Ex-moslims ervaren uitsluiting in Europa: “Een vader kan zijn zoon letterlijk dood verklaren”

Veel ex-moslims die zich in Europa tot het christendom bekeren ondervinden hevige bedreiging en uitsluiting. Dit blijkt uit een onlangs verschenen rapport van het Europese Centrum voor Recht en Gerechtigheid (ECLJ). Marco Vos van Stichting Gave spreekt ondanks alle ernst ook van een positieve kant: “Alleen al in Frankrijk bekeren zich jaarlijks 4.000 tot 30.000 moslims tot het christelijk geloof.”
In het Family7-actualiteitenprogramma Uitgelicht! bespreekt Vos de uitkomsten van het rapport. Naast het feit dat ex-moslims na hun bekering bedreiging en uitsluiting ondervinden, zou Europa ook te weinig doen om deze mensen bescherming te bieden.
“Hoe groot is dat probleem onder ex-moslims?”, is de eerste vraag die Pasterkamp stelt. “Dit is een rapport dat met name betrekking heeft tot Frankrijk en waarin er een ernstig beeld wordt geschetst. Maar ik wil beginnen met de positieve kant van het verhaal. Dit rapport stelt dat er alleen in Frankrijk al 4.000 tot 30.000 mensen jaarlijks christen worden”, zegt Vos.
“Als je dat doortrekt naar Europa, is er iets heel bijzonders gaande”, meent Vos. “Los van alle schaduwkanten en de heftige dingen die het rapport noemt, is het belangrijk om te zien wat God aan het doen is. Niet alleen in het Midden-Oosten maar ook in Europa zijn er grote aantallen mensen die de islam de rug toekeren en christen worden.”
"Dit rapport richt zich vooral op de Noord-Afrikaanse gemeenschappen die zich in Frankrijk bevinden: Tunesiërs, Algerijnen en Marokkanen. Dat zijn hele sterke sociale netwerken waarin het heel moeilijk is om christen te worden. Die gemeenschappen worden gedwongen door de cultuur en de islam om een afvallige daadwerkelijk uit de gemeenschap te stoten. Dat kan zelfs leiden tot bedreiging en mishandeling”, vertelt Vos.
“In Nederland zien we dit niet zo vaak voorkomen, maar het is er wel”, stelt Vos die daarbij het voorbeeld noemt van de Somalische gemeenschap. “Dat is weliswaar een klein groepje in Nederland, maar daarin heerst wel een hele sterke cultuur. Als je daar christen wordt, wat ook gebeurt onder deze groep, kun je de volgende dag niet aan je familie vertellen dat je christen geworden bent, want dat wordt gewoon niet geaccepteerd.”
“Wat je daardoor ziet is dat veel mensen in het ‘geheim’ geloven en het hooguit met een paar mensen delen”, vervolgt Vos zijn bijdrage. “Het rapport stelt dat als je in Frankrijk als ex-moslim je bekering wereldkundig maakt, dat er een heel systeem op gang gebracht wordt: eerst bedreiging vanuit de familie en het netwerk, maar vervolgens wordt het uitstoting met alle gevolgen van dien.”
“Nu is er ook een bekende term dat veel ex-moslims die zich tot het christendom bekeren ‘sociaal dood’ zijn”, zegt de presentator. “Dat zien we ook juist in die sterke culturen terug”, zegt Vos. “Je familie en je sociale netwerk maken onderdeel uit van die cultuur. Als je dan ook nog eens als migrant in een vreemd land bent en je uitgestoten wordt door de groep, is die term van toepassing. Een vader kan letterlijk zeggen: ‘Mijn zoon of dochter leeft niet meer, hij of zij is dood voor mij.’ Dan wordt je inderdaad sociaal doodgemaakt.”
Volgens het rapport zou zo'n 70 procent van de bekeerlingen vrouw zijn. Op de vraag hoe dat komt antwoordt Vos: “Vanuit de Islam kun je dat een beetje verklaren, gezien de positie van vrouwen binnen de islam erg moeilijk is. Dat veel vrouwen daardoor op zoek zijn, is dan logisch. Tegelijkertijd is hun positie in vergelijking met moslimmannen veel zwakker, waardoor de problemen die vrouwen ondervinden weer vele malen groter zijn.”
Vos heeft namens zijn organisatie regelmatig contact met ex-moslims in Nederlandse asielcentra en deelt een aantal verhalen die hij van hen gehoord heeft. “Je ziet daar een vergelijkbare situatie. Er zijn mensen die zeggen: ‘Ik ben christen, maar ik vertel het niemand.’ Onlang sprak ik een man uit Jemen die op social media deelde had dat hij christen geworden was. Hij vertelde dat er vanaf dat moment niemand meer was die nog met hem wilde eten. Vorige week is er zelfs nog een bekeerling uit Saoedi-Arabië in elkaar geslagen. Hij vertelde dat het door zijn christen-zijn kwam.”
Stichting Gave richtte onlangs een meldpunt op voor dergelijke gevallen. Vos vertelt echter de afgelopen maand slechts twee meldingen ontvangen te hebben. “Waarschijnlijk kiezen de meeste mensen er toch voor om in het geheim gelovig te zijn.”
Benieuwd naar de volledige uitzending? Deze is hieronder te zien.
Praatmee