cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 december 2019 door Geerten van Breugel

Waarom een column over de allerergste zonden in kerkelijk Nederland een gevoelige snaar raakte - CIP Podcast

Een van de best belezen artikelen van deze week was de column van Matthijs Vlaardingerbroek. Hij vroeg zich in het stuk af wat christenen in Nederland de ergste zonden vinden. "Hij kwam uit op seksuele zonden", zegt Patrick. "En die worden dan ook overbelicht." Jeffrey en Patrick bespreken de veelgelezen column in de CIP Podcast.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Spotify

Beluister het gesprek vanaf minuut 7:30

Matthijs noemde drie zonden specifiek: homoseksualiteit, transgendrisme en echtscheiding. 'Die zonden zijn overbelicht', zei hij, 'omdat het heel makkelijk is om erover te oordelen als je ze zelf niet hebt.' Het is pas moeilijk om zonden te benoemen als je er zelf last van hebt, vindt Patrick. "Want waarom is homoseksualiteit zoveel erger dan hoogmoed? Waarom is echtscheiding zoveel erger dan verknocht te zijn aan het geld?" De rode draad door de Bijbel heen is liefde, zegt Jeffrey. "En dat laat Matthijs in het stuk goed horen. Het probleem alleen is dat je niet de mensen overtuigt die je wil bereiken. Ook in de Bijbel worden dingen overbelicht." Daarin is wel de context belangrijk, werpt Patrick tegen. "Als Paulus een brief schrijft aan een gemeente waar veel seksuele zonden heersen, benoemt hij dat ook. Je kan het niet één op één op onze tijd plakken."

De columnist heeft wel een punt, maar Patrick vindt dat er ook een gevaarlijke kant aan zijn betoog zit. "En dat is dat je anderen niet meer op fouten mag wijzen. Dat is de klassieke fout binnen het christendom om fouten goed te praten. Alsof je niets over homoseksualiteit, transgendrisme en echtscheiding zou mogen zeggen omdat je zelf hoogmoedig bent. Het een sluit het ander niet uit. Want het is heel Bijbels anderen op zonden te wijzen en ze te vermanen. Al is er wel een overdreven nadruk op seksuele zonden, dat ben ik met Matthijs eens."

Jezus was duidelijk over zonden, zegt Pattrick. "In Mattheus 5 stelt Hij de geboden zo scherp, dat we ze allemaal overtreden. 'Als je naar een vrouw kijkt om haar te begeren, heb je al overspel gedaan.' En daarmee komt het verhaal van Matthijs in een ander daglicht te staan. Het oordelen wordt daarmee sowieso minder."


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: wat heeft de opkomst van evangelische megakerken te zeggen?
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Daar waar de kerk haar doel mist is zonde! Hoe groot? is niet aan ons!

Laten we het haar vergeven en zelf trachten goed te doen.