cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. M. Messemaker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 juni 2022 door Jeffrey Schipper

Abortusbesluit VS: worden rechten van vrouwen ingeperkt? Ds. Messemaker antwoordt

‘Pijnlijke stap terug in de tijd. Vreselijk voor al die Amerikaanse vrouwen. Aan iedereen in Nederland: blijf strijden voor keuzevrijheid. Blijf strijden voor vrouwenrechten’, stelde D66-leider Sigrid Kaag in reactie op het schrappen van Roe vs Wade. Dat het Hooggerechtshof die uitspraak nu nietig heeft verklaard, betekent dat vrouwen niet meer grondwettelijk het recht hebben om een abortus uit te laten voeren. Ds. M. Messemaker, als predikant verbonden aan de hervormde gemeente in Cillaarshoek, bespreekt dit bericht in de CIP Podcast.

“Volgens mevrouw Kaag zijn vrouwenrechten in het geding. Ik denk daar heel anders over”, maakt Messemaker duidelijk. “Ze spreekt van een stap terug in de tijd. Misschien moeten we het omdraaien en is dit een stap voorwaarts. Ik heb Jesse Klaver (GroenLinks) zelfs zien zeggen dat dit besluit ons terugbrengt in de Middeleeuwen. Laten we niet vergeten hoe vreselijk het is dat het wegsnijden van een kindje de enige methodiek is om een ongeplande zwangerschap ongedaan te maken. Volgens mij heeft een vrouw recht op een modernere aanpak. Misschien is het wel Middeleeuws om te blijven hangen in een ouderwetse opvatting over abortus en vrouwen meerwaardig behandelen.”

“Ik vind dat we voorzichtig moeten zijn om iets te zeggen over elkaars lichamelijke integriteit. Maar tegelijkertijd vind ik de focus veel te veel liggen op de individuele beslisvrijheid van mensen. Het gaat hier om een kind in wording. Het moet niet alleen gaan over vrouwenrechten, maar mensenrechten. Wanneer ben je mens? Ben je dat pas na 24 weken in de moederschoot? Als je ter wereld komt? Daar zouden we het meer over moeten hebben met z’n allen!”, stelt de PKN-predikant.

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 6:30:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Er bestaat Bijbels geen enkele discussie over: leven begint bij conceptie!