ChatGPT: Laat technologie ons steeds minder mens worden?

Dagelijks leven2 oktober 2023 Rick Bouter en Martin Aarnoudse
Rick Bouter en Martin Aarnoudse

Het was moeilijk te missen de afgelopen weken: tekstgenerator ChatGPT. Een geautomatiseerde gesprekspartner die op basis van taalmodellen, algoritmes en uitgebreide training een dialoog kan voeren met een mens.

ChatGPT is onderdeel van OpenAI. Een organisatie die onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie en deze technologie bruikbaar maakt in een applicatie. De doelstelling van deze organisatie is om kunstmatige intelligentie ten goede van de gehele mensheid in te zetten.
ChatGPT is zeker niet de enige toepassing die de laatste maanden in opkomst is. Zo zijn er allerlei oplossingen die ingezet kunnen worden op beeldgeneratie, podcasts, webdesign, e-mails, recepten, etc.

Wat met name interessant is, is de ongekende populariteit van ChatGPT. Wanneer we dit vergelijken met de opkomst van andere Big Tech(nologie), dan zien we dat ChatGPT binnen twee maanden honderd miljoen actieve gebruikers heeft. Voor Instagram duurde een gelijk bezoekersaantal tweeënhalf jaar en voor TikTok negen maanden. Het oppakken door de massa is dus ongekend.

We moeten een modus vinden waarin we ChatGPT gebruiken voor nuttige toepassingen en zelf aan controle te blijven doen.

(On)zinnige ChatGPT toepassingen
De toepassingen van ChatGPT lijken haast eindeloos. Het kan worden gebruikt om preken, poëzie, e-mails, softwarecode, marketingadvies, educatieve voorlichting en zelfs muziek te genereren. ChatGPT wordt dan ook gretig gebruikt door studenten voor het maken van opdrachten. Het gebruik van ChatGPT om essays te schrijven wordt al beschouwd als plagiaat en Australische universiteiten zijn zelfs teruggegaan naar pen en papier nadat studenten werden betrapt op het gebruik van kunstmatige intelligentie om hun essays te schrijven.

Goed gereedschap of slimme robot?
ChatGPT is een soort slimme zoekmachine; hij vindt slechts wat er al (door mensen) geschreven is en combineert dat tot een op het oog overtuigend antwoord op een vraag. Deze vraag kan, zoals hierboven al beschreven, heel breed zijn van een verzoek om een liedtekst, tot een stuk programmeertaal (code) voor een programma of app.
De crux van chatbots zit in de interpretatie en context. Als de chatbot een antwoord geeft moet je nog steeds zelf in staat zijn om te bepalen of de uitkomst ook correct is.

Is de komst van dit soort kunstmatige intelligentie een vooruitgang of gaan we er juist op achteruit? De waarheid/realiteit ligt ergens in het midden, zo is onze ervaring. Op sommige vlakken is het een vooruitgang. Vraag bijvoorbeeld aan Google een restaurant te zoeken in de buurt en je bent toch even aan het scrollen door verschillende websites om te vinden wat je zoekt. ChatGPT komt meteen met een lijst van gratis beschikbare data. Daarnaast kun je meteen een vervolgvraag stellen over dit resultaat. De antwoorden zijn allemaal beknopt en daardoor heb je snel gevonden wat je zoekt. Voor het herschrijven van Engelse teksten is ChatGPT ook een handig hulpmiddel. Wat je wel merkt is dat je Engels er niet per se op vooruit gaat, maar je eerder deze taak uitbesteedt dan zelf beter Engels leert. Is dat erg? Dat is een nuttige vraag om de aankomende tijd met elkaar te beantwoorden. We moeten een modus vinden waarin we ChatGPT gebruiken voor nuttige toepassingen en zelf aan controle te blijven doen.

Grenzen tussen feiten, fictie en fake zullen echter steeds meer vervagen wanneer mensen klakkeloos overnemen wat een chatbot ze voorschotelt.

Feiten, fictie, fake vermengen
Hoe belangrijk is het dat wij als mens weten dat een uiting authentiek is en niet door een machine is gemaakt? En als deze door een machine is gemaakt, hoe weten we dan dat het ook waarheid is? Ook daar zien we dat kunstmatige intelligentie kan helpen. Niet lang na het verschijnen van ChatGPT en de berichten dat het gebruikt werd voor het schrijven van essays, verscheen er al een tool (GPTZero) die kon herkennen of een stuk tekst door kunstmatige intelligentie (AI) is geschreven. Zo ga je in dit geval dus technologie met technologie bestrijden, en kun je ook verstrikt raken. De grenzen tussen feiten, fictie en fake zullen echter steeds meer vervagen wanneer mensen klakkeloos overnemen wat een chatbot ze voorschotelt. Schrijnend zijn bijvoorbeeld de door kunstmatige intelligentie gegenereerde foto's van een Griekse brandweerman die een Turks meisje uit de puinhopen van de aardbeving redt. Deze foto's gaan de wereld over als echt, maar zijn dat zeker niet. Wat was de intentie van de maker van de foto? De waarheid wordt hiermee steeds moeilijker te achterhalen.

Hoe belangrijk is het aspect waarheid voor ons?
Niets nieuws onder de zon (1)
Boekdrukkunst, de rekenmachine en ChatGPT waren en zijn allemaal onderhevig aan de typische innovatiecyclus. Een bekend onderzoeks- en adviesbureau beschrijft vijf fasen hoe nieuwe technologieën over tijd ontwikkelen en geaccepteerd worden. Deze fasen geven aan dat technologie eerst grotelijks overschat wordt, voordat het daadwerkelijk productief wordt.

Boekdrukkunst: In de middeleeuwen, met de uitvinding van de boekdrukkunst, werd het eenvoudig om stukken tekst te vermenigvuldigen en verspreiden. De angst bestond toen dat mensen het schrijven zouden verleren. Schrijven kunnen we ook nog steeds terwijl we bijna alles digitaal doen. We hebben een modus gevonden waarin de innovatie gebruikt wordt, maar waarin we de schrijfkunst niet verleren.
Rekenmachine: Met de komst van de rekenmachine werd gevreesd dat mensen niet meer konden rekenen. Deels zie je wel dat we steeds slechter worden in hoofdrekenen maar we kunnen het nog steeds.

Als je aan ChatGPT vraagt wat hij niet kan is het antwoord dat het geen persoonlijke mening heeft, niet de toekomst kan voorspellen, niets weet na 2021, en niet wijzer is dan de data die het heeft. Ook wel eens prettig toch?

Ethisch perspectief ChatGPT
Deze ontwikkeling vraagt om een ethische bezinning, en deze is dan ook in volle gang. Niet alleen bij critici maar ook bij betrokkenen van ChatGPT zelf. Zo vindt Mira Murati, een van de makers van ChatGPT, dat ChatGPT gereguleerd moet worden. Ze is van mening dat overheidsregulatie- en inmenging innovatie kan vertragen, maar dat het tegelijkertijd ook belangrijk is om het te reguleren gezien de impact van deze technologieën.

Wat zal het met ons doen als wij technologisch grote, nieuwe stappen zetten op dit vlak. Zullen we onszelf scheppers en goden wanen?

Een ontwikkeling als ChatGPT roept diepere, ethische vraagstukken op rond onze afhankelijkheid van deze technologie. Gaan we de weg op van de eerdergenoemde rekenmachine en de boekdrukkunst en zijn onze angsten, bezwaren en twijfels te groot voor wat het uiteindelijke effect zal zijn? Of verliezen we iets van het wezen van wat ons mens maakt door de opkomst en het gebruik van dit soort kunstmatige intelligentie?

Een andere kwestie speelt rond de mate van intelligentie en het al dan niet bewustzijn van deze technologieën. Bij ChatGPT zullen deze vragen nog niet pertinent zijn, maar als de ontwikkelingen doorgaan en de technologie voortschrijdt, komen vragen naar wat bewustzijn is en wat intelligentie, in een nieuw licht te staan. Is kunstmatige intelligentie als ChatGPT en haar opvolgers (zelf)bewust en intelligent? Wat zeggen onze definities hiervan over kunstmatige intelligenties en over ons?

Theologische vragen
Verder zijn er allerlei theologisch relevante kwesties. Zo wordt de Bijbelse visie op de mens als geestelijk wezen met een ziel en een eeuwige, transcendente dimensie, op een heel andere manier van belang als we over kunstmatige intelligentie nadenken. De opkomst van ChatGPT maakt de mens niet minder uniek, maar Bijbels gezien juist nog meer. Het leven dat God geeft (de levensgeest, de ruach), zal nooit en te nimmer in een door mensenhanden gemaakte technologie kunnen huizen. Wij zijn schepselen en niet de Schepper zelf immers. Ook onze zielen zijn uniek en niet te creëren of te programmeren in kunstmatige intelligentie.

Of wat dacht u van de oer-menselijke rebellie om zelf god te willen zijn. Wat zal het met ons doen als wij technologisch grote, nieuwe stappen zetten op dit vlak. Zullen we onszelf scheppers en goden wanen? Nebukadnezar verklaarde in Daniël 4:30: ‘Is dit niet het grote Babel dat ik… gebouwd heb, door mijn sterke macht?’ Hij gaf zichzelf de eer en niet God en betaalde de prijs. Zullen wij dat straks met hem meezeggen als het aankomt op onze bedenksels: ‘Is dit niet het wezen (de robot, de kunstmatige intelligentie) dat wij gebouwd hebben, door onze grote macht?’

Toekomst
Ontwikkelingen zoals ChatGPT kunnen kortom vragen oproepen. Maar het zou ook voor angst richting de toekomst kunnen zorgen. Het is daarom goed hoopvol af te sluiten, want wat is nu precies waarheid? Jezus Christus die zijn leven gaf voor jouw zonden en opstond uit de dood. Wanneer je ziel gered is door die Jezus Christus dan hoef je niet bang te zijn. In geloof in Hem ben je veilig voor wat de toekomst brengt. Hij is immers de weg, de Waarheid en het Leven (Johannes 14:6). Hij is overwinnaar en wij zijn veilig in zijn handen (Johannes 10:28-29).

Noot: Dit artikel is niet geschreven door ChatGPT.

Martin Aarnoudse (rechts op de foto bovenaan) en Rick Bouter (links op de foto bovenaan) zijn beide medeoprichter van Stichting Techthics. Techthics is een stichting die nadenkt over de impact van technologie op ethiek en christelijke religie. Bovenstaand artikel verscheen in Het Zoeklicht en is met toestemming overgenomen door Cvandaag. Klik hier om Het Zoeklicht te ontvangen.

Foto credits: Geloofstoerusting

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. J.C. de Groot
Video

Ds. De Groot bezocht ds. Blom drie dagen voor zijn overlijden: "Zijn ziel bezweek van sterk verlangen"

Onlangs overleed op 80-jarige leeftijd de hervormde predikant ds. J. Blom. Drie dagen voor zijn sterven, werd de predikant bezocht door zijn broeder en vriend ds. J.C. de Groot. De Groot, die samen met ds. W.A. Zondag vorige week donderdag de rouwdie

Pro-Israel demonstranten
Nieuws

Christenen protesteren tegen antisemitisme aan Amerikaanse universiteiten

Afgelopen donderdag protesteerden honderden christenen tegen antisemitisme bij de ingang van de Colombia University in New York. Dat meldt Religion News Service. Op de school, en tal van andere universiteiten, zou sprake zijn van antisemitisme. De pr

 Sebastiaan van Wessem
Nieuws

Pastor schrijft open brief vanwege opkomst Jodenhaat: 'Laten we niet zwijgen'

'Mag ik u verzoeken om (weer) te bidden voor de vrede van Jeruzalem, voor Israël en de Joden, en allen die aan de andere kant van het conflict staan?', vraagt pastor Sebastiaan van Wessem in een open brief, gericht aan 'alle dominees, voorgangers en

Yitzhak Yosef
Nieuws

Opperrabbijn: 'Joodse gebeden beschermen Israël tegen luchtaanvallen'

Niet de inspanningen van het Israëlisch leger (IDF) maar de gebeden van ultraorthodoxe Joodse studenten zorgen ervoor dat Israël de voortdurende luchtaanvallen met succes weet af te slaan. Dat stelt één van Israëls twee opperrabbijnen, Yitzhak Yosef.

Donald Trump
Nieuws

Amerikaanse predikant raadt aan Trump-bijbel niet te lezen: 'Godslasterlijk'

Een Amerikaanse predikant is viraal gegaan nadat hij in een preek de onlangs verschenen Trump-bijbel 'godslasterlijk' noemde. Dat meldt The Christian Post. De Trump-bijbel is uitgebracht door voormalig president Donald Trump en bevat naast Gods Woord

ds. S. T. Lagendijk
God

Hoe is de Bijbel tot stand gekomen? HHK-predikant antwoordt

'Onze zoon van zeven is erg geïnteresseerd in hoe de Bijbel tot stand is gekomen. Dus: hoe zijn we tot de 66 Bijbelboeken gekomen? Wie hebben dat besloten, wanneer, waar en hoe?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. 'God heeft

samen eten
Interview

NGK-predikant: "Mensen zijn hier een ster in praktische naastenliefde"

"In Wageningen zitten veel wereldverbeteraars. Vanuit de kerk hebben we weleens de vraag gehad of we wel groen genoeg zijn." Sinds 2020 is Dick Lagewaard predikant bij de NGK in Wageningen. Een kerk waar veel aandacht is voor de omgeving, zowel op gr

Ds. L. de Wit
Nieuws

Ds. L. de Wit aanvaardt beroep naar hervormde gemeente Veenendaal

Ds. L. de Wit (foto) neemt binnenkort afscheid van de hervormde gemeente (PKN) te Ede. De predikant heeft een beroep van de Vredeskerk in Veenendaal aanvaard. Daar volgt hij de in 2022 naar Nijkerk vertrokken ds. J. B. ten Hove op. Ook de hervormde g

Meerartikelen

Zie ik kom spoedig
Video

Wie is de grote hoer in Openbaring 16? Wim Grandia legt uit

Johannes wordt in Openbaring 16 voorgesteld aan een nogal verleidelijke vrouw. Ze wordt de grote hoer genoemd. Wie is zij, waarom zit ze op het beest en wat heeft ze met de stad Babylon te maken? Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 31 van

‘Bijbelen met sterren’
Nieuws

Bekende Nederlanders in nieuw seizoen ‘Bijbelen met sterren’

In de EO-serie ‘Bijbelen met sterren’ gaan dit seizoen drie bekende Nederlanders aan de slag met Bijbelteksten onder leiding van Amelandse dominee Anne-Meta Kobes. In een villa dichtbij de duinen van Den Haag gaan Lenny Kuhr, Berget Lewis en Teun Föh

Fulani
Nieuws

Bijna anderhalf miljoen christenen verdreven in Nigeriaanse staat Benue

Afgelopen week hebben islamitische Fulani-herders opnieuw drie christenen vermoord in Benue State in centraal Nigeria. Dat meldt een lokale leider tegenover Morning Star News. 1.4 miljoen christenen in die regio zijn inmiddels verdreven. Ze worden on

John van den Heuvel
Levensverhaal

John van den Heuvel wordt al zes jaar ernstig bedreigd: "We bidden voor onze beveiligers"

“Ik twijfel nooit of God bestaat. Daar heb ik een rotsvast geloof in.” Aan het woord is misdaadjournalist John van den Heuvel. Hij was zondag te gast in het televisieprogramma ‘Adieu God?’ Daarin vertelde hij over zijn geloof en leven, waarin al jare

Maria Korpershoek
Boekfragment

Ik probeerde me erg zondig te voelen

Natuurlijk is het niet onze verdienste als we ons tot Hem keren of als we de deur van ons hart openen. Stel dat iemand mij een bos bloemen brengt en ik neem die aan. Kijk ik dan naar mijn eigen handen en zeg ik: ‘Wat heb ik dat toch goed aangenomen’?

Diederik van Dijk
Nieuws

SGP'er hekelt demissionair kabinet: 'Verzet zich tegen de mening van nieuwe Tweede Kamer'

Het demissionaire kabinet volgt minister Frans Weerwind in diens beslissing om het voorstel voor versoepeling van de Transgenderwet niet in te trekken. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde deze week juist een motie om het voorstel wél in te tr

Kees van der Staaij
Nieuws

Kees van der Staaij heeft nieuwe baan en keert terug naar 'eerste liefde'

Voormalig SGP-partijleider Kees van der Staaij wordt staatsraad binnen de afdeling Advisering van de Raad van State. Vrijdag stemde het demissionaire kabinet in met het voorstel om hem voor te dragen. Het gaat om een functie van vier dagen per week. 

Ds. J. IJsselstein
Video

GerGem-predikant merkt op dat een christen niets hoeft bij te dragen aan zijn zaligheid

Een christen kan maar hoeft ook niets bij te dragen aan zijn zaligheid. Dat vertelde ds. J. IJsselstein onlangs in een preek. De GerGem-predikant preekte onlangs over de vrouwen die in alle vroegte met specerijen naar het graf van Jezus gingen, terwi

kerk vlag
Nieuws

Bevrijdingsdag op zondag: aandacht aan besteden in de dienst?

Soms vallen nationale feestdagen op een zondag. Dit jaar is dat het geval met 5 mei. Bevrijdingsdag heeft geen kerkelijke of liturgische wortels, de datum is immers bepaald door het einde van de Tweede Wereldoorlog. Besteed je daar nu aandacht aan in

Ds. J. A. W. Verhoeven
Verdieping

Een boodschap aan de CGK: heeft de Afscheiding herstel gebracht van de kerk?

We constateren wederkerig met dankbaarheid geestelijke herkenning. Wij bidden voor elkaar. Wij ontmoeten elkaar in het deputaatschap Eenheid van de gereformeerde belijders. Dat geeft mij vrijmoedigheid om vandaag iets aan u te zeggen, nu de eenheid e

Deuteronomium 1:35
Verdieping

God liet een zwak volk ten strijde trekken: waarom?

Het boek Deuteronomium neemt ons mee naar het einde van de woestijnreis van het volk Israël.  Veertig jaar lang zwierven de Israëlieten door de woestijn. Als het aan God had gelegen, was die zwerftocht héél wat korter geweest. Het had in twee jaar ge

Rabbijn Raphael Evers
Video

Wat geloven Joden over de eindtijd? Rabbijn Raphael Evers antwoordt

Wat geloven Joden over de eindtijd en het Messiaanse vrederijk? Veel christenen geloven in de spoedige wederkomst van de Messias Jezus. Hoe kijken Joden naar de komst van de Messias? Welke tekenen van de eindtijd zien zij juist in deze tijd vervuld w