cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. R. van Kooten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

31 maart 2022 door Jeffrey Schipper

Ds. R. van Kooten over maximale termijn ambtsdragers: "Goed dat hier oog voor komt in GerGem"

Onlangs introduceerde de gereformeerde gemeente in Houten een maximale termijn voor ambtsdragers. Een opvallend besluit, aangezien een maximale ambtstermijn binnen de Gereformeerde Gemeenten (GerGem) over het algemeen niet wordt gehanteerd. Ds. R. van Kooten besprak dit nieuwsbericht in de CIP Podcast.

De predikant juicht een maximale ambtstermijn voor ambtsdragers toe. "Goed dat hier oog voor komt in de GerGem. Er zijn situaties bekend waarin het soms gewoon zielig was om te zien hoe iemand naar de ouderlingenbank geholpen moest worden, omdat men niet durfde aan te geven dat de tijd rijp is om te stoppen. Het argument dat een maximale termijn tirannie voorkomt, begrijp ik. Dat ligt altijd op de loer. Een belangrijk argument uit onze moderne tijd vind ik de aandacht die ambtsdragers aan hun gezinnen zouden moeten besteden."

"In de Bijbel komen we het woord 'ambt' niet tegen", benadrukt Van Kooten. "Er wordt gesproken van 'diaconea': dienen. Bij een verkiezing moeten we dus voor ogen houden dat er mensen worden gekozen die dienen. Dat moet de grondhouding zijn." De gedachte dat de ouderling de kerkelijke gang van zaken moet managen wijst de dominee af. "Als ambtsdrager ben je onderdeel van de hele gemeente en tegelijkertijd heb je een bepaalde verantwoordelijkheid. De gedachte van managen moet ver van ons vandaan blijven, omdat dan het risico bestaat dat een geestelijke aanpak - wat wil de Heere dat we doen? - verdwijnt."

Prof. dr. Willem Ouweneel schreef vorige week in zijn column: 'Als er maar weinig mensen met een goede bestuurlijke aanleg in een gemeente voorhanden zijn, kun je beter de mogelijkheid van ‘herverkiezing’ inbouwen dan dat het systeem van je vergt dat je om de zoveel jaar een goede bestuurder of pastoraal werker noodgedwongen inruilt voor een minder goede. Maar pakweg tien jaar zou, onder normale omstandigheden, toch echt het maximum voor ambtsdragers moeten zijn, uitzonderingen daargelaten.' Lees hier de volledige column van Ouweneel.

Beluister het volledige podcastfragment vanaf minuut 27:55

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen