Yacub evangeliseerde in een moskee: "Ik rende daarna hard weg"

Gesponsord 21 juni 2023 SDOK
Yacub

Soms loopt Yacub - een van de contacten van SDOK in Bangladesh - met een groot kruis door de straten van de hoofdstad Dhaka. Andere keren deelt hij Bijbels uit in een overvolle bus. Heel af en toe gaat de megafoon mee. “Mijn leven is vaak in gevaar, en soms maak ik mij zorgen over mijn gezin.” Toch gaat hij door. “Ik verlang ernaar dat Jezus beroemd wordt.”

Bangladesh is een van de meest dichtbevolkte landen in Azië. Alleen al in Dhaka, de hoofdstad, wonen evenveel mensen als in heel Nederland. Overal waar je kijkt, krioelt het van de riksja-bestuurders, verkoopsters, studenten. De baarden en hoofddoeken verraden duidelijk de dominante godsdienst: zo’n negentig procent van de 180 miljoen Bengalen is moslim. Nog geen procent is christen. “Miljoenen mensen hebben nog nooit van Christus gehoord”, verzucht Yacub terwijl hij over de stad uit kijkt. Ondanks de bedreigingen en tegenstand blijft hij het Evangelie delen. “Ik verlang ernaar dat ze over Hem horen. Ik wil dat Jezus beroemd wordt.”

Zo’n negentig procent van de 180 miljoen Bengalen is moslim. Nog geen procent is christen. “Miljoenen mensen hebben nog nooit van Christus gehoord”, verzucht Yacub.

“Er zijn ook leuke meiden” Yacub – een goedlachse veertiger – heeft in zijn jeugdjaren een heel ander verlangen. “Ik was verslaafd aan drugs en dat deed mij geen goed. Mensen wilden niet meer met mij omgaan. Ik wilde graag stoppen, maar hoe ik het ook probeerde, het lukte niet.”

Een vriend nodigt Yacub uit voor een meerdaagse christelijke conferentie. “Ik weigerde, want ik kon toen geen dag zonder drugs, laat staan drie.” Maar de vriend blijft aandringen. “Ik ging overstag toen hij vertelde dat er ook leuke meiden waren”, zegt Yacub lachend. “Ik had nooit verwacht dat ik tijdens die conferentie Gods vrede zou ervaren en zou genezen van mijn drugsgebruik.”

De eerste keer
Herboren keert Yacub terug naar huis. “Ik was hongerig naar Gods Woord en deed veel bijbelstudie. Ik ontdekte al studerend dat Jezus eigenlijk nooit over de kerk spreekt. Hij heeft het steeds over het ‘Koninkrijk’. Zijn leerlingen krijgen de opdracht om dit Koninkrijk te verkondigen: ‘Ga dan heen en onderwijs.’ [Matt 28:19 red.] Ik kwam steeds meer tot de overtuiging dat deze opdracht niet is voorbehouden aan ‘een paar’ voorgangers of commissies. De Bijbel vertelt ons dat getuigen hoort bij ons, christenen. We ontvangen niet om voor onszelf te houden maar om uit te delen.”

Beluister de themapodcast van Cvandaag over christenvervolging in Bangladesh:

Yacub begint, samen met zijn vrouw, mensen thuis uit te nodigen. “We deden iedere woensdag bijbelstudie. Omdat we maar één kamer in ons huis hadden, begonnen we zittend op ons bed.” Yacub, zijn vrouw en andere bezoekers nodigen steeds meer mensen uit. “Het begon te groeien. Er kwamen christenen, moslims, hindoes.” De huiskamerbijbelstudiegroep groeit in vijftien jaar tijd uit tot vijfendertig kerken in heel Bangladesh. “Deze gemeenten tellen samen ongeveer veertienhonderd mensen.”

Megafoon
Sinds zijn ontdekking is Yacub onvermoeibaar in het vertellen van het Evangelie. Regelmatig loopt hij met een houten kruis door de bruisende hoofdstad. “Ik bid om leiding. Als mensen mij vragen waarom ik het kruis draag, dan grijp ik de gelegenheid aan en vertel over Jezus.” Samen met andere christenen spreekt hij mensen aan in de bus en verkoopt Nieuwe Testamenten. “Anderen verkopen water, ik verkoop Bijbels. Als iemand er eentje wil, dan krijgt hij hem gratis mee.” Met regelmaat gaat hij samen met andere christenen de binnenlanden van Bangladesh in. Met de zogenoemde gospelboat – een boot met op de zijkant de woorden uit Johannes 14:6 – varen ze naar afgelegen dorpen waar ze materiaal uitdelen en gesprekken aanknopen.

“Anderen verkopen water, ik verkoop Bijbels. Als iemand er eentje wil, dan krijgt hij hem gratis mee.”

Moskee
“Ik ben één keer in een moskee geweest. Ik stond op en sprak daar ongeveer tien minuten. Er waren een paar mensen en ze luisterden. Ze lieten mij spreken, ik denk omdat ze overrompeld en verbaasd waren. Toen ik klaar was, ging ik naar de uitgang. Ik liep rustig maar toen ik eenmaal buiten was, zette ik het op een lopen. Ik was erg bang.”

Heel soms gaat Yacub met een megafoon op stap, naar een markt bijvoorbeeld. “Dat doe ik nooit alleen, dat is te gevaarlijk. Er zijn altijd anderen bij. We vertellen dan kort iets over het Evangelie en delen materiaal uit.” Ondanks al zijn ervaring is het nog steeds een sprong in het diepe. “Ik vind dit gedeelte het moeilijkst. Ik voel mij kwetsbaar. Ik breng een scherpe boodschap, zeker in een moslimcultuur, en dan kan er van alles gebeuren…”

Pistool
Dat er inderdaad van alles kan gebeuren, weet Yacub maar al te goed. Meerdere keren is hij – samen met anderen – weggejaagd, bedreigd en bespot. “Soms luisteren mensen, soms worden ze boos of bellen de politie.”

In dit kader wil Yacub graag iets laten zien. Hij loopt door de drukke straten van de hoofdstad. Af en toe kijkt hij schichtig om zich heen. Hij voelt zich ongemakkelijk terwijl hij zich door de kleurrijke mensenmassa beweegt, langs de ontelbare kleine winkeltjes en pratende mensen. Onder een voetgangersbrug staat hij plotseling stil. “Hier is het gebeurd.” Hij wijst om zich heen. “Een groep mannen ging om mij heen staan. Ze bedreigden mij en opeens trokken ze een pistool… Ik krijg er weer kippenvel van.”

“Ik antwoordde dat ik nooit zou stoppen met het vertellen van het goede nieuws. Nooit. En toen lieten ze mij het pistool zien...”

“Ze wisten alles van mij”
Terug in zijn huis vertelt Yacub het hele verhaal. “Deze mannen wisten alles van mij. Ze wisten dat ik het Evangelie deelde. Ze wisten waar ik woonde. Ze wisten zelfs waar mijn dochter op school zat.” De mannen willen dat Yacub zou ophouden met het delen van de boodschap van Jezus. “Ik antwoordde dat ik nooit zou stoppen met het vertellen van het goede nieuws. Nooit. En toen lieten ze mij het pistool zien...”

Het is even stil. Yacub schudt zijn hoofd. Hij lacht, maar de pijn is duidelijk zichtbaar op zijn gezicht. “Ik was vooral bang voor mijn familie. Na de bedreiging ben ik gelijk naar de school van mijn dochter gegaan.” Inmiddels woont ze een paar jaar in de Verenigde Staten. “Het waren serieuze bedreigingen. Het doet ontzettend veel pijn, twee jaar geleden zag ik haar voor het laatst.”

Weerstand uit andere hoek
Soms komt de weerstand uit een andere hoek: “Anderen kerken zijn niet altijd enthousiast over wat we doen. Ze zeggen: ‘Door wat jullie doen, krijgen wij te maken met vervolging. Wat je doet, is niet slim.’ Ik antwoord dan dat Jezus ons één grote opdracht heeft gegeven. Verkondigen. Daarom doen we wat doen. En ze hebben gelijk: als we niet verkondigen, is er ook geen vervolging. Als we wél getuigen is het gevolg vaak weerstand. Maar... is dat niet juist wat de Bijbel zegt?”

De weerstand die de Bengaalse broeder ervaart – zowel vanuit hoorders als vanuit geloofsgenoten - brengt hem overigens niet van slag. “Als je naar Jezus kijkt, naar wat Hij heeft betaald en geleden…”

Hij is even stil. “Híj heeft de grootste prijs betaald. Het is waar dat het in Bangladesh soms moeilijk is om het Evangelie te delen. Ik word vaak bedreigd. Maar het geeft altijd vreugde in mijn hart want ik weet dat als het misgaat, als ik sterf, dat ik dan naar de hemel ga. Mijn leven is vaak in gevaar. En ja, soms maak ik mij zorgen over mijn gezin. Maar ik weet ook dat God ook voor hen zal zorgen.”

"We hebben het nodig om veel en lang te bidden, want alleen dan kunnen we groeien in geloof en vinden we de moed om gehoorzaam te zijn."

Eén uur bidden
Daarbij benadrukt Yacub het gebed als wapen tegen angst. “Bidden is cruciaal. Ik wil christenen aanmoedigen om elke dag zeker een uur te bidden. Dit bedoel ik niet als een wet. Maar ik heb ontdekt dat gebed nederig maakt.” Niet alleen Yacub, maar de hele gemeente brengt veel tijd biddend door. “We hebben bidstonden op dinsdag, woensdag en donderdag. Elke zaterdag vasten we 's ochtends waarna we samen bidden. Vrijdag en zondag hebben we meerdere diensten. We hebben het nodig om veel en lang te bidden, want alleen dan kunnen we groeien in geloof en vinden we de moed om gehoorzaam te zijn.”

Not my job
De afgelopen vijftien jaar zijn er, mede door het evangelisatiewerk van Yacub, honderden mensen tot Christus gekomen. “Dat is niet dankzij mij”, zegt hij hoofdschuddend. “Dat is Gods werk. Ons doel is niet om mensen te bekeren, dat kunnen we niet eens. Ons belangrijkste doel is om het goede nieuws te brengen. De rest is not my job, dat is niet mijn werk. Ik heb veel mensen tot de Heere zien komen door het werk van de Heilige Geest.”

Yacub ziet in zijn eigen omgeving dat mensen het moeilijk vinden om te getuigen. “Eén van de redenen is dat mensen denken dat het de taak van voorgangers is. Dat is niet waar.”

De tweede reden die hij ziet, is dat christenen bang zijn voor de reacties of voor afwijzing. Dat gevoel herkent hij maar al te goed: “De eerste keer dat ik de straat op ging was ik ontzettend bang. De tweede keer ook. Ik voelde schaamte en dacht ’waar ben ik mee bezig?’ Maar hoe vaker ik het deed, hoe natuurlijker het voelde.”

"Begin thuis, bij je familie bijvoorbeeld. Verzin geen grote preek maar vertel ze jouw verhaal."

Moet iedereen een megafoon?
Op de vraag of we allemaal met een megafoon de straat op moeten, is Yacub duidelijk. “Dit is maar één manier waarop je kunt getuigen. Het kan ook via relaties of via Facebook. Vraag je af op welke manier God jou wil gebruiken. Begin thuis, bij je familie bijvoorbeeld. Verzin geen grote preek maar vertel ze jouw verhaal. Schrijf het eerst op als dat je helpt, maakt het niet te groot. Vertel het in ongeveer drie minuten. Het is zo simpel, je hoeft echt niet naar de theologische school. Getuig door je levensverhaal te vertellen; Hij zal Zelf voor de vruchten zorgen.”

SDOK-Minicursus: 7 tips om te getuigen
SDOK ontwikkelde naar aanleiding van het verhaal van Yacub een minicursus ‘getuigen’. Hierin vind je 7 concrete tips om te getuigen van je geloof. Dit e-book kun je gratis downloaden via de website van SDOK.

SDOK in Bangladesh
SDOK is via diverse partners betrokken bij evangelisatiewerk en steunt christenen die worden vervolgd vanwege hun geloof. Want, die gevolgen zijn er. Sommigen worden door hun familie verstoten of krijgen met uitsluiting, fysiek geweld of schade aan bezittingen te maken. SDOK steunt vervolgde broers en zussen heel praktisch met bijvoorbeeld een verhuizing naar een veilige plek, toerusting en discipelschap. Je kunt ons werk ondersteunen via deze website.

* Yacub heet in werkelijkheid anders.

Beluister de themapodcast van Cvandaag over christenvervolging in Bangladesh:

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israël-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Kamala Harris
Nieuws

Kamala Harris onder vuur na spottende opmerking op rally: "Ergste nachtmerrie voor christenen"

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan nadat de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris tegen christelijke demonstranten zei dat ze op de verkeerde rally (verkiezingsbijeenkomst red.) waren. “Jezus is Koning” en “Jezus is Heer”, riepen ze o

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Mirjam Bikker wil niet direct nieuwe verkiezingen bij val kabinet

Mocht het huidige kabinet-Schoof vallen, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker dat er niet direct nieuwe verkiezingen moeten komen. Dit stelde Bikker in het NPO-radioprogramma 'Sven op 1'. De CU-voorvrouw pleit liever voor een nieuwe informateur en

Noord-Koreanen
Nieuws

Noord-Koreanen volgen bijbelstudie op de camping

Bij Noord-Koreaanse christenen denken we al snel aan de strafkampen waar ze kunnen belanden als het regime ontdekt dat ze niet Kim Jong-un, maar Jezus als hoogste Heer aanbidden. We hebben misschien een beeld van gelovigen die stiekem hun Bijbel leze

David Tupan
Levensverhaal

Oprichter motorclub Satudarah vertelt over zijn bekering: "Ik wil vissen in de vijver van de Heer"

David Tupan, oprichter van de beruchte motorclub Satudarah, heeft een leven geleid vol strijd, geweld en succes in de motorwereld. Maar nu, op zestigjarige leeftijd, vertelt hij hoe God op een krachtige manier in zijn leven kwam en alles veranderde.

Ds. H. Ottema
Video

HHK-predikant vergelijkt mobiele telefoons met ontplofte Hezbollah-piepers

Vorige maand ontploften in Libanon duizenden mobiele piepers van de terroristische groepering Hezbollah. Daarbij vielen tientallen doden en raakten minstens 2700 mensen gewond. HHK-predikant ds. H. Ottema vergeleek de ontplofte Hezbollah-piepers onla

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp had onreine gedachten: "Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen"

"Toen ik net getrouwd was, worstelde ik met onreine gedachten. Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen", aldus Wilkin van de Kamp. De christelijke spreker en schrijver vertelt in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' dat hi

Australische vlag
Nieuws

Ondanks daling aantal christenen in Australië wil christelijk netwerk 300 nieuwe kerken planten tegen 2030

Uit recente cijfers van het Statista Research Department blijkt dat het aantal Australiërs dat zich christen noemt flink afneemt. Toch blijven veel kerken gemotiveerd om het evangelie met de natie te delen. Zo wil het netwerk Reach Australia tegen 20

Marjolein Faber
Nieuws

CU-jongeren verspreiden Fabertjeskrant met uitlatingen PVV-minister

Dinsdag 22 oktober komt PerspectieF (ChristenUnie-jongeren) met de eerste uitgave van de Fabertjeskrant. In deze krant staan de uitlatingen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) centraal, die het nieuws de afgelopen maanden hebben gedomine

Meerartikelen

Loofhuttenfeest
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over het Loofhuttenfeest

Soekot, het Loofhuttenfeest, is een van de Bijbelse feesten waarover je kunt lezen in Leviticus 23. Soekot is het derde feest op rij na Rosj Hasjana (Joodse Nieuwjaar) en Jom Kipoer (Grote Verzoendag). BlijdschapSoekot is een feest dat maar liefst ze

Herman van Wijngaarden
Dagelijks leven

Bidden voor jeugdwerk mag en moet niet vrijblijvend zijn

Jaren geleden, toen ik leider van de tienerclub in mijn gemeente was, bad ik specifiek voor een van de tieners. Zijn thuissituatie was erg lastig en zelf was hij ook niet de makkelijkste. Op de een of andere manier kreeg ik het op mijn hart om voor h

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 55

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Bidden voor zieken
Nieuws

Tweedaags congres voor christelijke gezondheidsprofessionals

Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober vindt in ‘De Basiliek’ te Veenendaal een bijzonder congres plaats voor christelijke gezondheidsprofessionals. Het evenement richt zich op zorgverleners die hun geloof willen integreren in hun dagelijkse praktijk.

CGK Kerkendag
Video

CGK Kerkendag 2024 in het teken van verootmoediging en ontmoeting

De Kerkendag van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) wordt binnenkort gehouden op 9 november in Bunschoten. Deze editie zal in het teken staan van verootmoediging en ontmoeting. Het programma is een mooie afwisseling van samen zingen, bidden e

Somalia
Nieuws

Tot Jezus bekeerde moslim voor derde keer aangevallen door eigen familie in Somalië

Een Somalische christen die eerder in mei en juli werd aangevallen, is op 5 oktober opnieuw mishandeld door zijn moslimfamilie. Zijn familieleden verdenken hem ervan christelijke gebedsbijeenkomsten te leiden, zo vertelt Mohammad Abdul.   Abdul, een

Jan en Nellie van Dooijeweert
Opinie

Zeg niet te snel dat een Bijbelvertaling slecht is

Veel mensen begrijpen het niet en vaak willen ze het ook niet begrijpen. Ze willen het bij het oude houden, maar begrijpen niet dat jongeren het moeilijk vinden om de oude taal van de Statenvertaling (SV) te begrijpen. Laten we Gods Woord doorgeven.

Vrouw leest bijbel met man
Verdieping

Een christelijke zorgverzekering: wat houdt dit in?

In de laatste weken van het jaar kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan handig zijn als je wilt besparen op je maandpremie. Of juist als je op zoek bent naar een verzekeraar die goed past bij jouw zorgbehoefte. Wat voor jou

Jeffrey Schipper
Opinie

Bij een eindtijdobsessie ligt geestelijke obesitas op de loer

Vacature: hoofdredacteur ‘Eindtijdbode’ gezocht. Als ik dit vijftien jaar geleden voorbij zag komen, zou ik zeker een sollicitatiebrief hebben geschreven. Ik kampte destijds met een eindtijdobsessie. In combinatie met m’n opleiding Journalistiek, was

ds. J. Lohuis
Video

Ds. Lohuis wijst in ernstige preek op de realiteit van de hel

"De Bijbel leert dat er tweeërlei bestemmingen zijn: de hemel of de hel. Daar zit echt niets tussen. Vaak wordt de Heere Jezus als een doekje voor het bloeden voor geschilderd. Ik spreek bewust over de hel om de ernst van deze werkelijkheid te accent

Ds. J. G. Schenau
Nieuws

Ds. J. G. Schenau keert terug naar CGK Goes

Ds. J. G. Schenau (foto) gaat voor de tweede keer als predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Goes aan de slag. De dominee uit Nunspeet heeft het beroep aanvaard. Schenau was eerder van 2007 tot 2018 predikant van de Maranathakerk. De CGK

Otto de Bruijne
Column

Jezus belooft leven en overvloed: wat betekent dit voor jou?

Jezus belooft èn leven èn overvloed. Niet één, maar twee zegeningen. Overvloed komt bovenop leven. Israël leefde in de woestijn. Kwakkels, manna en water uit de rots was hun overlevingsrantsoen. Genoeg voor elke dag. Maar daarbovenop ontvingen zij he