cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
zwangere vrouw
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 januari 2023 door Redactie

Refoweb-vragensteller deelt noodkreet: 'De angst om weer zwanger te worden is groot'

'Ik ben een 35-jarige vrouw en moeder van vier kinderen. Ik heb meerdere miskramen gehad, maar ben heel erg dankbaar voor onze kinderen die we ontvangen hebben. Ik ben erg vruchtbaar. De laatste twee zwangerschappen heb ik als loodzwaar ervaren. Ik slik na de laatste zwangerschap antidepressiva. De angst om weer zwanger te worden is groot. Mijn man overweegt een sterilisatie. Doen wij iets verkeerds als we het door gaan zetten? Of moeten wij vertrouwen hebben in Gods voorzienigheid?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

'Ik denk dat een echtpaar in de eerste plaats de verantwoordelijkheid heeft voor de kinderen die er al zijn', antwoordt arts Alie Hoek-van Kooten. 'Het is belangrijk dat de ouders in principe zelf in staat zijn hun kinderen groot te brengen. Ik wil daarmee zeggen dat je niet boven je krachten hoeft te gaan. Dat staat nergens in de Bijbel. De spanning van het opnieuw zwanger kunnen worden kan ook z'n invloed gaan hebben op je huwelijksleven. Een vrouw kan zo bang zijn voor een nieuwe zwangerschap dat ze daarmee de seksuele omgang met haar man zoveel mogelijk uit de weg gaat wat ook nog eens spanningen kan geven in de onderlinge relatie.

U bent toegegroeid naar de situatie dat het goed is dat het kindertal blijft zoals het is. Dan kan een sterilisatie van de man of de vrouw een mogelijkheid zijn. Bij een sterilisatie worden bij de man de zaadleiders ondoorgankelijk gemaakt of anders bij de vrouw de eileiders. De zaadcel en de eicel kunnen elkaar dan niet meer ontmoeten en er kan dus geen bevruchting optreden. Er vindt dus geen vernietiging van nieuw menselijk leven plaats. Wel is het definitief. Ik denk dat deze methode u rust kan geven in uw gezinssituatie en huwelijksrelatie en dat deze weg zo met een goed geweten bewandeld mag worden.

U verwijst ook naar Gods voorzienigheid. Het is niet zo dat Gods voorzienigheid het beste kan werken als wij maar zoveel mogelijk niets doen. Wat je ook doet, het blijkt dan achteraf altijd Gods voorzienigheid te zijn. Calvijn zegt zo mooi: “Gods voorzienigheid werkt door onze verantwoordelijkheid heen”', aldus Alie Hoek.

Lees haar volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

V
Helder antwoord, maar wel erg summier. Als Christen is er wel iets meer te zeggen lijkt me. Antidepressiva slikken moet niet nodig zijn voor een Christen. Angsten komen van de satan en daar moet je mee afrekenen. Dat kan prima met Jezus zonder die verslavende chemische troep. Wanneer iemand niet weet hoe, zijn er in de Evangelische bediening genoeg die kunnen helpen. Wel of geen sterilisatie kun je biddend de Vader voorleggen. In een intensieve relatie met de Vader zal je door de HG altijd antwoord en leiding ontvangen. Christenen horen//