Israël Talks: "Israël speelde niet alleen belangrijke rol in het verleden, maar is ook voor de toekomst van groot belang"

Ze overleefde een terroristische aanslag, maar vond toch de moed haar trauma te verwerken. De Israël Talks van Christenen voor Israël zijn van start gegaan, waar ook Tal Hartuv spreekt. Peeber Koelewijn is Hoofd Activiteiten en organiseert de studiedagen met onder anderen prof. dr. Willem Ouweneel en opperrabbijn Binyomin Jacobs. Cvandaag sprak Peeber over zijn favoriete spreker en liefde voor het heilige land.
De opa van Peeber was zelfs betrokken bij de oprichting van Christenen voor Israël en daarom speelde het werk van de stichting altijd een rol binnen zijn familie. Peeber: “Het was een begrip. Na een stage hier ben ik nooit meer weggegaan. Ik ben nu drie keer in Israël geweest en er is mij altijd meegegeven dat Israël niet alleen een belangrijke rol in het verleden gespeeld heeft maar ook voor de toekomst van zeer groot belang is. Als je daar dan komt, besef je dat het een heilig land is waar we ook als christenen iets mee moeten.”
Dit najaar staan de Israël Talks weer op het programma en daar zullen sprekers vanuit verschillende achtergronden lezingen geven over bekende én minder bekende thema’s rond het volk van Israël. “We willen verdieping brengen in de kennis over Gods volk. Daarom zullen er juist ook thema’s besproken worden die je over het algemeen niet tijdens een doordeweekse kringavond van je kerk te horen krijgt. Deze reeks van lezingen doen we twee keer per jaar, in het voor- en in het najaar. De laatste jaren waren we door corona op livestreams aangewezen. Nu is er gelukkig weer ruimte voor directe interactie met elkaar. Om met gelijkgestemden bij elkaar te zijn ervaren we als organisatie als heel waardevol. We zien er daarom echt naar uit dat mensen naar ons centrum komen om elkaar weer te ontmoeten.”
Naar welke spreker kijkt Peeber zelf het meeste uit? “Dat is Tal Hartuv. Zij heeft in Israël een terroristische aanslag overleefd. Ze heeft een tijd lang met dat gegeven geworsteld en heeft er steeds beter mee leren omgaan. Het Joodse denken en haar kennis van de wetenschap hebben haar in staat gesteld het trauma dat ze opliep op een bijzondere manier te verwerken. Het is nog steeds lastig voor haar, maar toen ik in Israël was heb ik haar ook persoonlijk leren kennen. Daardoor krijg je een goed beeld van iemand en weet je dat het een mooi mens is met een goed verhaal. Het onderwerp dat ze met haar verhaal bespreekt vind ik ook heel mooi omdat er soms zo’n sprookjessfeer om Israël heen kan ontstaan. Maar we weten allemaal dat er ook een vervelend conflict aan de gang is. Wat ik sterk vind aan haar verhaal is dat ze niet is blijven hangen in wrok maar dat het haar gevormd heeft in hoe ze nu in het leven staat. Dat vind ik bewonderenswaardig aan Joden en het Jodendom: ze hebben heel wat te verduren, maar weten toch ook de positieve kanten te blijven belichten."
Ook ‘Israël-nerds’, waar Peeber zichzelf onder schaart, kunnen volgens hem hun hart ophalen tijdens de Talks. “Er is ook een lezing over Israël in de intertestamentaire periode, dat vind ik helemaal prachtig. Al kan ik mij voorstellen dat deze lezing misschien niet voor iedereen weggelegd is. Maar daarin gaan we kijken naar wat er met het Joodse volk gebeurde in de periode die niet in de Bijbel staat. De pakweg 400 jaar tussen het Oude en Nieuwe Testament. Daarin vonden allerlei ontwikkelingen plaats die ook heel belangrijk zijn voor hoe we het Nieuwe Testament lezen.
Overigens krijgen niet alleen Joodse Israëli’s veel aandacht bij Christenen voor Israël, ook de contacten met Arabische christenen uit het land zijn warm. “Binnenkort komt dr. Saleem Shalash weer naar Nederland (Hij sprak eerder met Cvandaag, lees zijn artikel hier, red.). Hij is een Arabische voorganger uit Nazareth. Als christen heeft hij een hart voor Joden en gelooft hij ook in de bijzondere betekenis van het land. We proberen genuanceerd in beeld te brengen hoe de situatie in Israël is en dat er dus ook Arabieren wonen die positief over het land zijn. Het is waardevol om verschillende stemmen naast elkaar te horen. We willen in liefde naast Joden uit Israël staan en kijken wat we praktisch kunnen betekenen voor het Joodse volk. We zijn niet uit op het ‘bekeren’ van Joden. Daar heeft de kerk in de afgelopen eeuwen veel kwaad mee gedaan. We willen juist getuigen van ons geloof in onze daden. Het is mooi als je dan hoort van Joden dat ze zich vertrouwd en veilig voelen bij ons omdat ze wat wij doen als liefdevol ervaren.”
De Israël-talks zijn in september, oktober en november in het Israëlcentrum in Nijkerk. Bekijk hier het hele programma.