cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
homoseksualieit
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 juni 2020 door Jeffrey Schipper

Humanistisch Verbond wil gedragscode homopastoraat met kerken maken

Het Humanistisch Verbond stelt voor om de vorige week aangekondigde gedragscode voor homopastoraat samen met andere levensbeschouwelijke en religieuze koepels en organisaties te schrijven. Dit laat het Humanistisch Verbond via de eigen website weten.

Minister Hugo de Jonge (VWS) kondigde vorige week aan dat kerken die pastorale zorg bieden aan lhbti’ers met een gedragscode te maken krijgen. Het kabinet heeft het Humanistisch Verbond opgeroepen om een eerste concept op te stellen 'voor een brede bespreking in kerken en andere religieuze instellingen'. SGP en ChristenUnie reageerden uitermate kritisch. "Ronduit bizar", schreef ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber.

Het Humanistisch Verbond maakt in een eigen verklaring duidelijk dat zij hun bijdrage leveren 'vanuit onze rol als zendende instantie, waarvoor we op een aantal onderwerpen al langer samenwerken met de andere religieuze en levensbeschouwelijke organisaties en koepels. De suggestie dat het Humanistisch Verbond een richtlijn voor de kerken opstelt klopt dus niet. Daarnaast staat het elke organisatie natuurlijk vrij om de gezamenlijk opgestelde gedragscode niet te ondertekenen.'

Deze week kwam homogenezing in het nieuws nadat bleek dat ongeveer vijftien verschillende therapeuten en organisaties stellen homoseksualiteit te kunnen genezen. Dit onderzoek werd uitgevoerd door de bureaus Beke en Ateno in opdracht van minister De Jonge. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten is de gedragscode aangekondigd. 'Laten we er samen voor zorgen dat deze schade religieuze LHBTI’ers in het vervolg bespaard blijft', aldus het Humanistisch Verbond.


Gedragscode homopastoraat
- Initiatiefnemer Nashvilleverklaring schrikt van gedragscode: "Christenen mogen dit niet laten gebeuren"
- SGP en ChristenUnie onaangenaam verrast door gedragscode kabinet voor homopastoraat
- Herman van Wijngaarden vindt gedragscode homopastoraat absurd: "Waar bemoeit het kabinet zich mee?"
- Humanistisch Verbond begrijpt kritiek christenen op gedragscode homopastoraat niet: "Niet raar dat vraag ons is gesteld"
- Nashville-predikanten bezorgd over gedragscode homopastoraat: "Mag straks ook niet meer over de hel gesproken worden?"
Meer over gedragscode homopastoraat »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
"Daarnaast staat het elke organisatie natuurlijk vrij om de gezamenlijk opgestelde gedragscode niet te ondertekenen" Ja uiteraard staat het nu vrij, maar uiteindelijk zal die vrijheid toch gevolgen gaan krijgen.