Mazzeltov Tour: Christenen voor Israël viert 75-jarige verjaardag Israël met liefst negen felicitatieconcerten

Gesponsord 3 mei 2023 Christenen voor Israël
Mazzeltov Tour

Het kan je nauwelijks ontgaan zijn: vorige week bestond de staat Israël exact 75 jaar. Om dat te vieren, organiseert Christenen voor Israël de zogeheten Mazzeltov Tour die vanaf volgende week begint. In mei en juni vinden maar liefst negen zogenoemde felicitatieconcerten in ons land plaats. Volgens Peeber Koelewijn van Christenen voor Israël is het van groot belang dat we stilstaan bij de 75-jarige verjaardag van de staat. "Israëls bestaan is een wonder”, zegt Koelewijn in gesprek met Cvandaag.

“We hebben in totaal negen concerten die in opzet van elkaar verschillen”, vertelt Peeber Koelewijn. “Sommige concerten vinden plaats in de setting van een oude kerk waarbij verschillende koren zijn uitgenodigd, andere concerten hebben een wat moderner jasje. Daarbij moet je enerzijds denken aan Psalmen en bekende geestelijke liederen, anderzijds is er een bandje dat wat meer modernere muziek ten gehore brengt.

Christenen voor Israël bedient een brede kerkelijke achterban, waardoor we voor deze opzet gekozen hebben. Wat deze avonden wel gemeen hebben, is dat het publiek op levendige wijze wordt meegenomen naar de oprichting van de staat Israël en de periode die daaraan voorafging.” 

Daarmee wordt aangetoond hoe groot wonder het eigenlijk is dat de staat Israël bestaat"

“Rond 1875 kreeg het eeuwenoude Zionisme, waarbij het Joodse volk driemaal per dag had gebeden, “Volgend jaar in Jeruzalem”, een nieuwe dimensie", legt Koelewijn uit. "Door de pogroms en vervolgingen van Joden in West- en Oost-Europa ontstond er een groot verlangen om naar Zion terug te keren en een eigen Joodse staat te vestigen.

De geschiedenis vanaf die periode tot aan de oprichting in 1948 wordt aan de hand van vijf personages uit Israëls geschiedenis belicht tijdens de Mazzeltov-avonden. “Dat gebeurt in de ik-vorm en wordt vormgegeven door drie vertellers die tijdens de tour de verschillende rollen op levendige wijze vertolken"”, vertelt Koelewijn (op onderstaande foto te zien)

'Als vertrekpunt beginnen we bij de profetie van de profeet Zacharia die aankondigde dat het Israëlische volk ooit weer in het land zou wonen waar ze lange tijd niet meer gewoond hebben. Daarmee wordt aangetoond hoe groot wonder het eigenlijk is dat de staat Israël bestaat. We eindigen bij Golda Meïr, de eerste vrouwelijke premier van Israël, die ook bij de oprichting van de staat aanwezig was.”

Behalve de profeet Zacharia en Golda Meïr, komen ook Theodor Herzl, Rabbijn Abraham Isaak Kook én een herdersjongen voorbij die net voor de oprichting van de staat de zogeheten Qumran-rollen vond. Herzl wordt gekenmerkt als de visionaire grondlegger van het moderne Zionisme, terwijl Kook gezien wordt als de grondlegger van de religieuze variant, legt Koelewijn uit. 

“Zeker als je beseft dat na al die eeuwen van antisemitisme, deels aangewakkerd door de kerk waarvan de Holocaust het absolute dieptepunt is, de Joodse staat toch een realiteit werd"

Koelewijn vindt het belangrijk dat de Mazzeltov Tour gehouden wordt. “Wij zijn ervan overtuigd dat het goed is om erbij stil te staan wat voor groot wonder het is dat de staat Israël nog altijd bestaat. Zeker als je beseft dat na al die eeuwen van antisemitisme, deels aangewakkerd door de kerk, waarvan de Holocaust het absolute dieptepunt is, de Joodse staat toch een realiteit werd. 

We zien het volk in Israël herleven en opbloeien. Dat is heel bijzonder. Als CVI (Christenen voor Israël, red.) zeggen we altijd dat dit alles ook iets voor de kerk te zeggen heeft. Dat het volk Israël weer thuiskomt mag voor ons een boodschap zijn dat de terugkomst van de Messias aanstaande is”, meent Koelewijn.

“Daarnaast denk ik ook dat we als kerk nog veel te verbeteren hebben als het gaat om hoe wij naar het Joodse volk kijken en met hen omgaan. Als christen vind ik het belangrijk om met Israël solidair te zijn. Deze tour is daar een laagdrempelig voorbeeld van, het is geen zwaar politiek of theologisch verhaal. Als kerk zien we een wonder voor onze ogen gebeuren en dat gaan we vieren, het wonder dat de staat Israël heet."

“Het is het teken dat God onder en door dit volk werkt”

"Al vanaf het prille begin kreeg Israël te maken met omliggende Arabische landen die het op hun ondergang voorzien hadden", vult Koelewijn aan. "Desondanks bestaat Israël, het is het teken dat God onder en door dit volk werkt. Zo horen we ook geregeld getuigenissen van mensen die in de oorlogen vlak na de oprichting meevochten en ervoeren dat ze er niet alleen voor stonden. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat Israël heilig is of dat je geen kritiek op het land mag hebben. Maar dat God de staat behoedt en zij iets bijzonders heeft is ontegenzeggelijk”, merkt Koelewijn ten slotte op.

Het eerste concert van de Mazzeltov Tour is op donderdag 11 mei in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee. In de weken daarna volgen concerten Hoogeveen, Eindhoven, Nijkerk, Dordrecht, Drachten, Kampen, Deventer en ten slotte Goes.

Aan de verschillende avonden werken onder meer bekende musici mee zoals Marco den Toom, Jan Quintus Zwart, Martin Zonnenberg, Peter Wildeman, Joost van Belzen, Marcel van der Poel en Gilad Nezer. Ook zijn er toespraken van bekende sprekers als ds. Kees van Velzen ds. Henk Poot en ds. Willem J.J. Glashouwer. Een kaartje kost vijf euro en is via de website van Christenen voor Israël te bestellen.

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israël-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Kamala Harris
Nieuws

Kamala Harris onder vuur na spottende opmerking op rally: "Ergste nachtmerrie voor christenen"

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan nadat de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris tegen christelijke demonstranten zei dat ze op de verkeerde rally (verkiezingsbijeenkomst red.) waren. “Jezus is Koning” en “Jezus is Heer”, riepen ze o

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Mirjam Bikker wil niet direct nieuwe verkiezingen bij val kabinet

Mocht het huidige kabinet-Schoof vallen, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker dat er niet direct nieuwe verkiezingen moeten komen. Dit stelde Bikker in het NPO-radioprogramma 'Sven op 1'. De CU-voorvrouw pleit liever voor een nieuwe informateur en

Noord-Koreanen
Nieuws

Noord-Koreanen volgen bijbelstudie op de camping

Bij Noord-Koreaanse christenen denken we al snel aan de strafkampen waar ze kunnen belanden als het regime ontdekt dat ze niet Kim Jong-un, maar Jezus als hoogste Heer aanbidden. We hebben misschien een beeld van gelovigen die stiekem hun Bijbel leze

David Tupan
Levensverhaal

Oprichter motorclub Satudarah vertelt over zijn bekering: "Ik wil vissen in de vijver van de Heer"

David Tupan, oprichter van de beruchte motorclub Satudarah, heeft een leven geleid vol strijd, geweld en succes in de motorwereld. Maar nu, op zestigjarige leeftijd, vertelt hij hoe God op een krachtige manier in zijn leven kwam en alles veranderde.

Ds. H. Ottema
Video

HHK-predikant vergelijkt mobiele telefoons met ontplofte Hezbollah-piepers

Vorige maand ontploften in Libanon duizenden mobiele piepers van de terroristische groepering Hezbollah. Daarbij vielen tientallen doden en raakten minstens 2700 mensen gewond. HHK-predikant ds. H. Ottema vergeleek de ontplofte Hezbollah-piepers onla

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp had onreine gedachten: "Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen"

"Toen ik net getrouwd was, worstelde ik met onreine gedachten. Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen", aldus Wilkin van de Kamp. De christelijke spreker en schrijver vertelt in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' dat hi

Australische vlag
Nieuws

Ondanks daling aantal christenen in Australië wil christelijk netwerk 300 nieuwe kerken planten tegen 2030

Uit recente cijfers van het Statista Research Department blijkt dat het aantal Australiërs dat zich christen noemt flink afneemt. Toch blijven veel kerken gemotiveerd om het evangelie met de natie te delen. Zo wil het netwerk Reach Australia tegen 20

Marjolein Faber
Nieuws

CU-jongeren verspreiden Fabertjeskrant met uitlatingen PVV-minister

Dinsdag 22 oktober komt PerspectieF (ChristenUnie-jongeren) met de eerste uitgave van de Fabertjeskrant. In deze krant staan de uitlatingen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) centraal, die het nieuws de afgelopen maanden hebben gedomine

Meerartikelen

Loofhuttenfeest
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over het Loofhuttenfeest

Soekot, het Loofhuttenfeest, is een van de Bijbelse feesten waarover je kunt lezen in Leviticus 23. Soekot is het derde feest op rij na Rosj Hasjana (Joodse Nieuwjaar) en Jom Kipoer (Grote Verzoendag). BlijdschapSoekot is een feest dat maar liefst ze

Herman van Wijngaarden
Dagelijks leven

Bidden voor jeugdwerk mag en moet niet vrijblijvend zijn

Jaren geleden, toen ik leider van de tienerclub in mijn gemeente was, bad ik specifiek voor een van de tieners. Zijn thuissituatie was erg lastig en zelf was hij ook niet de makkelijkste. Op de een of andere manier kreeg ik het op mijn hart om voor h

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 55

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Bidden voor zieken
Nieuws

Tweedaags congres voor christelijke gezondheidsprofessionals

Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober vindt in ‘De Basiliek’ te Veenendaal een bijzonder congres plaats voor christelijke gezondheidsprofessionals. Het evenement richt zich op zorgverleners die hun geloof willen integreren in hun dagelijkse praktijk.

CGK Kerkendag
Video

CGK Kerkendag 2024 in het teken van verootmoediging en ontmoeting

De Kerkendag van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) wordt binnenkort gehouden op 9 november in Bunschoten. Deze editie zal in het teken staan van verootmoediging en ontmoeting. Het programma is een mooie afwisseling van samen zingen, bidden e

Somalia
Nieuws

Tot Jezus bekeerde moslim voor derde keer aangevallen door eigen familie in Somalië

Een Somalische christen die eerder in mei en juli werd aangevallen, is op 5 oktober opnieuw mishandeld door zijn moslimfamilie. Zijn familieleden verdenken hem ervan christelijke gebedsbijeenkomsten te leiden, zo vertelt Mohammad Abdul.   Abdul, een

Jan en Nellie van Dooijeweert
Opinie

Zeg niet te snel dat een Bijbelvertaling slecht is

Veel mensen begrijpen het niet en vaak willen ze het ook niet begrijpen. Ze willen het bij het oude houden, maar begrijpen niet dat jongeren het moeilijk vinden om de oude taal van de Statenvertaling (SV) te begrijpen. Laten we Gods Woord doorgeven.

Vrouw leest bijbel met man
Verdieping

Een christelijke zorgverzekering: wat houdt dit in?

In de laatste weken van het jaar kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan handig zijn als je wilt besparen op je maandpremie. Of juist als je op zoek bent naar een verzekeraar die goed past bij jouw zorgbehoefte. Wat voor jou

Jeffrey Schipper
Opinie

Bij een eindtijdobsessie ligt geestelijke obesitas op de loer

Vacature: hoofdredacteur ‘Eindtijdbode’ gezocht. Als ik dit vijftien jaar geleden voorbij zag komen, zou ik zeker een sollicitatiebrief hebben geschreven. Ik kampte destijds met een eindtijdobsessie. In combinatie met m’n opleiding Journalistiek, was

ds. J. Lohuis
Video

Ds. Lohuis wijst in ernstige preek op de realiteit van de hel

"De Bijbel leert dat er tweeërlei bestemmingen zijn: de hemel of de hel. Daar zit echt niets tussen. Vaak wordt de Heere Jezus als een doekje voor het bloeden voor geschilderd. Ik spreek bewust over de hel om de ernst van deze werkelijkheid te accent

Ds. J. G. Schenau
Nieuws

Ds. J. G. Schenau keert terug naar CGK Goes

Ds. J. G. Schenau (foto) gaat voor de tweede keer als predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Goes aan de slag. De dominee uit Nunspeet heeft het beroep aanvaard. Schenau was eerder van 2007 tot 2018 predikant van de Maranathakerk. De CGK

Otto de Bruijne
Column

Jezus belooft leven en overvloed: wat betekent dit voor jou?

Jezus belooft èn leven èn overvloed. Niet één, maar twee zegeningen. Overvloed komt bovenop leven. Israël leefde in de woestijn. Kwakkels, manna en water uit de rots was hun overlevingsrantsoen. Genoeg voor elke dag. Maar daarbovenop ontvingen zij he