Zo kwamen Shagufta en Shafqat vrij

‘Is vandaag de dag?’ Zeven jaar lang vroegen een terdoodveroordeelde man en vrouw zich af of ze die dag geëxecuteerd zouden worden. Het christelijke Pakistaanse echtpaar Shagufta Kausar en Shafqat Emmanuel ontliep na acht jaar vastgezeten te hebben de doodstraf. Op 16 april waren ze in Nederland en kon je hen bij de Regiotour van Stichting HVC (Hulp Vervolgde Christenen) ontmoeten.
Kijk de livestream nu terug!
Er werden vorig jaar in Nederland meer dan 16.000 handtekeningen voor hun vrijlating gezet, er werden vragen in de Tweede Kamer over Shagufta en Shafqat gesteld en zelfs het Europees Parlement boog zich erover. Kortom: het was groot nieuws toen het Hooggerechtshof in Lahore zich over de discutabele blasfemiezaak boog en constateerde dat eerdere rechters het bij het verkeerde eind hadden en het echtpaar onschuldig vastzat.
Doodsvonnis
Al sinds 2013 waren Shagufta en Shafqat opgepakt. Ze werden ervan beschuldigd sms’jes te hebben verstuurd, die voor islamitische mensen beledigend zijn. In 2014 kregen ze de doodstraf opgelegd. Vanwege de grote dreiging en spanningen rondom deze blasfemiezaak, werd de rechtszaak voor ieders veiligheid ín de gevangenis gehouden in plaats van in de rechtbank. De advocaten van Shagufta en Shafqat zeiden tijdens de processen geen woord, van een fatsoenlijke rechtsgang was geen sprake.
Gescheiden van elkaar, in gevangeniscellen vlakbij elkaar, hoorden ze de rechter het vernietigende oordeel uitspreken. Vervolgens zat het echtpaar jarenlang gevangen in verschillende gevangenissen en was het gissen wanneer het vonnis voltrokken zou worden. Een groot deel van de tijd, verbleven Shafqat en Shagufta op de ergst denkbare plek: in isoleercellen, een grote psychologische en fysieke kwelling.
Hoger beroep
Intussen was er al in 2014 hoger beroep aangetekend, maar dat kwam maar niet op de planning van het hof. Pas toen HVC in 2019 met advocaat Saif-ul-Malook instapte als verdediging van de twee, kwam er eindelijk meer schot in de zaak. Maar er moesten nog vele tegenslagen worden geïncasseerd. Alleen al in 2020 stond maar liefst negen keer de behandeling van het hoger beroep gepland. Telkens werd het geannuleerd of kwam er geen rechter opdagen. Soms werd daarvoor een reden opgegeven: een rechter vond bijvoorbeeld dat de zaak door een andere rechter behandeld moest worden, maar vaak ook niet.
HVC signaleerde dat, net als met de vergelijkbare blasfemiezaak van Asia Bibi, extremistische groeperingen druk uitoefenen op de overheid en rechters daarvoor terugdeinzen. Rechters en advocaten ontvangen fysieke bedreigingen. Diverse voorstanders voor aanpassingen van de problematische blasfemiewetgeving zijn de afgelopen jaren vermoord.
Nederland in actie: #spreekzevrij
Het is begin 2021. De druk op Pakistan wordt opgevoerd. HVC en de ChristenUnie roepen op voor het echtpaar te bidden en lanceren de petitie #spreekzevrij. De actie wordt ondersteund door het CDA en de SGP, maar ook door Jubilee Campaign en SDOK. Meer dan 16.000 Nederlandstalige christenen zetten er hun handtekening onder. In de Tweede Kamer bevragen Kamerleden toenmalig minister Blok op de zaak, en hij maakt het bespreekbaar met zijn Pakistaanse collega. Ook in de Europese Unie wordt een belangrijke stap gezet: CU’er Peter van Daalen dient een motie in waarmee hij lobbyt voor het opschorten van handelsvoordelen van Pakistan met de Europese Unie, door de deelname van Pakistan aan Europese GSP+-steunprogramma ter discussie te stellen. Deze motie wordt ook aangenomen.
Eindelijk vrij
Eindelijk: van 1 tot 3 juni wordt de zaak inhoudelijk behandeld. De aanklager en verdediging mogen hun zegje doen en het Hooggerechtshof in Lahore doet een uitspraak. Shagufta en Shafqat zijn er niet bij: zij horen de uitslag pas later. En de uitspraak is stevig: het Hooggerechtshof is “bedroefd en verbijsterd” over het werk van eerdere rechters en spreekt de twee vrij.
Een enorme opluchting voor het echtpaar, die de uitspraak dus pas later van andere gevangenen horen, zo vertellen ze later. Die andere gevangen lazen het nieuws in de krant. Toch kan het echtpaar niet direct in vrijheid gesteld worden, het duurt nog bijna een maand voor ze herenigd worden met hun gezin. De vier kinderen van Shagufta en Shafqat bleven tot dan toe op een veilige plek, gesteund door HVC, die voor kleding, voedsel en onderwijs zorgde.
Het is belangrijk dat het echtpaar naar een veilig, liefst Europees land worden overgebracht, weten HVC en diverse politici. Precies op tijd ontvlucht het echtpaar Pakistan, want dat waar men bang voor was, gebeurt: de aanklager vindt dat de vrijspraak opnieuw bekeken moet worden en dient een document van liefst 52 pagina’s in en stelt tientallen vragen bij de vrijlating.
Shafqat en Shagufta in gesprek met voormalig CU-kamerlid Joël Voordewind, die zich samen met HVC voor hen heeft ingezet. Beeld: Cees van der Wal
Ontmoeting met dankbaar echtpaar
Een wonder, zo ervaren Shagufta en Shafqat de gang van zaken. Ze zijn ontzettend dankbaar, willen hun verhaal graag delen en vertellen wat God al die jaren voor hen heeft gedaan. Daarom organiseert HVC op 16 april de HVC Regiotour in Almere met het echtpaar. Een unieke kans om hen te ontmoeten, stil te staan bij het lijden en sterven van de Heere Jezus en het lijden wat ook de vervolgde kerk doormaakt. Muziek wordt gemaakt door Bert Noteboom (vleugel), Pier de Jong (hoorn) en het zingende duo Voic’Sis. De toegang is gratis, maar HVC adviseert wel om een zitplek te reserveren.