Links en rechts mogen van mij allebei de prullenbak in

Je hoort wel eens zeggen dat de ChristenUnie te links is geworden; of, afhangend van de kringen waar je je in begeeft, juist te conservatief en te rechts. Links en rechts zijn termen die mooi op de onderbuik inspelen. Een poging om de wereld in hokjes op te delen zodat zij makkelijker te begrijpen is. Ik heb niks met het links-rechts frame en de christelijke politiek leent zich daar ook niet voor. Een christelijke partij kan nooit voluit links of voluit rechts zijn. Daarvoor is de christelijke traditie veel te rijk en veelzijdig.
Christenen hebben lang niet altijd wat met politiek, maar vaak wel met de samenleving. Geïnspireerd door hun geloof zetten zij zich in voor de samenleving en voor mensen die in de hoek zitten waar de klappen vallen. Bijvoorbeeld met hun kerk, via vrijwilligersorganisaties of in het buurthuis. Een politieke partij met dezelfde inzet kan vaak rekenen op hun steun. Vanuit die insteek ontstaat een bondgenootschap tussen de ChristenUnie en christenen die vanuit dezelfde motivatie de samenleving dienen.
De gemiddelde christen wil dat de politiek dichtbij, aanspreekbaar, zorgzaam en benaderbaar is. Op het eerste gezicht een gigantisch verschil met wat we merken van de Europese Unie. Die voelt ver weg, bureaucratisch en onpersoonlijk. En toch is het juist daarom van belang dat mensen bij de Europese verkiezingen ChristenUnie gaan stemmen. Want hoe ver en onpersoonlijk de Europese Unie ook voelt: er worden besluiten genomen die doorwerken op het niveau van uw buurt en uw straat.
De meeste mensen kunnen in Europees beleid niet alle consequenties en wisselwerkingen te overzien. Buiten de mensen die er direct mee te maken hebben zullen weinig mensen de ‘Europese Aanbestedingswet’ of de ‘Digital Service Act’ (DSA) doorgronden en begrijpen. Toch zijn dit thema’s die u misschien wel meer beïnvloeden dan u doorheeft. De DSA gaat bijvoorbeeld over sociale media. Over de digitale veiligheid van u en van uw kinderen. Het gaat vaak om belangrijke, maar buitengewoon ingewikkelde wetten en regels, die de meesten van ons niet als zaterdagmiddaghobby zullen lezen. Daarom kiezen we vertegenwoordigers die onze belangen voor ons behartigen in het Europees parlement.
Omdat we in een democratie leven heeft u met uw stem ook invloed op die thema’s, die u beïnvloeden zonder dat u het doorheeft. Dan is het toch belangrijk om enigszins te doorgronden hoe die partij waar u op stemt dan beslissingen maakt. Daar komen de begrippen ‘links’ en ‘rechts’ om de hoek kijken. Van oudsher zoekt links de oplossingen bij de overheid. Linkse partijen leggen veel verantwoordelijkheid bij de overheid en sturen daarmee aan op meer overheidsbemoeienis. Gevolg is dat de overheid groeit, en dat kost geld. Rechtse partijen leggen dan weer veel verantwoordelijkheid bij de markt en de private sector. Die partijen vinden dat de overheid moet inkrimpen en privatiseren daarom van alles, zoals de huizenbouw, energiebedrijven en het openbaar vervoer. Mensen krijgen vergaande ‘eigen verantwoordelijkheid’ maar worden daardoor ook aan hun lot overgelaten.
In het spectrum van politieke ideologieën, heeft de christelijke politiek een eigen positie. Ze overstijgt de ogenschijnlijke tegenstelling tussen links en rechts door zich vast te houden aan diepgewortelde ethische en morele fundamenten. De ChristenUnie wil ruimte geven, niet aan de private sector, niet aan de overheid, maar aan de mensen van dit land. De kern van christelijke politiek ligt, geïnspireerd door de Bijbel, in het streven naar rechtvaardigheid, naastenliefde en rentmeesterschap. Deze waarden zijn niet gebonden aan een specifieke politieke stroming, maar stijgen daar ver bovenuit. Een christelijke partij omarmt daarom een brede en veelzijdige benadering, waarbij ze zowel oog heeft voor sociale rechtvaardigheid als voor persoonlijke verantwoordelijkheid. Waarbinnen ze werk maakt van zowel het stimuleren van solidariteit als het behouden van vrijheid.
Zo kan de ChristenUnie soms knetterlinks uit de hoek komen, soms verdraaid rechts en nog veel vaker gewoon genuanceerd. Juist omdat we weten dat de Europese Unie vaak als afstandelijk en bureaucratisch wordt ervaren, is het belangrijk om te kiezen voor een partij die jouw buurt en jouw straat voor ogen heeft. De ChristenUnie zet zich in voor een politiek die niet alleen efficiënt is, maar die gemeenschappen van onderop ondersteunt. En of je dat dan links of rechts noemt, lijkt me volkomen triviaal.
Deze bijdrage is geschreven door Jerke Setz. Setz is voorzitter van PerspectieF, ChristenUnie-jongeren en gemeenteraadslid namens de ChristenUnie in Assen.
Praatmee