Theo moedigt migrantenchristenen aan juist wel hun mening te geven over de preek: "Je leert door een andere bril te kijken"

Gesponsord 15 april 2021
Theo van Stuijvenberg

De gemeente van Theo van Stuijvenberg uit Almere is niet een doorsnee kerk zoals de meesten van ons gewend zijn. In de Wegwijzer zitten veel migrantenchristenen vanuit de hele wereld. "De Wegwijzer heeft te maken met een unieke situatie, waarin mensen met verschillende achtergronden samen een kerk vormen", aldus van Stuijvenberg. Voor zijn studie theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede deed hij onderzoek naar manieren waarop hij de gelovigen meer kon betrekken bij gesprekken over de preek binnen de diverse gemeente in Almere.

Het viel de student theologie van de CHE op dat deze groep christenen enthousiast was tijdens de dienst, maar na de dienst weinig op de preek reageerde. Hij besloot onderzoek te doen naar de verschillende manieren waarop de betrokkenheid van migrantenchristenen in de gemeente bevorderd kon worden. "De ontmoetingen zijn de moeite waard. In Christus is Eimeren noch man noch vrouw, Rus noch Indonesiƫr noch Nederlander", aldus Theo. "We vinden elkaar aan de voet van het kruis. Dat is ontmoeten, maar ook investeren. Het kruis, de opstanding en het Pinksterfeest betekenen dat er heil is voor alle volkeren. Het is uniek om elkaar te spreken over wat het betekent om volgeling van Jezus te zijn en wat dat met je doet."

Waarom besloot je dit onderzoek te doen?
Theo woont en werkt zelf in Almere. Sinds een paar jaar is hij betrokken bij het werk in gemeente de Wegwijzer. "Ik sprak hier veel mensen met een migrantenachtergrond", aldus Theo. "Het viel mij op dat zij enthousiast meedoen tijdens de diensten, maar in onze gesprekken ging het al snel over iemands achtergrond en algemeen getuigenis, maar werd er niet of nauwelijks ingegaan op de preek. Hierbij vroeg ik mij af of de preek wel goed was overgekomen en op welke manier het gesprek over de preek gestimuleerd zou kunnen worden. Ik was nieuwsgierig wat ze oppikten in de kerk, met name van de Nederlandstalige preek."

De gesprekken en ontmoetingen met migrantenchristenen zijn een grote inspiratiebron voor Theo. Hij vertelt over een Eritrees gezin, waarin de Bijbel centraal staat aan het begin van de dag. "De Bijbel gaat open voor de kinderen naar school gaan. Er wordt een stukje gelezen en samen gebeden. Dat is voor mij een unieke situatie om te zien. Het zal niet in elk migrantengezin gebeuren, maar het is hartverwarmend en inspirerend om mee te maken. Ergens is het ook beschamend. Het wijst je op het belang van het geloof. Als je voor Christus bent: ga er dan ook voor, maak er werk van!"

Op welke manieren geven autochtone Nederlandse christenen en migrantenchristenen feedback op de preek?
Nederlanders steken hun mening meestal niet onder stoelen of kerkbanken, vooral niet als de mening negatief is. In het algemeen ziet Theo terugkomen dat Nederlandse christenen niet weglopen voor het geven van kritiek. "Met name als ze door iets sterk geraakt zijn of als ze het ergens niet mee eens zijn en boos of verontwaardigd zijn. We kunnen leren van de houding van eerlijkheid en nederigheid van migrantenchristenen." Hierbij geeft Theo aan dat dit gebaseerd is op zijn persoonlijke ervaring en het leveren van kritiek niet per se negatief opgevat hoeft te worden. "Het is vooral gebaseerd op wat ik heb gezien en gehoord bij mijn werk in de kerk."

Migrantenchristenen hebben hun mening over de preek minder snel klaar, is de ervaring van Theo. "Wat ik gezien heb is dat mensen alleen reageren als je ernaar vraagt. Ze komen niet snel zelf met een reactie op de preek." Toch is het erg waardevol om het gesprek wƩl aan te gaan volgens Theo, omdat je hiervan kan leren.

Ook Nederlandse christenen kunnen terughoudend in het geven van een reactie op de preek. Dit is vaak gebaseerd op de veronderstelling dat je als gemeentelid niet de kennis hebt om kritiek te leveren op de voorganger. "In mijn onderzoek haal ik echter het verhaal van Aquila en Priscilla aan. Zij nemen de spreker Apollos mee naar huis om hem daar verder te onderwijzen. Zij gingen hem thuis als het ware het geloof bijbrengen en bijspijkeren." Deze geschiedenis leert ons volgens Theo dat het juist goed is om de preek bespreekbaar te maken.

"Het is de kunst om over de preek in gesprek te komen. Mijn indruk is dat voorgangers het juist fijn om door te praten over de preek." Het gaat hierbij om een gesprek en niet om een discussie. "En voer die gesprekken altijd op basis van liefde en verdraagzaamheid. Op die manier kan je proberen om de voorganger te 'onderwijzen'."

Welke tips wil je aan mensen geven voor het voeren van de gesprekken?
Voor zijn onderzoek sprak Theo met vier migrantenchristenen naar aanleiding van een preek over het thema 'Slaaf zijn van Christus'. "Het viel mij op dat ze slechts een deel van de preek hadden begrepen. Uiteindelijk gaat het om het antwoord op de vragen: Hoe ga ik met de heiliging aan de slag in mijn dagelijks leven? En: Wat betekent het voor mij om een kind van God te zijn? Dat hadden ze niet echt opgepikt, maar ik was hier niet achter gekomen als ik hier niet op een directe manier naar had gevraagd."

Er zijn veel verschillende manieren waarop je als voorganger, als gemeente of kerk of als gemeentelid iemand met een migratieachtergrond kan stimuleren meer deel te nemen aan het gesprek over de preek. Stel vragen zoals: Waardoor ben je geraakt? Wat vond je sterk of minder sterk? Waarom raakte een bepaald voorbeeld je wel of juist niet?" Het pastoraat kan een belangrijke rol vervullen in het op gang brengen van gesprekken over de preek. "Een vertrouwelijke sfeer is essentieel voor mensen om hun mening te durven geven. Dat geldt ook voor Nederlanders", aldus Theo. 

Op welke manier kan een gemeente vormgeven aan het gesprek?
"Er zijn een aantal vormen waardoor je het gesprek kunt bevorderen of waarmee je hun opnamevermogen kunt verhogen. Je kan bijvoorbeeld preekvoorbereiding-bijeenkomsten houden. Nodig bijvoorbeeld voor het voorbereiden van de preek verschillende soorten christenen uit de gemeente uit en ga over de schriftlezing in gesprek. Deel in een groep gedachten over het thema. In het geval van het voorbeeld kan je vragen naar wat het thema 'slavernij' betekent in de cultuur waar iemand vandaan komt. Toen ik hiernaar vroeg kwamen er hele verschillende reacties. Iemand uit IndonesiĆ« gaf aan dat ze terugdacht aan de verschillende rangen die er waren in zijn land van herkomst. Een christen met een moslimachtergrond dacht aan hoe in zijn optiek moslims slaaf zijn van de islamitische godsdienst. Dit zijn hele andere brillen waarmee je naar het begrip slavernij kan kijken." 

Een andere aanbeveling is om de preken na te bespreken. Dit kan in kerngroepen of kringen, of misschien in een aparte nabesprekingsgroep. Daarnaast zou het pastoraat hier een waardevolle rol in kunnen spelen. "In de Wegwijzer zouden we soms meer ons best kunnen doen om migrantenchristenen uit te nodigen voor deze kerngroepen, bijeenkomsten en gesprekken. Het gaat hierbij ook om ook om toerusting. Hoe kunnen medewerkers van de kerk migrantenchristenen meer uitdagen om te komen met input?"

Een laatste punt waar winst te behalen is om het gesprek te bevorderen, is de begrijpelijkheid van de preek voor de christenen met een migratieachtergrond. "Zet de preek nog eens op een uitgeprint A4-tje en deel dit voor of na de dienst uit; doe dat eventueel in verschillende talen. Je kan er ook voor kiezen niet de hele preek te delen op deze manier, maar slechts een aantal hoofdpunten." Ook kunnen volgens Theo interculturele afbeeldingen het en het weergeven van de te bespreken Bijbeltekst op het beamerscherm de begrijpelijkheid van de preek vergroten. "Stel vragen zoals: wat is de boodschap van de preek? Wat vraagt deze boodschap van jou als christen in deze tijd? Dit zijn tamelijk eenvoudige verbeteringen die ingevoerd kunnen worden."

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israƫl-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Kamala Harris
Nieuws

Kamala Harris onder vuur na spottende opmerking op rally: "Ergste nachtmerrie voor christenen"

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan nadat de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris tegen christelijke demonstranten zei dat ze op de verkeerde rally (verkiezingsbijeenkomst red.) waren. ā€œJezus is Koningā€ en ā€œJezus is Heerā€, riepen ze o

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Mirjam Bikker wil niet direct nieuwe verkiezingen bij val kabinet

Mocht het huidige kabinet-Schoof vallen, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker dat er niet direct nieuwe verkiezingen moeten komen. Dit stelde Bikker in het NPO-radioprogramma 'Sven op 1'. De CU-voorvrouw pleit liever voor een nieuwe informateur en

Noord-Koreanen
Nieuws

Noord-Koreanen volgen bijbelstudie op de camping

Bij Noord-Koreaanse christenen denken we al snel aan de strafkampen waar ze kunnen belanden als het regime ontdekt dat ze niet Kim Jong-un, maar Jezus als hoogste Heer aanbidden. We hebben misschien een beeld van gelovigen die stiekem hun Bijbel leze

David Tupan
Levensverhaal

Oprichter motorclub Satudarah vertelt over zijn bekering: "Ik wil vissen in de vijver van de Heer"

David Tupan, oprichter van de beruchte motorclub Satudarah, heeft een leven geleid vol strijd, geweld en succes in de motorwereld. Maar nu, op zestigjarige leeftijd, vertelt hij hoe God op een krachtige manier in zijn leven kwam en alles veranderde.

Ds. H. Ottema
Video

HHK-predikant vergelijkt mobiele telefoons met ontplofte Hezbollah-piepers

Vorige maand ontploften in Libanon duizenden mobiele piepers van de terroristische groepering Hezbollah. Daarbij vielen tientallen doden en raakten minstens 2700 mensen gewond. HHK-predikant ds. H. Ottema vergeleek de ontplofte Hezbollah-piepers onla

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp had onreine gedachten: "Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen"

"Toen ik net getrouwd was, worstelde ik met onreine gedachten. Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen", aldus Wilkin van de Kamp. De christelijke spreker en schrijver vertelt in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' dat hi

Australische vlag
Nieuws

Ondanks daling aantal christenen in Australiƫ wil christelijk netwerk 300 nieuwe kerken planten tegen 2030

Uit recente cijfers van het Statista Research Department blijkt dat het aantal Australiƫrs dat zich christen noemt flink afneemt. Toch blijven veel kerken gemotiveerd om het evangelie met de natie te delen. Zo wil het netwerk Reach Australia tegen 20

Marjolein Faber
Nieuws

CU-jongeren verspreiden Fabertjeskrant met uitlatingen PVV-minister

Dinsdag 22 oktober komt PerspectieF (ChristenUnie-jongeren) met de eerste uitgave van de Fabertjeskrant. In deze krant staan de uitlatingen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) centraal, die het nieuws de afgelopen maanden hebben gedomine

Meerartikelen

Loofhuttenfeest
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over het Loofhuttenfeest

Soekot, het Loofhuttenfeest, is een van de Bijbelse feesten waarover je kunt lezen in Leviticus 23. Soekot is het derde feest op rij na Rosj Hasjana (Joodse Nieuwjaar) en Jom Kipoer (Grote Verzoendag). BlijdschapSoekot is een feest dat maar liefst ze

Herman van Wijngaarden
Dagelijks leven

Bidden voor jeugdwerk mag en moet niet vrijblijvend zijn

Jaren geleden, toen ik leider van de tienerclub in mijn gemeente was, bad ik specifiek voor een van de tieners. Zijn thuissituatie was erg lastig en zelf was hij ook niet de makkelijkste. Op de een of andere manier kreeg ik het op mijn hart om voor h

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 55

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Bidden voor zieken
Nieuws

Tweedaags congres voor christelijke gezondheidsprofessionals

Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober vindt in ā€˜De Basiliekā€™ te Veenendaal een bijzonder congres plaats voor christelijke gezondheidsprofessionals. Het evenement richt zich op zorgverleners die hun geloof willen integreren in hun dagelijkse praktijk.

CGK Kerkendag
Video

CGK Kerkendag 2024 in het teken van verootmoediging en ontmoeting

De Kerkendag van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) wordt binnenkort gehouden op 9 november in Bunschoten. Deze editie zal in het teken staan van verootmoediging en ontmoeting. Het programma is een mooie afwisseling van samen zingen, bidden e

Somalia
Nieuws

Tot Jezus bekeerde moslim voor derde keer aangevallen door eigen familie in Somaliƫ

Een Somalische christen die eerder in mei en juli werd aangevallen, is op 5 oktober opnieuw mishandeld door zijn moslimfamilie. Zijn familieleden verdenken hem ervan christelijke gebedsbijeenkomsten te leiden, zo vertelt Mohammad Abdul.   Abdul, een

Jan en Nellie van Dooijeweert
Opinie

Zeg niet te snel dat een Bijbelvertaling slecht is

Veel mensen begrijpen het niet en vaak willen ze het ook niet begrijpen. Ze willen het bij het oude houden, maar begrijpen niet dat jongeren het moeilijk vinden om de oude taal van de Statenvertaling (SV) te begrijpen. Laten we Gods Woord doorgeven.

Vrouw leest bijbel met man
Verdieping

Een christelijke zorgverzekering: wat houdt dit in?

In de laatste weken van het jaar kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan handig zijn als je wilt besparen op je maandpremie. Of juist als je op zoek bent naar een verzekeraar die goed past bij jouw zorgbehoefte. Wat voor jou

Jeffrey Schipper
Opinie

Bij een eindtijdobsessie ligt geestelijke obesitas op de loer

Vacature: hoofdredacteur ā€˜Eindtijdbodeā€™ gezocht. Als ik dit vijftien jaar geleden voorbij zag komen, zou ik zeker een sollicitatiebrief hebben geschreven. Ik kampte destijds met een eindtijdobsessie. In combinatie met mā€™n opleiding Journalistiek, was

ds. J. Lohuis
Video

Ds. Lohuis wijst in ernstige preek op de realiteit van de hel

"De Bijbel leert dat er tweeƫrlei bestemmingen zijn: de hemel of de hel. Daar zit echt niets tussen. Vaak wordt de Heere Jezus als een doekje voor het bloeden voor geschilderd. Ik spreek bewust over de hel om de ernst van deze werkelijkheid te accent

Ds. J. G. Schenau
Nieuws

Ds. J. G. Schenau keert terug naar CGK Goes

Ds. J. G. Schenau (foto) gaat voor de tweede keer als predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Goes aan de slag. De dominee uit Nunspeet heeft het beroep aanvaard. Schenau was eerder van 2007 tot 2018 predikant van de Maranathakerk. De CGK

Otto de Bruijne
Column

Jezus belooft leven en overvloed: wat betekent dit voor jou?

Jezus belooft ĆØn leven ĆØn overvloed. Niet Ć©Ć©n, maar twee zegeningen. Overvloed komt bovenop leven. IsraĆ«l leefde in de woestijn. Kwakkels, manna en water uit de rots was hun overlevingsrantsoen. Genoeg voor elke dag. Maar daarbovenop ontvingen zij he