cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Tom de Nooijer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Groeien ChristenUnie en SGP steeds verder uit elkaar? - CIP Podcast

De Rotterdamse ChristenUnie-fractie gaat in 2022 zonder de SGP de verkiezingen in. Lijsttrekker Tjalling Vonk (CU) constateert dat de twee partijen steeds verder uit elkaar groeien. In de CIP Podcast reageert SGP-raadslid Tom de Nooijer.

De Nooijer spreekt van "een zorgwekkende ontwikkeling". "Dat er tussen beide partijen steeds meer afstand ontstaat valt niet meer te ontkennen. Ik kijk de ChristenUnie daarop aan. Deze partij heeft voor eerdere scheidingen in het Europees Parlement en in de Provinciale Staten van Zuid-Holland het initiatief genomen en nu doet men dat opnieuw in Rotterdam. Er worden allerlei landelijke onderwerpen zoals de islam en LHBTI bij gehaald om dat de onderwerpen. Als gemeenteraadslid in Oldebroek wil ik het zoveel mogelijk over lokale onderwerpen hebben. Landelijke thema's zouden niet ter zake moeten doen. Het is niet nodig om dat erbij te betrekken."

"Het is niet zo dat de laatste jaren de SGP is veranderd", maakt De Nooijer duidelijk. "Tjalling Vonk verwijst naar het LHBTI-standpunt van onze partij, op basis van de Nashvilleverklaring (ondertekend door Kees van der Staaij, red.). Zo denkt de SGP er sinds haar oprichting over. We zien nu dat de CU aan het schuiven. Intern accepteert een steeds grotere groep, ondersteund door amendementen op het partijcongres, bijvoorbeeld het homohuwelijk. Het is duidelijk dat samenwerking met een traditioneel-christelijke partij als de SGP op steeds meer plaatsen wringt. De ChristenUnie zou zich moeten afvragen wat dit over hen zegt."

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 1:45

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.

Foto: RMU / Judith Leroy Fotografie


Cvandaag podcast
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
- Cvandaag podcast: is het belangrijk dat Joden en christenen elkaar opzoeken?
- Cvandaag podcast: zijn christenen te stil over 'de klimaatramp'?
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Zo is dat! De CU is bezig dezelfde gang te gaan als het CDA in het verleden. De 'C' kan vervallen. Wat overblijft zijn partijen die graag deelnemen aan de macht in de overtuiging daar nog het verschil te kunnen maken. Alhoewel ik de SGP vaak 'slappe hap' vindt in stellingnames en stemgedrag is dat de enige partij die nog resteert als getuigenispartij.