Meer vrijwilligers, minder euthanasie?!

Hoe meer beschikbare vrijwilligers, hoe lager het aantal euthanasiegevallen. Dit is één van de opvallende conclusies uit een onderzoek dat is uitgevoerd naar de verschillen in euthanasiepraktijk tussen regio’s in Nederland. De betrokken onderzoekers van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen en de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen concluderen dat er grote regionale verschillen blijken te bestaan. Martijn Schot, manager Advies en Toerusting bij NPV - Zorg voor het leven, valt in het onderzoek op dat vrijwilligerswerk één van de verklarende factoren is voor een lager aantal euthanasiegevallen.
Het aantal vrijwilligers in een gemeente is in het onderzoek als maatstaf gebruikt om de sociale samenhang in een regio te verklaren. De veronderstelling daarachter is dat in een gemeente met veel sociale samenhang meer zorg beschikbaar is rond het levenseinde. En als meer mensen, waaronder vrijwilligers, mensen bijstaan in hun laatste levensfase, dan blijkt dat te leiden tot een afnemend aantal euthanasiegevallen.
Martijn Schot, manager Advies en Toerusting bij NPV - Zorg
Bij de NPV zijn meer dan 6.000 vrijwilligers actief. Die thuishulp biedende vrijwilligers zijn vooral terug te vinden in gemeenten op de Biblebelt. Eind jaren ’80 is de eerste vrijwillige thuishulp vanuit de NPV van start gegaan. De belangrijkste aanleiding hiertoe was de toenemende vraag naar euthanasie. Als tegengeluid wilde de NPV een alternatief bieden voor euthanasie. Dat alternatief was en is vrijwillige thuishulp tot en met de laatste levensfase.
In 2022 zijn er 57 NPV-afdelingen die thuishulp bieden. Daarnaast biedt de NPV ondersteuning aan 75 kerkelijke thuishulpgroepen. In 2021 werd door vrijwilligers meer dan 10.000 uur besteed aan palliatieve hulp. En het belang van palliatieve hulp binnen de thuishulp neemt de laatste jaren toe. Van alle thuishulp die geboden wordt, is nu 13% gericht op palliatieve hulp. Dat was 5 jaar geleden nog 8%.
Het stemt dankbaar dat, juist in dit 40e jubileumjaar voor de NPV, het oprichtingsdoel van de thuishulp wordt onderstreept door wetenschappelijk onderzoek. Vrijwilligerswerk draagt bij aan de zorg voor het leven! Vrijwilligers zijn onmisbaar en van grote waarde tot en met het allerlaatste levensmoment aan toe.
Vrijwilligers die terminale thuishulp bieden, doen dat door middel van heel praktische inzet. Waken bij een stervende (dag en nacht), zodat de familie even op adem kan komen. Hand- en spandiensten leveren, zoals het kussen opschudden, een glaasje water aangeven of het voorlezen voor iemand.
Wilt u meer weten of wilt u weten of er in uw buurt ook (terminale) thuishulp wordt geboden vanuit de NPV, kijk dan hier. Of word ook vrijwilliger!