Kerkganger ziet mensen in slaap vallen tijdens preken in hersteld hervormde kerk

'In onze HHK-gemeente wordt de laatste tijd steeds meer onbegrijpelijk taalgebruik tijdens de diensten toegepast. Er worden veel geijkte termen gebruikt en de woorden worden steeds ouderwetser. Omdat ik nogal wat mensen zie slapen tijdens de dienst, ben ik met deze mensen in gesprek gegaan. Zij vertelden dat zij, evenals ikzelf, er weinig meer van begrijpen. Anderen gaven aan dat er bijna niets nieuws meer verteld wordt', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.
Ds. T. A. Bakker geeft antwoord. "Nu kan ik natuurlijk meteen vragen stellen bij jou analyse, maar dat doe ik bewust even niet. Ik ga eerst met je mee. Waarom? Het is helaas helemaal niet zo’n vreemd scenario dat je schetst. Ik kan het me goed voorstellen. Als de voorganger een heel andere taal gebruikt, met woorden waarvan je geen benul hebt wat ze zeggen, ervaar je afstand. Als hij het heeft over wedergeboorte, verachtering, rechtvaardiging en lankmoedigheid, maar die woorden niet uitlegt, weet een aantal mensen wat hij bedoelt, maar een aantal, onder wie met name jongeren, heeft geen flauw idee waar het over gaat. Dan lijkt het soms net of de dominee Frans praat...
De oplossing ligt dus in het opdienen van verschillend eten. Wat een verschil of je preekt uit Genesis over Abraham of dat je een gelijkenis van de Heere Jezus verkondigt. Dat zullen heel andere preken worden. De Heere heeft ons verschillend geestelijk eten gegeven, omdat Hij weet dat we het niet aankunnen om elke (zon)dag hetzelfde te nuttigen. Daarom is elke preek als het goed is weer anders, omdat elke tekst anders is. En verschillende teksten leiden als het goed is tot verschillende maaltijden. En die mogen ook op smaak gebracht worden met voorbeelden uit je leven, met uitleg van moeilijke woorden, enzovoorts.
En wat denk je, vragensteller: is daarmee de kous af? Ligt de verantwoordelijkheid voor het slapen alleen bij de voorganger? Daar hoeven we toch niet over in discussie? Ik hoop dat je merkt dat ik je echt begrijp. Maar tegelijk denk ik dat er meer aan de hand is dan jij schetst. Knikkebollen mensen ook niet tijdens de dienst omdat ze zes dagen in de week superdruk zijn, zodat ze op zondag de hele dag gewoon moe zijn? Dutten ze ook niet in omdat de geestelijke dingen hen veel te weinig interesseren?"
De dominee raadt de vragensteller aan om voor de voorganger te bidden en het gesprek aan te gaan. "Ten derde: denk na welke dingen er bij jezelf (kunnen) zijn waardoor de boodschap niet landt."
Praatmee