cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Pastor LHBT
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 mei 2022 door Patrick Goede

Pastor die waarschuwde tegen LHBTI 'pride events' wint discriminatiezaak in rechtbank

Een pastor in Groot-Brittannië, die gedwongen ontslag nam vanwege uitspraken op Twitter waarin hij waarschuwde tegen LHBTI-events, is door een werknemerstribunaal gerehabiliteerd. Voorganger Keith Waters was werkzaam als begeleider op een basisschool en kreeg van zijn werkgever in 2019 te horen dat zijn tweet discriminerend was. Dat laat Christian Today optekenen.

De 55-jarige pastor Keith Waters waarschuwde christenen en kinderen destijds om niet deel te nemen aan of events te bezoeken van de LHBTI-pride. Volgens de rechterlijke uitspraak is het "zeer relevant" dat de tweet van Waters op persoonlijke titel werd geplaatst en niet vanuit zijn werknemersaccount bij de school.

"Het is één ding om regels te hebben die tijdens werk gelden, maar het is heel iets anders om die regels ook toe te passen op het privéleven van werknemers", oordeelde de rechter. 

Ongepast
"Om de vrijheid van meningsuiting van de eiser in te kunnen perken buiten zijn werk om, wat tevens een belangrijk onderdeel vormt van zijn rol als voorganger en dus ook onderdeel is van de vrijheid van godsdienst, moet dat met een zekere voorzichtigheid gedaan worden. Alleen in de duidelijkste gevallen waarin de rechten van anderen worden geschaad mag de school optreden", zei de rechter verder.

Het was volgens de rechter dus "niet gepast" om te handelen op de manier waarop ze dat hebben gedaan. "Geloofsovertuigingen die sommige mensen kunnen beledigen, choqueren of verontrusten moeten nog steeds beschermd worden."

Conflict
Het tribunaal heeft wel bekeken of de waarschuwing van Waters de rechten van anderen schond maar de rechter kwam tot de conlusie "dat dit ook voor andere elementen uit het christendom kon gelden, die ook zouden kunnen conflicteren met andere religies".

"Dit betekent niet dat deze zienswijzen niet gerespecteerd kunnen worden. Ook als een meerderheid deze zienswijzen niet heeft, heeft de voorganger nog altijd recht op zijn perspectief. Dit is natuurlijk iets anders dan de manifestatie van deze zienswijze op de specifieke punten van deze zaak", aldus de rechter.

Bloot
Pastor Keith Waters laat in een eerste reactie weten "opgelucht en tevreden" te zijn met de uitspraak. "Dit is niet alleen een overwinning voor mij, maar voor alle christelijke voorgangers in het land. Ik bid dat deze uitspraak zal bijdragen aan de bescherming van voorgangers in de toekomst, pastors die naast hun roeping ook ander werk hebben om rond te kunnen komen."

Over de 'pride events' zegt de voorganger tot slot: "Iedereen die zo'n pride event bezoekt loopt het risico blootgesteld te worden aan onzedelijk gedrag. Dat is ontegenzeggelijk schadelijk voor kinderen en in een vrije samenleving moet je vrij zijn om hierover zonder angst je zorgen te uiten."

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Een evenwichtig en wijs besluit van de rechtbank.