cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Victorkerk Apeldoorn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 november 2022 door Jeffrey Schipper

PKN en HHK Apeldoorn kiezen voor kanselruil: 'Het is onze roeping om samen op te trekken'

In christelijk Nederland wordt veel gesproken over het belang van kerkelijke eenheid. In Apeldoorn voegt men de daad bij het woord door middel van kanselruil. Op zondagmiddag 11 december zal dit voor het eerst gestalte krijgen. Ds. H. I. Methorst (PKN) zal dan voorgaan in de Victorkerk (HHK), terwijl ds. A. A. F. van de Weg (HHK) in de Eben-Haëzerkerk (PKN) zal voorgaan.

De HHK is een bevindelijk-gereformeerd Nederlands kerkgenootschap, dat grotendeels bestaat uit leden van de Hervormde Kerk die wegens gewetensbezwaren buiten de fusie wilden blijven met de Gereformeerde Kerken en de Evangelisch-Lutherse Kerk, die samen op 1 mei 2004 opgingen in de PKN. Voornaamste struikelblok was de aanvaarding van de belijdenisgeschriften van de PKN, waardoor naar inzicht van de bezwaarmakers de grondslag van de kerk zou veranderen. Om die reden is samenwerking tussen PKN en HHK een gevoelig onderwerp.

De Apeldoornse kerkenraden en predikanten van de Victorkerk en Eben-Haëzerkerk schrijven in een verklaring: 'In 2021 heeft een afvaardiging van beide kerkenraden met elkaar gesproken over mogelijkheden om schouder aan schouder op te trekken. We zochten naar wat ons bindt en wisselden onder meer van gedachten over kanselruil tussen voorgangers van beide kerken. We zijn dankbaar dat beide kerkenraden dit initiatief van harte steunen. Daarom is besloten om dit jaarlijks eenmaal vorm te geven.'

In de verklaring benadrukken de kerkenraden en predikanten dat de twee kerken 'een gezamenlijke historie' kennen. Daarbij wordt ook verwezen naar de breuk in 2004. 'Nu, bijna twintig jaar na 2004, zijn we intens dankbaar dat we de bereidwilligheid proeven om plaatselijk schouder aan schouder te staan. Meer nog, het is onze roeping, om daar waar dat kan gezamenlijk door de tijd op te trekken. Gedacht aan het gebed om eenheid dat onze Heere bad (vgl. Joh. 17).'

'We kijken vooruit en vooral omhoog. Onderweg naar de toekomst die wacht, waar de Kerk volmaakt één kudde is met één Herder', aldus de kerkenraden en predikanten van de Victorkerk en Eben-Haëzerkerk.

Lees ook: HHK-broeders: "Christenen uit PKN en HHK hebben elkaar nodig".

Foto boven: Victorkerk Apeldoorn (credits: HHG Apeldoorn)

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

D
"Een wolkje als eens mans hand"!! Een voorbeeld om na te volgen.