Gert-Jan Segers en Klaas Dijkhoff over de val van kabinet Rutte IV: "Rek was eruit"

Afgelopen vrijdagavond viel ondanks dagen koortsachtig overleg kabinet Rutte IV. De coalitiepartijen VVD en ChristenUnie stonden lijnrecht tegenover elkaar rondom het te voeren asielbeleid. Enkele dagen nadat de coalitie klapte, maakte Mark Rutte bekend na ruim 13 jaar als minister-president de Haagse politiek te verlaten. In de podcast Dijkhoff & Segers bespreken voormalig VVD-kamerlid Klaas Dijkhoff en CU-voorman Gert-Jan Segers de val van het kabinet.
“Zeg Gert-Jan, mogen wij nog met elkaar praten nu onze politieke families zo’n ruzie hebben?”, merkt Klaas Dijkhoff, voormalig VVD-Kamerlid, op. “Praten moet altijd, misschien wel juist in tijden van ruzie. Misschien dat je dan ook een beetje meer begrip voor elkaar krijgt”, reageert Segers die opmerkt niet geheel zonder emotie naar de val van het kabinet van afgelopen vrijdag gekeken te hebben.
“Als wij hier praten, doen wij dat niet als vooruitgeschoven posten van campagneteams, maar namens onszelf”, vult Segers aan. “Dit moet geen proxy-oorlog worden, maar hopelijk kan er een wel een beetje begrip gecreëerd worden voor wat er gebeurd is. Kun je dat vanuit het perspectief van de VVD vertolken?”, vraagt de voormalig CU-leider aan Dijkhoff.
“Migratie is al heel lang een lastig punt, en de behoefte er meer grip op te krijgen ook. Al meer dan 10 jaar is de partij en Rutte als premier er al mee bezig. Op een gegeven moment wil je binnen de eigen grenzen doorpakken, zoals dat in 2015 met bijvoorbeeld de Turkije-deal en de Balkan-route buiten de grenzen wel lukte.
Wat je merkt is dat de rek eruit is om weer een compromis te sluiten waarbij je eigenlijk het idee hebt dat je een paar hele sterke schakels en een ketting op tafel legt, maar ook één hele zwakke waardoor eigenlijk alle andere inspanningen deels tenietgedaan worden.
Ik denk ook dat er na twaalf jaar binnen de partij een beetje het gevoel is ontstaan van: als een andere partij iets nodig had, schikte de VVD weer in en nam het als de grootste partij weer de verantwoordelijkheid op zich. Om daarmee de lieve vrede te bewaren. Daar is op een gegeven moment ook wel een beetje de rek uit en er heerst dan het gevoel van: ‘Als het een keer andersom is, wordt dat wat je nodig hebt je niet gegeven of gegund'. Dan kan het lijntje knappen", aldus het voormalig VVD-Kamerlid.
Segers merkt op dat het gesprek rond migratie binnen de coalitie altijd moeizaam was. “Het was heel spannend, heel intensief en soms ook heel heftig. Maar toch had ik nooit het gevoel dat we dicht bij de val van een kabinet zaten.”
Dat baseert Segers mede op de coalitieonderhandelingen van 2017 waarin meerdere migratie-akkoorden werden afgesloten. “Die waren nodig om te zorgen dat die instroom richting Europa en uiteindelijk ook Nederland niet ongereguleerd en niet onbeperkt door zouden gaan. Bij de eerste onderhandelingen zat GroenLinks aan tafel, maar die haakte af omdat ze anders door hun morele ondergrens zouden zakken.
De CU was toen wel bereid om te praten. We hebben het uitgebreid gehad onder welke voorwaarden we het akkoord zouden kunnen vormgeven. Dat was wel degelijk een stap om tot regulering van migratie te komen”, vertelt Segers.
Benieuwd naar de volledige podcast? Deze is hier terug te luisteren.
Praatmee