cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 mei 2022 door Redactie

Ergernis van de week: 'Calimerochristenen' storen zich aan 'fijn Suikerfeest'

"Calimerochristenen zijn christenen die zich altijd en overal tekort gedaan voelen. Christenen die zich gediscrimineerd voelen in Nederland wat totaal niet nodig is. Christenen die klagen over godsdienstvrijheid hier terwijl er weinig landen zijn met zoveel godsdienstvrijheid als hier", stelt CIP-redacteur Patrick Simons in de rubriek 'ergernis van de week' in de CIP Podcast.

"Deze week was het weer raak", merkt de redacteur op. "Calimerochristenen vielen over elkaar heen om hun beklag te doen over politici en anderen die moslims een fijn Suikerfeest toewensten. Helemaal als ze dat met Pasen niet hadden gedaan bij christenen. Stop eens met dat gehuil, joh. Je komt niets tekort als christen in Nederland. Echt helemaal niets. Ik zag zelfs iemand die de hele tijdlijn van het Twitteraccount van de Rijksoverheid had doorgespit om te checken wat ze tijdens christelijke feestdagen hebben getweet.

Het absolute toppunt was Tom de Nooijer, voorman van de lokale partij Christelijk Verbond Oldebroek (CVO). Hij was namelijk boos dat het CDA een Suikerfeestwens de wereld instuurde. Hij deelde de wens en zetten er de volledige naam van het CDA bij met ‘christen’ tussen aanhalingsteken. Dat zal vast scoren bij zijn conservatieve achterban, maar het past zeker niet bij de slogan van zijn lokale partij: ‘Werken vanuit verbinding.’ Zeker niet als andere conservatief-christelijke jongemannen over de islam als vijand tweeten.

Ik zie dat vrienden, familie en bekenden om mij heen lekkere hapjes van islamitische buren krijgen tijdens het Suikerfeest. Wanneer heb jij voor het laatst je eten gedeeld? Wanneer heb ik dat voor het laatst gedaan? Want laat ik mezelf vooral niet verheffen. Op het gebied van gastvrijheid kunnen we nog wel eens het een en ander leren van veel moslims. Eten delen met onze buren is een betere investering dan huilen over mensen, organisaties en partijen die moslims een fijn Suikerfeest toewensen", stelt Simons.

Beluister het fragment vanaf minuut 1:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: wat heeft de opkomst van evangelische megakerken te zeggen?
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Ff een puntje van orde: je mag geen suikerfeest meer zeggen, het is "eid al-fitr" (feest van het verbreken van het vasten). Overigens vasten Moslims eigenlijk niet natuurlijk (er zijn er wel die heel ver gaan overigens, zelfs geen speeksel willen doorslikken overdag), er wordt in de moslimwereld tijdens Ramadan veel meer gegeten en gedronken dan normaal, alleen niet overdag.