cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Nienke Lindeboom Karakter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

30 maart 2020 door Nienke Alblas

Nienke runt een duurzame kledingwinkel: "Normaal gesproken overleeft de winkel de coronacrisis niet"

Nienke Lindeboom (40) runt haar eigen duurzame kledingwinkel 'Karakter' in Gouda. Ze kiest voor de verkoop van duurzame producten van kleding tot zeep om zo mensen te helpen voor Gods schepping te zorgen. Ze getuigt van hoe zij als christelijke ondernemer omgaat met de coronacrisis. "Ik was al veel bezig met het loslaten van controle en dit aan Jezus geven, maar nu moet je echt", vertelt ze. Welke tips zij heeft voor ondernemers en consumenten om duurzaam te blijven handelen in deze tijd? 

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Nienke CIP.

Word ook lid

Geloof en gebed in de winkel 
Nienke vindt het belangrijk om het geloof te combineren met haar onderneming. Ook, en misschien zelfs juist, in deze onrustige tijd door het coronavirus. "Het geloof is een rode draad in mijn bestaan. Ik kan niet Nienke zijn zonder de hele dag door onophoudelijk te bidden", vertelt de onderneemster. "Deze winkel is niet alleen maar een kleding verkooppunt, maar ook een plek waar ik voor mensen mag bidden. Soms ervaar ik dat God het op mijn hart legt om voor iemand te bidden die in de winkel komt." Dit levert soms bijzondere situaties op in de duurzame kledingwinkel. "Sinds vijf jaar is het geloof een levendige rol gaan spelen in mijn leven. Het is niet altijd even makkelijk geweest om hierin uit te stappen. Ik heb veel mooie momenten gehad. Soms had ik in de ochtend voor iets gebeden en zag ik dit in de loop van de dag in de winkel terugkomen. Dan kon ik bijvoorbeeld een mooi woord of een tekst met iemand delen."

'KArakter is niet alleen maar een kleding verkooppunt, maar ook een plek waar ik voor mensen mag bidden'

Een moment met een van haar klanten is haar specifiek bijgebleven. "Er was een mevrouw in de winkel die aan mij vroeg of wij spijkerbroeken hadden met stoffen waar ze 'geen last' van zou hebben. Dat vond ik geen alledaagse vraag. Ik dacht eerst dat ze misschien een gevoelige huid had. Toen ik met haar in gesprek ging kwam het er eigenlijk op neer dat ze erg gevoelig was en soms stemmen in haar hoofd hoorde. Ik geloof niet dat het eerder op die manier is gegaan, maar binnen twee minuten was ik met haar toestemming voor haar aan het bidden. Samen met een van de meiden die in de winkel werkt baden we dat ze hiervan bevrijd mocht worden. Het was heel bijzonder om te zien wat dit met haar deed. Ik heb nog een lange tijd contact met haar gehad. Haar broer was erbij. We hebben aan hem ook kunnen vertellen over wat er gebeurde door Jezus en wie Jezus is. Hij heeft zich een paar maanden na deze bevrijding van zijn zus laten dopen."

Crisistijden
De coronacrisis is flink te merken in de winkel. Er komen minder klanten binnenlopen, ondanks dat de winkel ruim genoeg is. Op de deur is inmiddels een bordje opgehangen met de maatregelen die de winkel treft. "Er kunnen gemakkelijk drie klanten in de winkel komen die 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Daarnaast houden we de deurklinken en toonbank schoon. Sommige werknemers vinden het spannend om nu te werken. Als iemand verkouden is, moet ze thuisblijven." Met de terugloop van het aantal klanten komt de omzet van de winkel in gevaar. Nienke probeert zich hier niet te veel mee bezig te houden. "Het is een goede les in vertrouwen. Ik wil altijd al alles in Jezus' handen leggen, ook in mijn winkel, maar nu moet je wel. Ik geloof dat God voor de winkel zal zorgen als Hij wil dat dit een plek blijft waar mensen Hem ontmoeten en kunnen bouwen aan een duurzame wereld."

"Wanneer zij nu niet naar de winkel kunnen of durven te komen, kunnen mensen Karakter toch door de crisis heen helpen door een shoptegoed aan te schaffen"

Om toch inkomsten te hebben zonder dat klanten naar de winkel hoeven te komen houdt de winkel de webshop nauwkeurig bij en kunnen klanten shoptegoed kopen. "Wanneer zij nu niet naar de winkel kunnen of durven te komen, kunnen mensen Karakter toch door de crisis heen helpen door een shoptegoed aan te schaffen. Een klant koopt bijvoorbeeld 100 euro tegoed en kan op een later moment 110 euro uitgeven in de winkel. Dit is een win-win voor ons en voor de klant. We denken na over nog meer creatieve ideeën om de winkel draaiende te houden." Nienke merkt dat mensen de winkel graag steunen, maar dat de overheid met name grote bedrijven steunt in een crisis als deze. "Als kleinere onderneming ontvang je vaak minder steun. Toch hoop ik dat Karakter en andere duurzame kledingwinkels en initiatieven kunnen blijven bestaan."

Dit is niet de eerste crisis die Nienke Lindeboom meemaakt sinds ze met Karakter begon. "Een kledingzaak runnen is niet makkelijk. Sinds de crisis in 2008 zijn we druk bezig met het opbouwen van financiële zekerheid." Ondanks dat het niet altijd makkelijk is om de zaak draaiende te houden, gelooft ze dat God haar winkel in Gouda wil hebben. "Ik geloof dat het Zijn werk is. Na de vorige crisis was het lastig om er bovenop te komen. Nog niet veel mensen kiezen voor duurzaamheid. Iemand in mijn omgeving zei dat ik mijn zaak mocht opdragen aan God. Net zoals we kinderen opdragen en zo in de handen van God leggen. Dat heb ik toen gedaan. Ik heb mijn hele schuld aan de Heer opgedragen. Als je met wereldse ogen naar deze situatie kijkt, dan denk je: 'dit overleven we niet.' Maar ik geloof in een God van wonderen die boven de situatie staat."

'Ik heb mijn onderneming opgedragen aan God'

Ondanks dat de coronacrisis werelds gezien een spannende tijd is, houdt Nienke het hoofd koel. Ze is niet bang voor de toekomst. "Ik probeer met de dag te leven. Het belang hiervan begon ik me vorige week steeds meer te beseffen. Eigenlijk draaiden we elke dag precies genoeg omzet. We ontvingen wat we voor die dag nodig hadden, net zoals de Israëlieten in de woestijn precies genoeg Manna ontvingen, elke dag. Het is niet zo dat mensen nu veel meer gaan kopen bij Karakter om ons in de coronacrisis te steunen. Mensen kochten precies genoeg om normale omzetcijfers voor deze tijd van het jaar te halen. God geeft precies genoeg voor vandaag en morgen is voor morgen. Ik geloof dat ik al wel in dit vertrouwen leefde, maar nu kan je niet anders." Ook op privégebied heeft ze ervaren dat het belangrijk is om alles in Gods handen te leggen. "Ik heb dit eerder in mijn persoonlijke leven ook zo ervaren. Op een andere manier kon ik het niet doen. Ik ben heel dankbaar voor de steun die ik steeds ervaar in geloof."

Parels
Voor de komende tijd bid Nienke dat mensen zich bewust blijven van de 'parels' die ontstaan in deze tijd. Ze hoopt dat mensen de mooie dingen die in deze periode gebeuren vasthouden. "Die parels zijn hoe mensen naar elkaar omzien en genoegen nemen met minder. Ik las pas de tekst: 'De afstand tussen mensen is groter dan ooit, maar we zijn ook zorgzamer dan ooit.' Mensen worden zich bewust van de mooie dingen in het gewone. Ik probeer me hier altijd van bewust te zijn, maar ik hoor en zie meer mensen om mij heen positief reageren op een mooie roze lucht of de zon die schijnt." Zo gelooft Nienke dat ook deze periode goede vruchten voort zal brengen. De crisis heeft niet alleen effect op mensen, maar ook op de natuur. "Mensen gaan minder vliegen, wat heel veel scheelt in uitstoot. Het is prachtig om te horen dat het water in de grachten van Venetië weer helder is nu er geen gondels varen. In die zin hoop ik dat we hier iets van leren. Ik hoop dat de mensen de rust nemen en Jezus zullen vinden in de tijd dat ze thuis zitten. Ik bid dat mensen gewoontes opbouwen die ze niet zullen loslaten als de coronacrisis voorbij is."

Tip: Je lichaam is ook nu Gods tempel!
Als tips voor de mensen thuis geeft Nienke aan goed op te letten hoe je met jezelf omgaat. Dit is niet iets wat mensen alleen nu kunnen doen, maar wel waar mensen nu meer tijd voor hebben. "Ik denk dat het niet-duurzaam zijn samenhangt met een tekort aan besef van hoe wij als mensen onderdeel zijn van deze wereld. We doen mee en staan niet zomaar aan de zijlijn. Ik geloof dat je duurzaam moet omgaan met je lijf, omdat je een tempel bent. Kan je je voorstellen dat je een zak met McDonalds voedsel in een tempel neer zou zetten? Je kan jezelf het beste voeden met duurzame voeding. Misschien besef je het niet voor jezelf, maar je bent onderdeel van Gods schepping en je bent kostbaar. Ook al houd je misschien niet van je lichaam, God houdt er wel van. Vanuit respect voor Hem moet je duurzaam omgaan met jezelf en met je lichaam." 

"Als we ons lichaam sterk houden dan helpt dat natuurlijk ook met het aanvechten van het coronavirus. Een gezond lichaam is vaak in staat om dingen op te ruimen die niet goed voor ons zijn. Ook ons lichaam krijgt steeds weer een nieuwe kans om te herstellen. Als jij dus goed eet, dan kan je het coronavirus sneller je lichaam uitwerken. We weten eigenlijk allemaal wat er wel en niet goed voor ons is. Het is goed om ons te beseffen wat Gods bedoeling is voor ons lichaam, Zijn schepping, en daar bewust mee om te gaan. Laten we kijken naar het oorspronkelijke voedsel dat God ons gaf in Genesis. Ik hoop dat mensen zich gaan realiseren hoe zij voor de tempel van hun lichaam kunnen zorgen."

"Veel mensen weten wat (niet) goed voor hen is. Ik hoop dat mensen in deze tijd meer hierover nadenken. Dat zij zich bewust worden van de kostbaarheid van hun lichaam en de schepping." Zo hoopt Nienke niet alleen dat mensen bij een duurzame kledingwinkel eerlijke producten kopen, maar ook bewust omgaan met hun voeding. Niet alleen voor haar eigen onderneming, maar ook voor andere duurzame winkels, merken en initiatieven.​

Om Nienke en Karakter te steunen kan je online duurzame producten bestellen via de website. Of een shoptegoed aanschaffen om later te voorzien. Volg de winkel op instagram of facebook om up to date te blijven van de collectie.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Duurzaamheid
- Natuurkundedocent: "Wil je Jezus volgen? Doe dat ook in omgang met de schepping"
- Christenen lanceren groen manifest: "Coronacrisis legt weeffouten bloot"
- Projectleider Groen Geloven: "Ik vind het fascinerend om te zien dat steeds meer kerken wakker worden"
Meer over Duurzaamheid »

Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

B
Mooi om te lezen hoe zij zo gelooft en vertrouwt!! Ik wens haar veel zegen toe!