‘Simon is voor mij een geestelijke oudere broer geworden’

Als Toegoeldoer, een Mongoolse jongeman, in 2019 tot geloof komt, duurt het niet lang voordat hij in Simon Monster een discipelschapsmentor vindt. Het contact met Simon, die uitgezonden is via zendingsorganisatie Interserve, is voor Toegoeldoer van grote waarde. “Elk mentorgesprek gaf me nieuwe moed.”
“Sinds 2018 werk ik als IT’er voor een internationale christelijke organisatie in Mongolië. Een paar maanden nadat ik in juni 2019 tot geloof kwam, werd Simon mijn discipelschapsmentor. Hij stelde me zoveel vragen dat ik me daardoor vaak erg ongemakkelijk voelde. Pas later snapte ik waarom: ik had onbewust een hoge muur om mezelf opgetrokken en had genoeg aan mezelf en mijn werk. Simons vragen waren confronterend, omdat ik niemand binnen die muur toeliet. Nu besef ik dat die muur open relaties in de weg stond: met mensen, maar ook met God. Om in de vrijheid van Christus te staan wilde ik wel weten waarom ik die muur had opgebouwd. In de mentorgesprekken en Bijbelstudies leerde ik hoe ik die muur kon afbreken en zo in vrijheid kon leven. Vaak was het verleidelijk om op te geven, maar dan moedigde Simon me aan om door te gaan. Zo kon ik groeien in mijn geloof. Simon is voor mij een geestelijke oudere broer geworden.”
Toegoeldoer geeft een getuigenis bij zijn doop
Verborgen boosheid
“Afgelopen jaar hebben we vooral gepraat over omgaan met gevoelens. Ik merkte dat er veel verborgen boosheid in me zit. Toen ik klein was, zijn mijn ouders gescheiden. Ik ben opgevoed door mijn oma. Het zou me niet verbazen als mijn boosheid in die situatie zijn wortels heeft. Ik leer steeds beter om mijn emoties bij God te brengen, zodat ze me niet meer negatief beïnvloeden. Dat kost veel energie, maar elk mentorgesprek gaf me nieuwe moed. Daar ben ik dankbaar voor.”
Nieuwe gewoonte
“Simon stimuleert me om de Bijbel te lezen en toe te passen en, als ik struikel, om op te staan en verder te gaan. Ik besef dat open relaties bouwen een nieuwe gewoonte is die ik alleen kan aanleren door mezelf te dwingen dat telkens in de praktijk te brengen. Zo heb ik besloten mijn moeder een kaartje te schrijven om voor het eerst te zeggen waarom ik dankbaar voor haar ben. Wij Mongoliërs zijn niet gewend om diepe gevoelens te uiten, dus dat was moeilijk! Maar ik wilde het graag doen. Dat kaartje heb ik haar gegeven toen ik naar mijn werk ging. Na een uur appte ze: “Mijn lieve zoon, je woorden hebben dit tot een prachtige morgen voor me gemaakt!” Dat bemoedigt me om door te gaan. Met wat ik uit de Bijbel leer, wil ik mezelf disciplineren, zodat ik God met mijn leven meer en meer zal verheerlijken.”
Oog voor anderen
“Tijdens de lockdown praatte ik elke week met Simon via Skype. We hebben zes lessen gedaan over het verdiepen van persoonlijke relaties. Die lessen gingen onder andere over hoe je vergeving kunt vragen en geven en hoe je met je hart kunt luisteren. Ik probeer wat ik leer in de praktijk te brengen. Zo praat ik nu elke avond met mijn zusje voordat ze gaat slapen over hoe we onze dag beleefd hebben. Daarna bid ik in mijn kamer voor haar, want samen met haar bidden vindt mijn moeder helaas niet goed. Vroeger was ik vooral gericht op mezelf, maar ik merk dat ik nu veel meer oog heb voor anderen.”
Groei
“Ik ben dankbaar dat Simon kort na mijn bekering mijn mentor is geworden. Gods Woord is daardoor voor mij gaan spreken en ik heb mezelf en anderen door Gods ogen leren zien. Simon, en ook andere mensen die op mijn pad kwamen, hebben een belangrijke rol gespeeld in mijn proces, maar uiteindelijk is God het die de groei gaf!”
Simon werd via Interserve uitgezonden om met zijn eigen beroep van betekenis te zijn voor mensen uit Azië en de Arabische wereld. Het doel van Interserve is dat levens en gemeenschappen veranderen door een ontmoeting met Jezus. De mogelijkheden om via je beroep hieraan mee te werken zijn eindeloos. Ben je benieuwd of jij wat kunt betekenen binnen deze manier van zending? Meer weten over de organisatie en de werkers? Ga dan naar interserve.nl voor meer informatie.