De toekomst van de kerk staat of valt met gezonde kringen
Het is een grote zegen voor de kerk dat er zoveel kringen bestaan waarin je als christen je leven kunt delen met elkaar. Geloven doe je niet in je eentje! Er wordt niet voor niks zoveel over het gemis aan verbondenheid gepraat. In deze tijd waarin van alles op ons afkomt, hebben we elkaar meer dan ooit nodig. Niemand kan zonder een plek waar je dichtbij elkaar en dichtbij God kunt komen.
Tegelijkertijd is het een flinke uitdaging om ervoor te zorgen dat een kring goed draait. Een gezonde kring krijg je niet vanzelf. Er zijn best veel valkuilen die ertoe kunnen leiden dat je in de kring in een kringetje gaat draaien. Als je wilt weten of jouw kring voor verbetering vatbaar is, kom ik met een ‘checklist’ die je daarbij kan helpen.
- Staat de aanwezigheid van God centraal? Kom je bij elkaar in het besef dat waar twee of drie in Zijn Naam samenkomen, Hij er echt bij is? Voor je het weet draait het alleen om de onderlinge relaties en praten we over God alsof Hij er zelf niet bij is.
- Leidt de kring tot groei van ieders geloof? Daarbij gaat het om de inhoud, of we echt dingen leren. Dat gaat over inzicht in Gods Woord maar ook over de vraag hoe we in de dagelijkse praktijk met God leven en groeien in karakter en geloof.
- Durf je kwetsbaar te zijn bij elkaar? Juist in de context van een kring kan een stukje vertrouwelijkheid ontstaan die we nodig hebben om ook lastige en pijnlijke dingen te delen. Maar dat gaat niet vanzelf. Daar is eerlijkheid en veiligheid voor nodig.
- Komt elke deelnemer van de groep aan bod? Je hebt natuurlijk allerlei types en het is een hele kunst om te zorgen dat het groepsproces niet op een voorspelbare manier verloopt en sommige kringleden als het ware buiten de boot vallen.
- Is er ruimte voor de gaven van de Geest? Als kring ben je een stukje van het Lichaam en daarbij heeft ieder een inbreng. Het is enorm verrijkend als ieder groeit in vrijmoedigheid om vanuit zijn of haar gave te functioneren. Ruimte om te oefenen is onmisbaar.
- Is er balans tussen hoofd, hart en hande(le)n? Het gaat om heel de mens: ons denken, onze emoties en onze daden. In een gezonde kring komen alle drie de facetten van ons menszijn aan de orde. Het is nodig doelgericht na te streven dat geen enkel aspect ontbreekt.
- Heeft de kring voor ieder genoeg prioriteit? Je mag een beroep op elkaar doen om het bijwonen van de kring voorrang te geven. Vrijblijvendheid ondermijnt de verbondenheid. Als je kring echt functioneert wil niemand zomaar een bijeenkomst missen.
Ik besef dat er nog veel meer aspecten benoemd zouden kunnen worden. Ik beperk me voor de helderheid even tot deze zeven. Ik zou daarbij willen zeggen: als twee of drie van deze punten voor jouw kring niet echt positief beantwoord kunnen worden, dan is er werk aan de winkel!
Als je tot de conclusie komt dat jouw kring een frisse impuls kan gebruiken, dan stel ik voor dat je de Omega Cursus eens probeert. Er zijn al veel kringen waarin deze cursus van 7 programma’s van zo’n vijf kwartier is gebruikt. De cursus die gaat over 7 belangrijke paradoxen in het geloof, kan via internet gratis worden gevolgd.
Vier redenen waarom je de Omega Cursus zou moeten proberen.
- De inhoud van de cursus blijkt erg aan te slaan: de paradoxen die aan de orde komen helpen heel erg om te ontdekken dat ons geloof veel rijker en spannender is dan we vaak denken.
- Door de multimediale aanpak is de inhoud gevarieerd en boeiend: authentieke getuigenissen, heldere tutorials, herkenbare sketches. Elke bijeenkomst is weer anders.
- De opdrachten geven het gesprek vaak een verfrissende wending. Ze zorgen dat het echt over de dingen gaat die je hart raken en je aan het denken zetten.
- Omdat alles goed is doordacht is het voor elke kring(leider) heel aantrekkelijk. Zonder tijdrovende voorbereiding ben je verzekerd van een gezegende bijeenkomst!
Joël Voordewind zegt het volgende over de cursus:
“Ik ben in mijn gemeente met deze cursus gestart omdat ik het een heel waardevol initiatief vind. De cursus geeft een goed beeld hoe je met allerlei paradoxen, die je in de Bijbel tegen komt, om kunt gaan. Het helpt om de schijnbare tegenstellingen te overbruggen. Op die manier krijg je een genuanceerd beeld over het Koninkrijk van God. Dit zorgt ervoor dat ons geloof een verdiepingsslag doormaakt. Johan Vink zorgt voor een heldere Bijbelse uitleg, er zijn indrukwekkende persoonlijke getuigenissen, afgewisseld met grappige sketches en boeiende opdrachten”.
Johan Vink: schrijver, spreker en initiator van het Omega project.
Kan je kring wel een opfriscursus gebruiken? Kijk dan hier en start met de Omega Cursus!