Mazzeltov Tour: Christenen voor Israël viert 75-jarige verjaardag Israël met liefst negen felicitatieconcerten
Het kan je nauwelijks ontgaan zijn: vorige week bestond de staat Israël exact 75 jaar. Om dat te vieren, organiseert Christenen voor Israël de zogeheten Mazzeltov Tour die vanaf volgende week begint. In mei en juni vinden maar liefst negen zogenoemde felicitatieconcerten in ons land plaats. Volgens Peeber Koelewijn van Christenen voor Israël is het van groot belang dat we stilstaan bij de 75-jarige verjaardag van de staat. "Israëls bestaan is een wonder”, zegt Koelewijn in gesprek met Cvandaag.
“We hebben in totaal negen concerten die in opzet van elkaar verschillen”, vertelt Peeber Koelewijn. “Sommige concerten vinden plaats in de setting van een oude kerk waarbij verschillende koren zijn uitgenodigd, andere concerten hebben een wat moderner jasje. Daarbij moet je enerzijds denken aan Psalmen en bekende geestelijke liederen, anderzijds is er een bandje dat wat meer modernere muziek ten gehore brengt.
Christenen voor Israël bedient een brede kerkelijke achterban, waardoor we voor deze opzet gekozen hebben. Wat deze avonden wel gemeen hebben, is dat het publiek op levendige wijze wordt meegenomen naar de oprichting van de staat Israël en de periode die daaraan voorafging.”
“Rond 1875 kreeg het eeuwenoude Zionisme, waarbij het Joodse volk driemaal per dag had gebeden, “Volgend jaar in Jeruzalem”, een nieuwe dimensie", legt Koelewijn uit. "Door de pogroms en vervolgingen van Joden in West- en Oost-Europa ontstond er een groot verlangen om naar Zion terug te keren en een eigen Joodse staat te vestigen.
De geschiedenis vanaf die periode tot aan de oprichting in 1948 wordt aan de hand van vijf personages uit Israëls geschiedenis belicht tijdens de Mazzeltov-avonden. “Dat gebeurt in de ik-vorm en wordt vormgegeven door drie vertellers die tijdens de tour de verschillende rollen op levendige wijze vertolken"”, vertelt Koelewijn (op onderstaande foto te zien)
'Als vertrekpunt beginnen we bij de profetie van de profeet Zacharia die aankondigde dat het Israëlische volk ooit weer in het land zou wonen waar ze lange tijd niet meer gewoond hebben. Daarmee wordt aangetoond hoe groot wonder het eigenlijk is dat de staat Israël bestaat. We eindigen bij Golda Meïr, de eerste vrouwelijke premier van Israël, die ook bij de oprichting van de staat aanwezig was.”
Behalve de profeet Zacharia en Golda Meïr, komen ook Theodor Herzl, Rabbijn Abraham Isaak Kook én een herdersjongen voorbij die net voor de oprichting van de staat de zogeheten Qumran-rollen vond. Herzl wordt gekenmerkt als de visionaire grondlegger van het moderne Zionisme, terwijl Kook gezien wordt als de grondlegger van de religieuze variant, legt Koelewijn uit.
Koelewijn vindt het belangrijk dat de Mazzeltov Tour gehouden wordt. “Wij zijn ervan overtuigd dat het goed is om erbij stil te staan wat voor groot wonder het is dat de staat Israël nog altijd bestaat. Zeker als je beseft dat na al die eeuwen van antisemitisme, deels aangewakkerd door de kerk, waarvan de Holocaust het absolute dieptepunt is, de Joodse staat toch een realiteit werd.
We zien het volk in Israël herleven en opbloeien. Dat is heel bijzonder. Als CVI (Christenen voor Israël, red.) zeggen we altijd dat dit alles ook iets voor de kerk te zeggen heeft. Dat het volk Israël weer thuiskomt mag voor ons een boodschap zijn dat de terugkomst van de Messias aanstaande is”, meent Koelewijn.
“Daarnaast denk ik ook dat we als kerk nog veel te verbeteren hebben als het gaat om hoe wij naar het Joodse volk kijken en met hen omgaan. Als christen vind ik het belangrijk om met Israël solidair te zijn. Deze tour is daar een laagdrempelig voorbeeld van, het is geen zwaar politiek of theologisch verhaal. Als kerk zien we een wonder voor onze ogen gebeuren en dat gaan we vieren, het wonder dat de staat Israël heet."
"Al vanaf het prille begin kreeg Israël te maken met omliggende Arabische landen die het op hun ondergang voorzien hadden", vult Koelewijn aan. "Desondanks bestaat Israël, het is het teken dat God onder en door dit volk werkt. Zo horen we ook geregeld getuigenissen van mensen die in de oorlogen vlak na de oprichting meevochten en ervoeren dat ze er niet alleen voor stonden. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat Israël heilig is of dat je geen kritiek op het land mag hebben. Maar dat God de staat behoedt en zij iets bijzonders heeft is ontegenzeggelijk”, merkt Koelewijn ten slotte op.
Het eerste concert van de Mazzeltov Tour is op donderdag 11 mei in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee. In de weken daarna volgen concerten Hoogeveen, Eindhoven, Nijkerk, Dordrecht, Drachten, Kampen, Deventer en ten slotte Goes.
Aan de verschillende avonden werken onder meer bekende musici mee zoals Marco den Toom, Jan Quintus Zwart, Martin Zonnenberg, Peter Wildeman, Joost van Belzen, Marcel van der Poel en Gilad Nezer. Ook zijn er toespraken van bekende sprekers als ds. Kees van Velzen ds. Henk Poot en ds. Willem J.J. Glashouwer. Een kaartje kost vijf euro en is via de website van Christenen voor Israël te bestellen.