TWR-directeur Oekraïne: ‘Dankbaar dat we God mogen dienen in moeilijke tijd’

‘In de eerste dagen van de oorlog wisten we niet of we door zouden kunnen gaan met onze radiobediening. We probeerden te helpen waar we konden; we groeven loopgraven en deelden voedsel uit aan soldaten en vluchtelingen. De oorlog bracht rouw, dood en wanhoop. Niemand van ons had ervaring met wat je moet zeggen en doen in zo’n situatie. Toch besloten we als TWR-team in Oekraïne te blijven en ons volk te dienen. We wisten alleen nog niet hoe.’ Alexander Chmut, directeur van TWR in Oekraïne, vertelt hoe zijn team in een onvoorstelbaar moeilijke tijd niet ophoudt met getuigen van Jezus.
‘God gaf ons de overtuiging om door te gaan met het radiowerk. Luisteraars zeiden: “Oekraïne is in oorlog, waarom zeggen jullie hier niets over?” We realiseerden ons dat we vanuit christelijk perspectief moeten vertellen wat er gebeurt in ons land. We mogen mensen hoop geven in deze vreselijke tijd en hen helpen om bij God te komen. Daarom zijn we in Oekraïne gebleven.’
Eind maart was het precies dertig jaar geleden dat TWR in Oekraïne van start ging. Er waren plannen om dat te vieren, maar de oorlog veranderde alles. ‘We hadden natuurlijk nooit gedacht dat we deze heugelijke dag in zulke moeilijke omstandigheden zouden meemaken’, zeggen TWR-medewerkers uit Oekraïne op Facebook. Het team moest hun twee studio’s en huizen achterlaten vanwege het oorlogsgeweld en raakte verspreid over Oekraïne. Familieleden vluchtten soms naar het buitenland. Maar met dank aan God laten ze weten dat niemand van hen ernstig gewond of zelfs gedood is.
Doorgaan
De medewerkers zijn al gauw weer begonnen om programma’s te maken. Dat ging niet vanzelf, mensen waren verspreid geraakt over het hele land en misten hun apparatuur. Toch vonden ze manieren om opnames te maken, vaak gewoon met hun mobieltjes. Inmiddels is de studio in Kiev weer gedeeltelijk in gebruik, maar er zijn dagen geweest dat Alexander op straat liep met in zijn ene hand een schep om loopgraven te gaan graven en in de andere een mobieltje, waar hij bemoedigende teksten insprak. Veel hiervan werd via social media gedeeld.
‘We zijn bijna voortdurend in de lucht, zowel online als via de radio’, zegt Alexander. ‘We maken vooral nieuwe programma’s, die aansluiten op wat er gaande is. Mensen luisteren hier in bezet gebied of in landen waar ze naartoe gevlucht zijn. Ook plaatsen we elke dag nieuwe filmpjes op social media. Die worden duizenden keren gezien. Via deze filmpjes komen mensen bij onze programma’s terecht. Ook veel ongelovigen zijn gaan luisteren en willen meer over God weten.’
Oekraïners in Nederland kunnen via internet ook luisteren naar de programma’s uit hun thuisland Kijk op http://www.twr.nl/ua voor de mogelijkheden.