‘Hoop voor vrouwen’ en andere TWR-programma’s in Indonesië: "Mijn kinderen zien dat ik veranderd ben"
Indonesië en opvoeding, het is een precair onderwerp. Bijna alle vaders én moeders werken overdag en kunnen weinig aandacht aan hun kinderen geven. Op de momenten dat ze er wel zijn, zijn ze vaak prikkelbaar en moe. En regelmatig is dat niet zonder gevolgen. Maar verandering is mogelijk.
'Mijn kinderen zien dat ik veranderd ben', vertelt Ramminum. Zij luistert graag naar het radioprogramma 'Hoop voor Vrouwen' van zendingsorganisatie TWR (Trans World Radio) en is dankbaar voor de lessen die zij door dat programma leert. 'Ik was altijd heel snel boos en dan sloeg ik zelfs mijn kinderen. Tot ik een paar jaar geleden dit programma ontdekte. Nu kan ik mijn boosheid beter beheersen en ik heb geleerd hoe ik mijn kinderen beter kan opvoeden, vooral ook in geestelijk opzicht.' Er zijn heel veel vrouwen (en mannen) in Indonesië die worstelen met de alledaagse dingen, maar die ook hunkeren naar een Bijbelse handreiking. 'Hoop voor Vrouwen' biedt perspectief door het geven van handvatten.
Yohana, met zoon Jeremia (9)
Een soortgelijk verhaal vertelt Yohana. Ze is een jonge vrouw en heeft een zoon, Jeremia, van negen. Zij is erg blij met het programma 'Wijze Moeder' en bezoekt maandelijks de bijeenkomsten die TWR organiseert voor moeders. 'Mijn vader kon erg boos worden en dan vernederde hij mij in het bijzijn van buren of vriendinnetjes door me te slaan en tegen me te schreeuwen. Ik wilde mijn zoon anders opvoeden en het programma ‘Wijze Moeder’ helpt me daarbij.' Jeremia vult nog aan dat zijn moeder erg lief is. Als ze boos op hem is, zegt ze dat pas thuis tegen hem. 'Ik heb het dan ook verdiend, maar ze zal nooit boos worden als mijn vriendjes erbij zijn.'
Het Evangelie verandert levens, dat beaamt een vrouw, die aangeeft dat ze dankzij het Evangelie geduldiger is geworden en heeft geleerd op God te vertrouwen. Ook als dat niet eenvoudig is. Op dit moment is de grootste uitdaging in haar leven dat ze onverwacht met financiële problemen te maken heeft gekregen. Ze zou namelijk een koe verkopen om haar dochter te laten studeren, maar nu zijn er drie koeien dood door mond-en-klauwzeer en hebben ze er nog maar zes over. Toch vertrouwt ze op God, Hij zal voor hen zorgen. En de opvoeding, die doet ze nu samen met haar man, die sinds kort ook naar TWR luistert.
Indonesië en TWR
Radio, internet en audiospelers zijn voor TWR belangrijke media om het Evangelie te brengen in een uitgestrekt land als Indonesië. Indonesië is het vierde grootste land ter wereld. Het bestaat uit ruim 16.000 eilanden en heeft een bevolking van ruim 277 miljoen inwoners. 87 procent is moslim en daardoor is Indonesië het land met de meeste moslims. In sommige delen van het land is het voor christenen erg moeilijk, maar er zijn ook eilanden waar je in vrijheid het Evangelie kunt verkondigen.
Het verschil tussen oost en west is enorm. Niet alleen in kilometers (5100 km(!)), maar ook in cultuur. Op Papoea willen de mensen het liefst onafhankelijk zijn van Indonesië en het merendeel van de bevolking is er (in naam) christen. Meer westelijke eilanden zijn soms vrij modern en goed ontwikkeld en de meeste mensen zijn er moslim. In met name de steden zijn volop voorzieningen aanwezig voor een luxe leven.
TWR probeert de mensen zo goed mogelijk te bereiken door programma’s te maken die aansluiten bij de belevingswereld van de luisteraar. Maatwerk dus. Sinds 2000 zendt een partner van TWR in Indonesië programma’s uit. Daarvoor maakt TWR gebruik van MW-frequenties, 93 lokale FM-zenders en 6 online streamingsdiensten. Ook worden audiospelers ingezet. Alle delen van Indonesië kunnen zo bereikt worden. De nieuwste zender is in Batam en bereikt Singapore, delen van Maleisië en delen van Indonesië.
Mooie aanvulling
Het Evangelie verandert levens, en dat niet alleen van de luisteraars van de TWR-uitzendingen. Die uitzendingen hebben vaak óók een uitwerking op de directe omgeving van de luisteraars. Vader Sumardi is de man van Ramminum. Doordat zijn vrouw zo veranderd is na het luisteren van de TWR-programma's, raakte hij ook geïnteresseerd. Door het 'mee'luisteren is hij uiteindelijk christen geworden. Hij hoopt dat TWR nog meer programma’s kan ontwikkelen. Het is een mooie aanvulling op wat hij in de kerk hoort.
Tegelijkertijd raken luisteraars gemotiveerd om ook zelf in hun omgeving het Evangelie te delen. Met voorzichtigheid, dat wel. Een luisteraar: 'Ik woon in een deel van Indonesië waar veel moslims wonen. Zelf ben ik christen en ik kan elke zondag naar de kerk. Toch moeten we wel voorzichtig zijn. Ik luister heel graag naar de programma’s van TWR. Dat doe ik samen met anderen. Helaas heb ik zelf geen audiospeler, dus ik moet altijd naar vrienden om te luisteren. Als ik zelf een audiospeler zou hebben, kan ik mijn niet-christelijke buren uitnodigen om ook eens naar de programma’s te luisteren. Ik zou op die manier graag het Evangelie willen delen. Omdat ik mijn buren goed ken, is het voor mij niet gevaarlijk om ze eens uit te nodigen om samen naar het programma te luisteren. Dat is de reden dat ik erg graag een eigen audiospeler zou willen hebben.’
Breng ook hoop aan de vrouwen in Indonesië
Met uw steun kan TWR miljoenen vrouwen bereiken via o.a. audiospelers en de vele FM-stations verspreid over heel Indonesië! 1 audiospeler kost € 15 en voor € 50 kan TWR het programma Hoop voor Vrouwen 4 weken uitzenden.v