Waarom droeg ds. Van der Zwan op de CGK-synode geen witte stropdas?

Het viel op. Tijdens de bidstond van de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) droegen de beide voorgangers een opvallende witte stropdas.
Die twee predikanten waren ds. R. Jansen van de CGK-gemeente van Dordrecht-Zuid en ds. A. van der Zwan van CGK Dordrecht-Centrum.
Dat ds. Jansen een witte stropdas droeg verbaasde me niet. Deze dominee heeft wat met de kleur wit. Hij is de dominee die een boekje schreef: ‘Vlag de witte vlag’. Het boekje moedigt christenen aan op feestdagen een witte vlag uit te hangen.
Een witte vlag is voor de meesten van ons een teken van overgave.
Waarom koos Jansen voor wit? ‘De kleur die heel duidelijk uit de geschiedenis rond Hemelvaart bovenkomt, is wit. Mensen verschenen in witte gewaden. En wit is in de Bijbel de kleur van Gods Koninkrijk, van overgave aan onze hemelse Koning en van overwinning en reinheid.’
Dat zijn collega Van der Zwan ook een witte stropdas voor had, was voor mij meer opvallend. Ik heb de beelden van de synodevergadering bekeken. Daar droeg hij een zwarte stropdas. Waarom daar zwarte en toen wit?
En ook nog samen!!
Samen een witte stropdas.
Misschien hebben ze er van tevoren over gesproken. Wat voor stropdas gaan we dragen?
Ds. Jansen: een witte. Reactie ds. Van der Zwan: ik doe mee.
Het straalde in ieder geval eenheid uit: We laten ons niet indelen aan de hand van de kleur van onze stropdas. Maar dat niet alleen, het bevatte ook een Bijbelse boodschap.
De witte stropdas paste namelijk heel goed bij de meditatie van ds. Van der Zwan. Hij hield een meditatie met vier punten. Thema: 'Kerkenwerk in Paaslicht'. De meditatie had vier punten: 1. Verwachtingsvol 2. Gewetensvol 3. Liefdevol en 4. Zinvol.
Vast met zorg gekozen.
Met een heldere boodschap:
Kerkenwerk in Paaslicht.
‘Daarom, mijn geliefde broeders, wees standvastig, onwankelbaar, altijd overvloedig in het werk van de Heere, in de wetenschap dat uw inspanning niet tevergeefs is in de Heere’, 1 Korintiërs 15:58
Die witte stropdas gaf aan de Bijbelse boodschap een terechte kleur.
Wit!
Wit is van oudsher de kleur die bij de doop hoort. In de vroege kerk werden de dopelingen na onderdompeling met witte gewaden bekleed. Dopen deed men in de Paasnacht. Het licht van de verrezen Christus omstraald hen. Wit is een feestelijke kleur. Met Pasen is de liturgische kleur wit en ook bij het Kerstfeest kleurt de kerk wit. Met Kerstmis wordt het feest van de geboorte van Jezus gevierd. Een nieuw leven vangt aan. Daar hoort de kleur wit bij. Ook bij begrafenissen kan men de kleur wit gebruiken. Ons koninklijk huis doet dat.
Een witte stropdas.
Vast met zorg gekozen.
Met een heldere boodschap:
Kerkenwerk in Paaslicht.
Toen ik als student mocht gaan ‘preken’ heb ik daar ook over nagedacht: Wat voor stropdas zal ik gaan dragen? Ik had een zwarte colbert gekocht, en een streepjesbroek. Mijn stropdas was niet zwart en ook niet wit, maar grijs. Kiezen voor een kleur die zowel bij zwart als bij wit past. Blijkbaar paste dat toen goed bij mij.
De vraag die onbeantwoord blijft is: waarom droeg ds. Van der Zwan op de synode toch weer een zwarte stropdas?
Deelnemen aan een synode is vast heel zwaar.
Post scriptum
Ik weet van een diaken die een wit pak droeg.
Echt gebeurd op onze synode!
Inmiddels heb ik gehoord dat ds. Van der Zwan altijd op zondag zo'n prachtige stropdas draagt.
Wit is een mooie kleur, maar heeft ook een duidelijke boodschap.
Fijn.
Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.
Praatmee