Willianne Kramer is palliatief teamleider bij Mercy Ships: “Ik zag een vrouw zingend sterven”

Gesponsord 24 mei 2024 7 minuten SAMEN MET MERCY SHIPS
Willianne Kramer
Mercy Ships

“Op haar sterfbed stak ze haar handen omhoog en riep waar haar moslimfamilie bij zat: ‘Jezus, Jezus!’ Zingend ging ze naar Hem toe”, vertelt Willianne Kramer die sinds anderhalf jaar als palliatief teamleider bij Mercy Ships actief is. Dagelijks staat ze ongeneeslijk zieke mensen in hun laatste levensfase bij door hen een waardig sterfbed te bieden. Ook heeft ze oog voor iemands mentale welzijn en ondersteunt ze rouwdragenden. Momenteel is Willianne met haar collega’s van Mercy Ships in Sierra Leone. Aan Cvandaag vertelt ze hoe de palliatieve zorg haar hart inwon, hoe een gemiddelde werkdag eruitziet en deelt ze ingrijpende getuigenissen van mensen die hun levenseinde zien naderen.

Je studeerde af als verpleegkundige, maar inmiddels ben je al anderhalf jaar palliatief teamleider. Wat maakte het dat je de switch maakte? 
“Ik heb wel een tijdje op de chirurgische afdeling gewerkt. Maar ik ontdekte dat er gewoon geen tijd was om met mensen te spreken die bij ons geopereerd worden. Dat deed me best wel eens pijn. Dat ik dacht: ik help hen met de medicatie, maar ik kan niet met ze spreken. En dat terwijl patiënten soms echt een gesprek nodig hebben, want er gaat veel door hen heen en er komt veel op hen af. Ik probeerde het wel eens, maar het lukte gewoon niet. Ook omdat de volgende patiënt alweer op mij wachtte.”

“Hoe meer ik met oncologische patiënten sprak, hoe meer ik ontdekte dat ik daar passie in had”, vertelt Willianne verder. “Toch duurde het nog wel even voordat ik de switch maakte. Want vanaf dag één dat ik de opleiding begon, dacht ik dat chirurgisch verpleegkundige zou worden.” 

“Hoe kan je nou als 21-jarige in een hospice gaan werken? Maar ik vond het fantastisch”

Willianne vertelt dat haar hart voor palliatieve zorg wordt ingewonnen tijdens een stage in de Willem Holtrop Hospice in Ermelo. “Ik was mbo-verpleegkundige en heb ook de opleiding tot hbo-verpleegkundige gevolgd. Tijdens de opleiding ben ik van deeltijd naar voltijd gegaan zodat ik via een stage kon ontdekken of het werken in een hospice bij mij zou passen. Zo kwam ik in Ermelo terecht. Heel veel mensen zeiden tegen mij: ‘Hoe kan je nou als een 21-jarige in een hospice gaan werken? Maar ik vond het fantastisch. Ik merkte dat ik echt op mijn plek zat.”

Wat maakte dat je echt op je plek zat?
“Je kunt er echt zijn voor de patiënt. Je kunt je volledige aandacht aan hen geven, ook als het gaat om hun mentale en sociale welbevinden. Maar ook op spiritueel gebied. De patiënten weten dat ze spoedig komen te overlijden en dat is vaak een punt waarop zich ook levensvragen ontwikkelen. Daarin zie ik kans om iets van mijn geloof te delen wanneer mensen daarvoor openstaan.”

Inmiddels is Willianne al anderhalf jaar als palliatief teamleider bij Mercy Ships actief. Momenteel is ze in field service in Sierra Leone. “Wij zorgen voor patiënten die een ‘nee’ gekregen hebben voor een operatie en die waarschijnlijk binnen afzienbare tijd komen te overlijden. De meeste patiënten die we hebben, hebben een maxfax tumor. Dat ontstaat door een tandprobleem wat niet verholpen is en vervolgens kan uitgroeien tot een tumor. Hier komt vervolgens kanker in en ontstaan er grote wonden, waardoor ze meestal overlijden.”

Hoe ziet een gemiddelde dag als palliatief teamleider in Sierra Leone eruit?
“We beginnen ’s ochtends vroeg en na Bijbellezen en gebed ga ik op pad met een daycrew van twee man. Dit zijn lokale mensen waar Mercy Ships mee samenwerkt. In elk land hebben we zo’n daycrew.  Ze helpen mij onder meer met vertalen, maar ook kan ik met mijn vragen over de cultuur bij hen terecht. Gemiddeld bezoeken we zo’n drie of vier patiënten per dag. Dat klinkt misschien heel weinig. Maar voordat ik bij de patiënt ben, ben ik vaak al uren verder. Soms gaat mijn reis dwars door de bergen heen”, vertelt Willianne

“Al hun hoop is op Mercy Ships gevestigd en dan wordt er gezegd: ‘Nee, je krijgt geen operatie meer en je komt te overlijden’”

“Als ik er ben, ga ik in gesprek met de patiënt die vaak door familie omringd wordt”, vervolgt ze. “Gemiddeld duurt zo’n gesprek anderhalf uur. Eerst kijk ik naar het fysieke aspect: wat is er aan de hand? Wat is er nodig aan bijvoorbeeld wondzorg? Ik kom bij patiënten die hele uiteenlopende klachten hebben. Daarnaast wil ik hen mentaal bijstaan. De eerste gesprekken nemen vaak meer tijd in beslag, want dan hebben ze nog maar net ‘een nee’ van Mercy Ships gehad. Al hun hoop is op Mercy Ships gevestigd en dan wordt er gezegd: ‘Nee, je krijgt geen operatie meer en je komt te overlijden.’ Dat is een gigantische klap. Soms zitten mensen al jaren op Mercy Ships te wachten en zien ze uiteindelijk alsnog al hun hoop in duigen vallen. De eerste paar keer is het daarom ook heel hard werken voor ons om de hoop alsnog op een andere wijze over te kunnen brengen.”

Maar juist in die gesprekken ziet Willianne mensen naar eigen zeggen transformeren. “Dat is zo gaaf om te zien! We zien dat mensen die eerst volledig geïsoleerd raakten en alles verloren, tóch weer hoop en moed vatten. Dan heb ik het over mensen die naast hun ongeneeslijke ziekte soms ook nog uit hun huis gezet worden, geen eten of drinken meer hebben, uit de gemeenschap verstoten zijn en ook niet meer in de kerk of moskee komen. Wat we proberen is om mensen, in de korte tijd die ze nog hebben, weer volwaardig deel te laten zijn van de maatschappij.”

Wat kan je nog meer vertellen over je werk daar?
“Mercy Ships brengt hoop en heling en zo brengt ook palliatieve zorg hoop en heling. Hoewel misschien niet fysiek, maar wel psychisch, sociaal en spiritueel. Wij trainen lokale verpleegkundigen, dokters en dominees ook in palliatieve zorg. Hier in Sierra Leone is een klein team van 7 mensen die palliatieve zorg verlenen, dat is alles. Wij werken met hen samen om palliatieve zorg in het land te vergroten en het onder de aandacht te brengen. Want als je hier een diagnose zoals kanker krijgt, zijn daar nauwelijks behandelingen voor. Hier is geen radiotherapie, er zijn nauwelijks doktoren en ook het aantal beschikbare chemokuren zijn beperkt. De vraag naar palliatieve zorg in Sierra Leone is zeer groot, maar het aanbod is gering. Wij doen ook foodsupport voor de patiënten die echt niets hebben en zetten zover kan businesses met hen op om inkomsten te krijgen. Wij kijken naar alles waarin wij de patiënt en diens familie kunnen helpen."

“Als ik geen woorden heb, vraag ik God of Hij mij woorden wil geven”

Tegelijkertijd geeft Willianne aan dat ze niet altijd woorden heeft als ze patiënten aantreft die naast hen ziek-zijn ook nog eens alles kwijtgeraakt zijn. “Het is inderdaad soms moeilijk om woorden te hebben en om iemand te kunnen bemoedigen. Ik heb ze ook niet altijd. Maar dan vraag ik of God mij de woorden mag geven die ik spreken mag. Daar bidden we ook elke dag voor als team. Dan mag ik op pad gaan in de wetenschap dat God mij helpt.”

Wat vind je het mooiste aan je werk?
“Het feit dat ik bij de mensen in huis kom en dat ik in korte tijd deel ben geworden van een familie. Dichterbij de mensen kan je bijna niet komen. In korte tijd kom je alles van iemand te weten. Er wordt met elkaar gelachen maar ook gehuild. De dood is zo persoonlijk en er zijn zoveel emoties die tot uiting komen. Er wordt teruggeblikt op het hele leven, hoogte- en dieptepunten komen allemaal aan bod. En daar mag je dan onderdeel van zijn. Dat is iets unieks wat ik bijna geen woorden kan geven.”

“Hallelujah, dankjewel God”

Welke gebeurtenis is je altijd bijgebleven?
“Er zijn twee situaties die mij altijd zijn bijgebleven en altijd bij zullen blijven. Laat ik met Abubakar beginnen. Hij was onze eerste patiënt nadat we de field service opende. Abubakar leeft nog steeds, maar is ongeneselijk ziek. Hij heeft kanker in zijn wang. De kanker heeft zijn wang zodanig weggevreten dat hij nu een enorm gat heeft. Toen ik hem voor het eerst ontmoette, moest ik hem vertellen dat er voor hem geen genezing meer mogelijk was. Dat was heel emotioneel. Vooral zijn vrouw was kapot van verdriet. Mercy Ships was zijn laatste hoop op genezing. In de tijd daarvoor had hij bijna al zijn geld uitgegeven aan operaties in India die helaas niets opleverden. En nu kreeg hij deze klap te verwerken. Ondanks dat zei hij opeens: ‘Hallelujah, dankjewel God.’ 

Sinds die tijd ben ik elke week bij hem geweest en ik kom nog altijd bij hem. Abubakar gaat door zoveel heen. Hij was een vooraanstaand man in het leger, maar werd er door zijn ziekte uitgezet. Hij heeft geen salaris meer en ook zijn huis werd hem afgenomen. Tot overmaat van ramp werd hij ook nog door zijn familie verstoten, dit omdat hij niet aan traditionele heling wil doen. Gelukkig ontleent hij veel kracht aan zijn huwelijk. De relatie die hij met zijn vrouw heeft is een relatie die alleen maar door God gegeven kan zijn. Samen met zijn dochter van anderhalf jaar heb ik hem al zo vaak op zijn knieën zien bidden. Dat is zo bijzonder om te zien. Letterlijk alles wordt hem afgenomen maar toch hopen ze door alles heen op God. Zelfs zo dat ze nog altijd God kunnen danken. Dat maakt diepe indruk op mij.”

Op haar sterfbed stak ze haar handen omhoog en riep waar haar moslimfamilie bij zat: ‘Jezus, Jezus!

Naast het verhaal van Abubakar is Willianne ook het getuigenis van een stervende vrouw bijgebleven. “Zij was christelijk, maar was moslim geworden nadat ze met haar man trouwde. Switchen van geloof is iets heel gebruikelijks in de landen waar ik kom. Ze was ongeneeslijk ziek en wist dat ze snel zou overlijden. Tijdens de laatste periode van haar leven heb ik haar mogen vertellen wie Jezus is. Op de dag dat ze zou sterven, zaten we aan haar sterfbed. Omringd door haar grotendeels islamitische familie. Ze stak haar handen omhoog en riep waar haar moslimfamilie bij zat: ‘Jezus, Jezus!’ Zingend ging ze naar Hem toe. Dat was zo indrukwekkend mooi. Ik ben er zeker van dat ze nu ook bij Hem is.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israël-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Kamala Harris
Nieuws

Kamala Harris onder vuur na spottende opmerking op rally: "Ergste nachtmerrie voor christenen"

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan nadat de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris tegen christelijke demonstranten zei dat ze op de verkeerde rally (verkiezingsbijeenkomst red.) waren. “Jezus is Koning” en “Jezus is Heer”, riepen ze o

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Mirjam Bikker wil niet direct nieuwe verkiezingen bij val kabinet

Mocht het huidige kabinet-Schoof vallen, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker dat er niet direct nieuwe verkiezingen moeten komen. Dit stelde Bikker in het NPO-radioprogramma 'Sven op 1'. De CU-voorvrouw pleit liever voor een nieuwe informateur en

Noord-Koreanen
Nieuws

Noord-Koreanen volgen bijbelstudie op de camping

Bij Noord-Koreaanse christenen denken we al snel aan de strafkampen waar ze kunnen belanden als het regime ontdekt dat ze niet Kim Jong-un, maar Jezus als hoogste Heer aanbidden. We hebben misschien een beeld van gelovigen die stiekem hun Bijbel leze

David Tupan
Levensverhaal

Oprichter motorclub Satudarah vertelt over zijn bekering: "Ik wil vissen in de vijver van de Heer"

David Tupan, oprichter van de beruchte motorclub Satudarah, heeft een leven geleid vol strijd, geweld en succes in de motorwereld. Maar nu, op zestigjarige leeftijd, vertelt hij hoe God op een krachtige manier in zijn leven kwam en alles veranderde.

Ds. H. Ottema
Video

HHK-predikant vergelijkt mobiele telefoons met ontplofte Hezbollah-piepers

Vorige maand ontploften in Libanon duizenden mobiele piepers van de terroristische groepering Hezbollah. Daarbij vielen tientallen doden en raakten minstens 2700 mensen gewond. HHK-predikant ds. H. Ottema vergeleek de ontplofte Hezbollah-piepers onla

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp had onreine gedachten: "Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen"

"Toen ik net getrouwd was, worstelde ik met onreine gedachten. Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen", aldus Wilkin van de Kamp. De christelijke spreker en schrijver vertelt in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' dat hi

Australische vlag
Nieuws

Ondanks daling aantal christenen in Australië wil christelijk netwerk 300 nieuwe kerken planten tegen 2030

Uit recente cijfers van het Statista Research Department blijkt dat het aantal Australiërs dat zich christen noemt flink afneemt. Toch blijven veel kerken gemotiveerd om het evangelie met de natie te delen. Zo wil het netwerk Reach Australia tegen 20

Marjolein Faber
Nieuws

CU-jongeren verspreiden Fabertjeskrant met uitlatingen PVV-minister

Dinsdag 22 oktober komt PerspectieF (ChristenUnie-jongeren) met de eerste uitgave van de Fabertjeskrant. In deze krant staan de uitlatingen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) centraal, die het nieuws de afgelopen maanden hebben gedomine

Meerartikelen

Loofhuttenfeest
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over het Loofhuttenfeest

Soekot, het Loofhuttenfeest, is een van de Bijbelse feesten waarover je kunt lezen in Leviticus 23. Soekot is het derde feest op rij na Rosj Hasjana (Joodse Nieuwjaar) en Jom Kipoer (Grote Verzoendag). BlijdschapSoekot is een feest dat maar liefst ze

Herman van Wijngaarden
Dagelijks leven

Bidden voor jeugdwerk mag en moet niet vrijblijvend zijn

Jaren geleden, toen ik leider van de tienerclub in mijn gemeente was, bad ik specifiek voor een van de tieners. Zijn thuissituatie was erg lastig en zelf was hij ook niet de makkelijkste. Op de een of andere manier kreeg ik het op mijn hart om voor h

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 55

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Bidden voor zieken
Nieuws

Tweedaags congres voor christelijke gezondheidsprofessionals

Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober vindt in ‘De Basiliek’ te Veenendaal een bijzonder congres plaats voor christelijke gezondheidsprofessionals. Het evenement richt zich op zorgverleners die hun geloof willen integreren in hun dagelijkse praktijk.

CGK Kerkendag
Video

CGK Kerkendag 2024 in het teken van verootmoediging en ontmoeting

De Kerkendag van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) wordt binnenkort gehouden op 9 november in Bunschoten. Deze editie zal in het teken staan van verootmoediging en ontmoeting. Het programma is een mooie afwisseling van samen zingen, bidden e

Somalia
Nieuws

Tot Jezus bekeerde moslim voor derde keer aangevallen door eigen familie in Somalië

Een Somalische christen die eerder in mei en juli werd aangevallen, is op 5 oktober opnieuw mishandeld door zijn moslimfamilie. Zijn familieleden verdenken hem ervan christelijke gebedsbijeenkomsten te leiden, zo vertelt Mohammad Abdul.   Abdul, een

Jan en Nellie van Dooijeweert
Opinie

Zeg niet te snel dat een Bijbelvertaling slecht is

Veel mensen begrijpen het niet en vaak willen ze het ook niet begrijpen. Ze willen het bij het oude houden, maar begrijpen niet dat jongeren het moeilijk vinden om de oude taal van de Statenvertaling (SV) te begrijpen. Laten we Gods Woord doorgeven.

Vrouw leest bijbel met man
Verdieping

Een christelijke zorgverzekering: wat houdt dit in?

In de laatste weken van het jaar kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan handig zijn als je wilt besparen op je maandpremie. Of juist als je op zoek bent naar een verzekeraar die goed past bij jouw zorgbehoefte. Wat voor jou

Jeffrey Schipper
Opinie

Bij een eindtijdobsessie ligt geestelijke obesitas op de loer

Vacature: hoofdredacteur ‘Eindtijdbode’ gezocht. Als ik dit vijftien jaar geleden voorbij zag komen, zou ik zeker een sollicitatiebrief hebben geschreven. Ik kampte destijds met een eindtijdobsessie. In combinatie met m’n opleiding Journalistiek, was

ds. J. Lohuis
Video

Ds. Lohuis wijst in ernstige preek op de realiteit van de hel

"De Bijbel leert dat er tweeërlei bestemmingen zijn: de hemel of de hel. Daar zit echt niets tussen. Vaak wordt de Heere Jezus als een doekje voor het bloeden voor geschilderd. Ik spreek bewust over de hel om de ernst van deze werkelijkheid te accent

Ds. J. G. Schenau
Nieuws

Ds. J. G. Schenau keert terug naar CGK Goes

Ds. J. G. Schenau (foto) gaat voor de tweede keer als predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Goes aan de slag. De dominee uit Nunspeet heeft het beroep aanvaard. Schenau was eerder van 2007 tot 2018 predikant van de Maranathakerk. De CGK

Otto de Bruijne
Column

Jezus belooft leven en overvloed: wat betekent dit voor jou?

Jezus belooft èn leven èn overvloed. Niet één, maar twee zegeningen. Overvloed komt bovenop leven. Israël leefde in de woestijn. Kwakkels, manna en water uit de rots was hun overlevingsrantsoen. Genoeg voor elke dag. Maar daarbovenop ontvingen zij he