Marten Visser over revolutie Bangladesh: “God gaat door met Zijn werk”

“Bangladesh is een van de landen die het hardst het evangelie nodig heeft. Van de bijna 160 miljoen Bengalen, is maar 0,3 procent van hen christelijk”, maakt dr. Marten Visser duidelijk. Naar aanleiding van de onrust in het land, stelt Cvandaag de missionair directeur van GlobalRize een aantal vragen. GlobalRize brengt de Bengalen het evangelie in het Bengaals, de officiële taal van het land. De zendingsorganisatie telt meer dan 300.000 Bengalese volgers op sociale media.
Bangladesh is de laatste weken volop in het nieuws. Vorige week vluchtte ex-premier Hasina Wajed in een helikopter naar India nadat protesten tegen haar bewind waren geëscaleerd. Ze zegt in de door haar zoon gedeelde verklaring dat daarbij veel mensen zijn omgekomen "in de naam van de revolutie". Bij de protesten tegen haar regering vielen de afgelopen tijd honderden doden. Hasina eist in een verklaring dat degenen die betrokken waren bij het "dodelijk geweld en vandalisme" worden gestraft.
“Er is best breed waardering voor christenen in Bangladesh, en dat komt zeker ook door het werk van christelijke hulpverleners", maakt Visser duidelijk. "Maar omdat het voor hen heel moeilijk is openlijk te evangeliseren, maakt dat online zendingswerk juist nog belangrijker. Daarbij kunnen we dan aansluiten bij de positieve indruk die er over het christendom is door christelijke werkers die zelf minder expliciet kunnen zijn. Overigens is natuurlijk het gemakkelijkste antwoord dat geen enkele zendeling iemand kan bekeren. Dat kan alleen God. Wij kunnen alleen over de Here Jezus vertellen.”
“Als er in moslimlanden onrust heerst, wordt dat in het westen vaak positief bekeken omdat het lijkt alsof democratische krachten meer voet aan de grond gaan krijgen. Dat valt meestal tegen. Christenen ter plaatse zijn over het algemeen veel wantrouwender, omdat ze de ervaring hebben dat zij het als godsdienstige minderheid bij elke onrust die ontstaat, zwaar krijgen. Zonder dat ik veel weet van wat er zich nu in Bangladesh afspeelt, lijkt het er wel op dat dat ook nu die kant opgaat.”“: volken waar minder dan 1 procent van de bevolking zich christen noemt. Op die lijst staan de Bengalen helemaal bovenaan. Er zijn bijna 160 miljoen Bengalen, en maar 0,3 procent van hen is christelijk. Dus Bangladesh is een van de landen die het hardst het evangelie nodig heeft.”“Geestelijke vragen zijn van alle plaatsen en alle tijden. Als dan een geestelijke zoektocht onderdrukt wordt, gaan mensen op een andere manier op zoek. En dan is internet de makkelijkste en veiligste manier. Op sociale media kunnen we maar korte boodschappen kwijt. Nou ja, lange kan wel, maar dat werkt niet. Maar die korte boodschappen gebruiken we om mensen de gelegenheid te geven persoonlijk contact met ons te zoeken. Dan kun je veel kwijt.”“Dat kan niet alleen, dat is al zo. Maar de situatie is nog heel onduidelijk. Ik zit zelf nu in het buitenland en heb geen rechtstreeks contact met de taalteamleider Bengaals, dus wat het voor ons werk betekent kan ik op dit moment nog niet zeggen.” “Zeker. Wij werken in meer dan dertig talen. Sommige taalteams werken erg zelfstandig, en dan heb je niet altijd even goed zicht op wat er precies gebeurt. Dat geldt ook voor ons Bengaalse team. En dan vraag je je af: zou het wel allemaal goed gaan? En toen kregen we opeens te horen dat gemiddeld eens in de veertien dagen iemand die via ons internetwerk tot geloof komt, bij een kerk terechtkomt. God is aan het werk in Bangladesh, en ik ben ervan overtuigd dat dat in een tijd van onrust zeker doorgaat.”
Wil je verder lezen?
Als lid krijg je onbeperkt toegang tot cvandaag.nl
Praatmee