cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Cvandaag podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 juli 2022 door Redactie

Is het een probleem dat SGP en CU uit elkaar groeien? Cvandaag podcast

"Op grote thema’s als migratie en klimaat zijn de verschillen tussen onze partijen steeds duidelijker zichtbaar", stelde ChristenUnie-partijvoorzitter Ankie van Tatenhove naar aanleiding van de Europese breuk tussen haar partij en de SGP. De ChristenUnie besloot, na diverse overleggen met de SGP, deze vorm van samenwerking te beëindigen. Redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper bespreken in de Cvandaag podcast de vraag in hoeverre beide partijen uit elkaar groeien.

Simons: "Persoonlijk vind ik het niet zo’n heel vreemde ontwikkeling en dit zag je ook al een behoorlijke tijd aankomen. Het is heel simpel: CU en SGP vinden een gezamenlijke basis in hun geloof en de Bijbel, maar leggen totaal andere accenten. Dat mag en kan en daar biedt de Bijbel denk ik ook wel ruimte voor. Maar daardoor wordt samenwerken dus steeds lastiger en dus snap ik best dat CU besloot om de stekker eruit te trekken. Nadeel is natuurlijk wel dat de kans bestaat dat ze dan straks allebei net naast een zetel grijpen. Dat is natuurlijk wel een reëel risico en zou heel zonde zijn."

Cvandaag-eindredacteur Jeffrey Schipper legt uit waarom hij blij is met CU én SGP: "De diversiteit aan christelijke partijen voorkomt dat we Jezus voor ons politieke karretje spannen. Soms wordt gesteld dat Jezus een socialist of een liberaal was. Onzin! De Bijbel is geen politiek handboek. Gods woorden kunnen op verschillende manieren toegepast worden, zolang het Bijbelse fundament niet ontbreekt. Bij CU en SGP is dat fundament naar mijn mening nog altijd duidelijk aanwezig."

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 3:50


Cvandaag podcast
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
- Cvandaag podcast: is het belangrijk dat Joden en christenen elkaar opzoeken?
- Cvandaag podcast: zijn christenen te stil over 'de klimaatramp'?
Meer over Cvandaag podcast »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen