde. Paulus benadrukt dat we wandelden als doden, gevangen in rebellie tegen God. Wat is het antwoord op dit probleem? Gods genade! Door Zijn liefde maakte

ds. C. G. Vreugdenhil
Video

Terugkijken: ds. Vreugdenhil beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. C. G. Vreugdenhil te gast om te spreken over het thema 'O, alle gij dorstigen...'. De emeritus-predikant uit de Gereformeerde Gemeente

Meerartikelen

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Jaap de Bruine

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' hoor je een gesprek met een zendeling die afkomstig is uit Zeeland. Jaap de Bruine kwam in 1972 in Spanje aan als zendeling en is sindsdien niet meer weggegaan. Beluister het gesprek:

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 35

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Op weg met de ander
Nieuws

Ontmoetingsdag voor mensen met beperking

De christelijke familievereniging Op weg met de ander houdt op zaterdag 20 april in Krimpen aan den IJssel haar 29e familie-ontmoetingsdag. De dag is bestemd voor mensen met een verstandelijke beperking, hun familieleden en begeleiders. ’s Morgens ho

Preston Sprinkle
Boekfragment

Transgenders hebben geen behoefte aan ik-weet-precies-hoe-alles-zit christenen

Er is niet één allesomvattende oplossing voor alle mensen die transgevoelens ervaren. Als iemand zegt dat die trans is, betekent dat alleen maar… dat die je net verteld heeft dat die trans is, en is jou zomaar een kans in de schoot geworpen om een re

europa
Nieuws

Meerderheid Europees Parlement wil abortus erkennen als mensenrecht: 'Duistere week'

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft donderdag voor een resolutie gestemd waarin wordt opgeroepen abortus als een mensenrecht te erkennen. Men wil abortus opnemen in het Handvest van grondrechten van de Europese Unie. Dat gebeurt overigen

Kostiantyn Maksimov
Nieuws

Verdwenen Oekraïense priester staat terecht voor spionage

De opgepakte Oekraïense priester Kostiantyn Maksimov (40) staat een zware tijd te wachten: hij staat terecht voor spionage, schrijft waakhond Forum18. Maksimov, een Oekraïens-orthodoxe priester uit Zaporizja, werd door Russische strijdkrachten meegen

Arie en Wilma
Video

Arie en Wilma Zwitser zondag te gast bij Hour of Power

Aanstaande zondag zijn Arie en Wilma Zwitser te gast bij Hour of Power. Arie kreeg twee herseninfarcten en zijn leven hing aan een zijden draadje. De gebeurtenissen veranderde de kijk op het leven van Arie en Wilma drastisch. Ze vertellen er openhart

Willem Lingeman
Column

Haastige kerkgangers

Zondagmorgen is altijd weer een bijzonder moment in het leven van de familie Lingeman. Omdat de samenkomst die wij bezoeken zo’n dertig kilometer van onze woonplaats is, ligt er elke eerste dag van de week een reis door het ‘groene hart van Holland’

David de Vos
Nieuws

David de Vos reageert op vele kritiek: "Ik houd ontzettend veel van Jezus"

“Ik had niet gedacht dat mijn boek zoveel zou doen.” Aan het woord is evangelist David de Vos. Naar aanleiding van zijn boek ‘Rauw’ en de interviews die hij rondom dat boek gaf, kreeg hij te maken met talloze reacties, zowel positief als negatief. In

De ravage in het Wisconsin Family Action-kantoor
Nieuws

Man die brandbom in pro-life kantoor gooide veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf

In mei 2022 gebeurde het: een man gooide een Molotov-cocktail in het kantoor van de christelijke pro-life organisatie Wisconsin Family Action. Het resultaat was een ravage. Nu is de man veroordeeld tot 7,5 jaar cel, bericht de Christian Post. De dade

Geweld in de Bijbel
Video

Geweld in de Bijbel: hoe gaan we als christenen hiermee om?

Op verschillende plekken in het Oude Testament komt geweld voor. Dit kan best een lastig onderwerp zijn, wanneer iemand je daarmee confronteert. In een video op het YouTube-kanaal Bijbelcursussen wordt uitleg gegeven over geweld in de Bijbel en hoe d

ds. J. R. van Vugt
Nieuws

Refoweb-vragensteller: 'Hoe weet ik dat ik oprecht geloof?'

'Ik snap alleen niet zo heel goed wat geloven nou precies is? Is het nou iets wat ik zelf moet doen of doet Christus dit? Hoe weet ik dat ik oprecht geloof? En hoe zit het geloof in elkaar? Kunt u dit voor mij uitleggen in Jip-en-Janneke-taal wat gel