Christenen in Mozambique op gruwelijke wijze vermoord door moslims
In de noordelijke provincie Cabo Delgado, Mozambique, hebben militanten van de terreurgroep ISIS vier christenen gevangengenomen en vermoord. De aanvallen vonden begin november plaats in het Muidumbe-district en betroffen brute moorden, waaronder het doorsnijden van kelen en een aanval met een machinegeweer, zo meldt Barnabas Aid.
De eerste slachtoffers vielen op 3 november, toen twee christenen werden beschuldigd van "ongeloof" en wreed om het leven werden gebracht. Op 7 november kwam een derde slachtoffer om bij een gewapende aanval, gevolgd door de executie van een vierde christen twee dagen later.
"Een tragedie voor de regio"
Cabo Delgado is al sinds 2017 het toneel van geweld door islamitische extremisten, waarbij duizenden doden zijn gevallen en meer dan een miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen. Volgens professor Fernando Cardoso, een geopolitiek expert, werken de militanten aan een “georganiseerd plan om een kalifaat te stichten langs de Swahilikust".
Ondanks dat de provincie overwegend islamitisch is, is Mozambique als geheel een christelijk land, met een grote aanwezigheid van evangelische en pinkstergemeenschappen. De aanvallen van IS-M (Islamic State Mozambique) richten zich vaak specifiek op christenen, zoals in september, toen militanten een dorp aanvielen en christenen scheidden van moslims voordat ze de christenen executeerden. Friar Boaventura, een missionaris in de regio, zei: “Ze vuurden meedogenloos op de christenen. Dit laat zien hoe wreed en georganiseerd deze groep is.”
Kerk en moskee samen voor vrede
Naast militaire inspanningen van de Mozambikaanse regering en internationale troepen, proberen religieuze leiders de spanningen te verminderen. De Christelijke Raad van Mozambique werkt samen met de Islamitische Raad om vredesclubs te ondersteunen en hulp te bieden aan getroffenen. “Dit conflict treft iedereen", aldus een woordvoerder. “Gebed en praktische hulp zijn essentieel.”
Christenen wereldwijd worden opgeroepen te bidden voor de slachtoffers en de getroffen gemeenschappen. Organisaties als Barnabas Aid en Aid to the Church in Need blijven hulp bieden. De strijd tegen IS-M blijft echter moeilijk, gezien de diepe wortels van armoede en politieke onrust die de militanten gebruiken om nieuwe leden te werven. De internationale gemeenschap heeft IS-M inmiddels aangemerkt als terroristische organisatie. T
Praatmee