cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. M. Messemaker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 februari 2022 door Jeffrey Schipper

Ds. Messemaker hoopt dat kerken zich duidelijker uitspreken over coronaregels

”Het wordt tijd dat kerken meer lobbyen en bij de overheid aan de bel trekken in deze fase van de coronacrisis”, stelt ds. M. Messemaker in de CIP Podcast. Het Interkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) liet vorige week in een nieuw advies weten dat er voor kerken in deze fase van de coronacrisis meer mogelijkheden zijn om kerkgangers toe te laten. Het advies komt in de praktijk neer op een bezetting van zo’n 30 procent van de normale capaciteit.

“In de kerk proberen we met de regels die er zijn onze weg te gaan”, merkt de predikant op. “Over het algemeen worden ze heel serieus genomen en dat moeten we ook doen. De overheid is over ons gesteld, maakt de Bijbel duidelijk. Daarom kunnen we coronamaatregelen niet zomaar terzijde schuiven. Van ons wordt als christenen verwacht dat we gehoorzame burgers zijn, ook al vraag ik mij natuurlijk ook wel eens af of de regels te strikt zijn. Maar laten we in ieder geval luisteren naar wat de overheid op dit gebied van ons vraagt en de ruimte die er is volledig benutten. We hoeven niet aan de superveilige kant te hangen. Neem de ruimte die er is. Het is zo belangrijk om met zoveel mogelijk mensen in de kerk samen te komen.”

De PKN-predikant stelt dat kerken in het publieke debat meer van zich zouden moeten laten horen. “We moeten echt met corona leren omgaan. In die zin kunnen we een voorbeeld nemen aan de carnavallobby en de ondernemers. Het zou goed zijn als kerken meer lobbyen en bij de overheid aan de bel trekken.”

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 28:17

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: wat heeft de opkomst van evangelische megakerken te zeggen?
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Een beetje mosterd na de maaltijd verhaal; met 'een dag of wat' wordt alles weer vrij gegeven net als in diverse landen in Europa.