Tijs van den Brink bezocht anti-abortusdemonstraties: "Van ‘intimidatie’ heb ik niks gemerkt"

Vrouwen op weg naar de kliniek zouden worden geïntimideerd, onjuiste informatie krijgen en zelfs worden ingesloten, zo klonk het in politiek Den Haag. EO-journalist Tijs van den Brink trok de stoute schoenen aan en bezocht onlangs een aantal anti-abortusdemonstraties. In zijn nieuwe column voor EO Visie deelt hij zijn bevindingen.
Eerder dit jaar meldden abortusklinieken dat ze steeds vaker hinder hadden van 'anti-abortusactivisten' voor hun deur. Vrouwen die zich voor een abortus meldden zouden zich geïntimideerd voelen door de 'demonstraties' van bijvoorbeeld Schreeuw om Leven. Zelf stelde Schreeuw om Leven dat van intimidatie of hinder geen sprake is. "Onze medewerkers bij de abortuscentra attenderen vrouwen op een respectvolle en liefdevolle wijze op alternatieven voor een abortus."
Van den Brink: "Ik vond ‘demonstratie’ een groot woord voor wat ik aantrof bij de kliniek in Rotterdam. Drie vrouwen van pro-life-organisatie Schreeuw om Leven – en een paar dagen later drie mannen van evangelisatiebeweging Jezus Redt – probeerden gesprekjes aan te knopen met passanten. (...) Van ‘insluiten’ of ‘intimidatie’ heb ik niks gemerkt."
De verslaggever geeft toe dat zijn bezoekjes te mager zijn om te concluderen dat er niets in de hand is. Voor het tv-programma NieuwLicht (de uitzending is te zien op maandagavond 2 september op NPO 2) sprak Van den Brink bijvoorbeeld met een vrouw die zich wel degelijk geïntimideerd voelde. "Maar al met al kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat er maar weinig gebeurt wat de instelling van een bufferzone zou rechtvaardigen."
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid pleitte eerder dit jaar voor bufferzones bij de klinieken, zodat de activisten op afstand gehouden kunnen worden. SGP-leider Kees van der Staaij vindt dat overdreven. "In Nederland hechten we veel waarde aan de vrijheid om te betogen – óók als de boodschap confronterend is. Er mag luid en duidelijk gezegd worden dat de beschermwaardigheid van het leven in Nederland onder druk staat."
Praatmee