Oost-Europa al 50 jaar hulp nodig van Zending over Grenzen

Gezinnen, kinderen en ouderen die in Oost-Europa in armoede leven hebben het zwaar. Koude winters, werkloosheid, politieke instabiliteit, slechte gezondheidszorg, huislijk geweld en discriminatie zijn slechts een greep uit de vele problemen die er zijn. En daar is ook nog de oorlog in OekraĆÆne bovenop gekomen. Deze mensen hebben sinds de val van het IJzeren Gordijn dringend hulp nodig. Zending over Grenzen staat hen al 50 jaar bij.
Begonnen in 1973, onder de naam Stichting Vervolgd Christendom, was de stichting aanvankelijk vooral bezig met geheime transporten van Bijbels naar RoemeniĆ« en (voormalig) JoegoslaviĆ«. In de loop der jaren werden de werkzaamheden uitgebreid met het ondersteunen van kinderen in kindertehuizen en het inzamelen van hulpgoederen en het transport daarvan. Een aantal jaren later zette de stichting een kindsponsorprogramma op en vond er een uitbreiding plaats van het aantal landen waarin hulp werd geboden (in 1991 AlbaniĆ«, BosniĆ« en Herzegovina en OekraĆÆne, en vanaf 1995 ook MoldaviĆ« en Bulgarije). In 1991 werd het kantoor in Almere de nieuwe locatie en in 1992 wijzigde de naam in Zending over Grenzen.
Jubileum geen reden voor feest
Hoewel Zending over Grenzen dit jaar vijftig jaar bestaat, is dat niet echt een aanleiding voor een groot feest. Dat zoveel kansarme mensen al vijftig jaar dringend hulp nodig hebben, is op zich niet iets om blij van te worden, volgens Zending over Grenzen. Armoede betreft vaak een vicieuze cirkel, waarbij mensen van generatie op generatie vastzitten in een hopeloze situatie, zoals analfabetisme, huiselijk geweld of alcoholmisbruik. Dat is iets waar je als hulpverlener een lange adem voor nodig hebt. Daarom is Zending over Grenzen vooral dankbaar dat ze al 50 jaar hulp hebben kunnen bieden. Dankbaar dat ze zoveel mensen al uit de armoede konden halen en dankbaar dat ze zoveel mensen op weg hebben geholpen naar zelfredzaamheid Ć©n bij God hebben gebracht.
Een oude foto van het werk in Oost-Europa
Sleutel tot succes zijn lokale krachten
Maar hoe werkt dat nou precies: mensen uit de armoede halen en op weg helpen naar zelfredzaamheid? Bij Zending over Grenzen ziet dat er in verschillende situaties voor verschillende doelgroepen anders uit, maar de hulp die ze bieden is altijd zowel praktisch als persoonlijk. Zending over Grenzen werkt voornamelijk via lokale kerken en met lokale medewerkers en vrijwilligers die ter plekke bij mensen langsgaan. Dat is echt een grote kracht van de organisatie. Lokale mensen kennen de gemeenschappen en weten wat de worstelingen zijn van de mensen daar. En vooral: zij zijn ook op de lange termijn beschikbaar om te ondersteunen en bouwen zo een vertrouwelijke band op met de mensen die ze helpen. Lokale medewerkers gaan op zoek naar plekken waar nood is of komen via lokale kerken in contact met mensen in nood en ontmoeten zo steeds nieuwe mensen die hulp kunnen gebruiken. Als mensen hulp willen aannemen, gaat een vaste medewerker regelmatig bij hen langs om hulpgoederen te brengen, sociaal-emotionele steun te verlenen en hen te vertellen over de hoop die ze kunnen vinden in God. Als mensen daarvoor openstaan, worden ze aan lokale kerken gekoppeld, waarmee Zending over Grenzen nauw samenwerkt. Zo worden ze opgenomen in een breder netwerk, waar ze nog meer hulp kunnen krijgen.
Sponsoring vanuit Nederland
Zending over Grenzen heeft aparte sponsorprogrammaās voor gezinnen, kinderen en ouderen waardoor mensen in Oost-Europa aan mensen in Nederland gekoppeld worden die hen financieel willen steunen. Eenmaal opgenomen in een van de sponsorprogrammaās, krijgen al deze mensen regelmatig voedselpakketten, kleding, schoenen, hygiĆ«nemateriaal, stookhout en schoolmateriaal van Zending over Grenzen. Bovendien krijgen ze steun op het gebied van onderwijs, geloofstoerusting en emotionele hulp, zoals uitnodigingen voor christelijke bijeenkomsten, speciale Zomerkampen voor kinderen en Naschoolse Zorg voor schoolgaande kinderen. Ook krijgen ze vakopleidingen, trainingen, machines, zaaigoedpakketten of andere hulpmiddelen aangeboden om zelfredzaam te worden. Het is de bedoeling dat mensen na vijf jaar niet meer afhankelijk zijn van hulp en uit de armoede kunnen stappen.
Winters zijn extra zwaar
Met de winter voor de deur is Zending over Grenzen zoals elk jaar in deze periode voorbereidingen aan het treffen om mensen in Oost-Europa een hart onder de riem te steken. Waar wij in Nederland naar de decembermaand uitkijken vanwege de gezelligheid en het vieren van de geboorte van Jezus, zien veel gezinnen in Oost-Europa op tegen deze maand. De winters maken hun situatie extra zwaar; er is minder werk, omdat het werk op het land en in de bouw stilligt; stookkosten zijn hoog, waardoor er minder geld overblijft voor eten en de bereikbaarheid van afgelegen dorpen is slecht door de winterse omstandigheden. Terwijl de rest van de wereld feestviert, worden arme gezinnen juist geconfronteerd met alles wat ze NIET hebben. Zij hebben hun handen vol aan simpelweg overleven.
Voedselpakkettenactie
Om mensen in deze zware winterperiode extra te ondersteunen, houdt Zending over Grenzen een speciale Voedselpakkettenactie. Daarmee kunnen mensen in armoede vlak voor Kerst ook een beetje uitpakken. Deze voedselpakketten zijn gevuld met eten en non-food basisbenodigdheden, lekkernijen en een folder over de ware betekenis van Kerst (en op verzoek ontvangt men ook een Bijbel of christelijk boek). Niet alleen is zoān pakket een praktische steun in de rug, het laat mensen ook weten dat ze niet vergeten worden. Het biedt hen weer een beetje perspectief in hun schrijnende omstandigheden, zodat ze de hoop niet opgeven.
Laat een ander ook uitpakken
Zending over Grenzen hoopt dit jaar in totaal 42.000 voedselpakketten uit te delen in Oost-Europa. Daarbij willen ze de overvloedige liefde van God laten zien aan mensen in armoede en hen vertellen dat God voorziet en oneindig veel van hen houdt. Dat is misschien wel het mooiste cadeau dat men kan krijgen met Kerst! Doneer ook en laat een ander uitpakken met Kerst.
Bijdragen? Kijk op www.zendingovergrenzen.nl/voedselpakkettenactie
Praatmee