Evangelisatie onder Noord-Koreanen is een uitdaging: gesloten grenzen, een streng volgsysteem en leugens

Stel, je doet een opleiding om dierenarts te worden. Iedere les die je volgt, begint met een introductie over Kim Jong-un. De docent vertelt dat hij grote betekenis voor het vak heeft en wat een voorrecht het is dat deze man de leider van het land is.
Tijdens je examen krijg je eerst vragen over de betekenis van deze leider voor je vak en daarna volgen wetenschappelijke vragen. Een tijdje later krijg je de uitslag: je hebt 100% goed gescoord op het wetenschappelijke deel, maar je wist niet duidelijk te maken wat de betekenis is van Kim Jong-un. Helaas. Daardoor ben je gezakt!
Radiosignalen gaan dwars door gesloten grenzen heen
Een onwaarschijnlijk verhaal? Het is de realiteit in Noord-Korea, vertelt Nam-Kyu*. Samen met zijn vrouw is hij actief onder Noord-Koreaanse vluchtelingen die naar Zuid-Korea zijn gevlucht. Als voorganger ziet hij van dichtbij de gevolgen van het leven in Noord-Korea. Het is een van de redenen dat hij radioprogrammaās maakt die door zendingsorganisatie TWR worden uitgezonden.
āMijn vrouw is daar erg trots op,ā vertelt hij met een lach. āZe is zelf uit Noord-Korea gevlucht en stelt zich graag voor dat mensen van haar vroegere huiskerk luisteren, of vrienden van haar ouders. Dat zij de stem en de naam van haar man horen. Ook al weten deze mensen niet dat ik haar man ben; het idee maakt haar heel blij.ā
In Noord-Korea worden mensen continu in de gaten gehouden via een streng volgsysteem. āHet is voor christenen erg gevaarlijk om over God te spreken,ā legt Nam-Kyu uit. āEen christen die het Evangelie met een ander deelt, is zijn leven niet zeker. Maar een radioprogramma wordt beluisterd door mensen die dat zelf willen. Daarom werkt dat beter.ā
Kleine, maar hoopvolle veranderingen
Na de grote hongersnood in de jaren negentig is er binnen het streng communistische land toch iets van kapitalisme doorgesijpeld. Volgens Nam-Kyu opent dit voorzichtig ook steeds meer mogelijkheden om het Evangelie te brengen.
Sommige Noord-Koreanen kunnen tegenwoordig een mediaspeler kopen op de markt. Mensen zoeken actief naar informatie van buiten Noord-Korea en luisteren graag naar Koreaanse soaps, dramaseries of naar K-pop. Dat leidt ertoe dat ze vragen gaan stellen en kritischer worden. TWR speelt hierop in met verschillende soorten programmaās.
De waarheid in een reageerbuis is bijvoorbeeld gericht op de studerende, jonge elite in Noord-Korea. En via het programma Laten we eens praten bieden de programmamakers openheid en geborgenheid aan Noord-Koreanen die het Evangelie nog nooit hebben gehoord.
Omdat er weinig Bijbels in het land beschikbaar zijn, zendt TWR dagelijks een Bijbellezing uit. Ook is er een programma dat (nieuwe) gelovigen leert hoe ze met God kunnen communiceren in gebed.
Gevluchte Noord-Koreanen weten de kerk van Nam-Kyu wel te vinden, maar dat betekent niet automatisch dat ze zich ook aan God willen (of kunnen) overgeven.
āDe overheid leert Noord-Koreanen dat de Kim-familie zorgdraagt voor de bevolking, maar ondertussen worden ze niet als menselijke wezens behandeld door diezelfde overheid. Veel Noord-Koreanen hebben daardoor een laag zelfbeeld. En wanneer ze ontdekken dat alles wat ze hun hele leven gehoord hebben, een leugen is, leidt dat vaak tot een identiteitscrisis. Doordat zij zo lang in een leugen hebben geleefd, is het voor hen vaak moeilijk een andere leer aan te nemen. Als de zichtbare Kim Jong-un al niet te vertrouwen is, hoe kunnen ze dan geloven in een onzichtbare, liefdevolle God?ā
De kerk als toevluchtsoord
Aan de andere kant voelen veel Noord-Koreaanse vluchtelingen zich eenzaam en geĆÆsoleerd. Ze verlangen ernaar bij een groep te horen en niet langer alleen te zijn. Dat betekent dat ze op zoek gaan naar een groep die echt is en gericht op de relatie.
āEn dat is de kerk!ā zegt Nam-Kyu. āIk hoop dat vluchtelingen uit Noord-Korea geborgenheid vinden in onze kerk. Niet alleen omdat het comfortabel voelt, maar omdat ze er Gods liefde vinden. Na verloop van tijd zal dat hun hart openen.ā
Licht in donkere omstandigheden
De uitzendingen van TWR zijn voor mensen in gesloten landen (zoals Noord-Korea, Afghanistan, Mauritaniƫ, India en Somaliƫ) ƩƩn van de weinige mogelijkheden om in contact te komen met het Evangelie.
Voor Nam-Kyu en zijn vrouw is overduidelijk hoe waardevol het werk van TWR is. De uitzendingen in Noord-Korea vormen lichtpuntjes voor mensen die in donkere omstandigheden leven. De programmaās bieden hoop aan mensen die het Evangelie nog nooit eerder hoorden. Eindelijk horen zij de waarheid: Er is een liefdevolle God en Hij regeert!
Helpt u TWR om ook in 2024 het Evangelie te laten klinken in gesloten landen, zoals Noord-Korea? Draag bij!
*De naam van Nam-Kyu is gefingeerd i.v.m. zijn veiligheid.
Praatmee