Hanneke volgt het Basisjaar: “Je legt een heel goede basis voor de rest van je leven"
“Vooral door de diepe gesprekken die je met elkaar hebt, leer je elkaar snel kennen. Je gaat naar de kern van wie je bent waardoor je voor de rest van je leven handvatten bezit waar je veel profijt van kunt hebben.” Hanneke Trouwborst volgt het EH-basisjaar aan de Evangelische Hogeschool (EH) in Amersfoort en heeft het daar duidelijk naar haar zin: “Leren over Gods liefde en genade vind ik supertof.”
Het Basisjaar was altijd al een ‘stille droom’ van haar, vertelt Hanneke direct. “Mijn zus had het Basisjaar gedaan en die was zo enthousiast. Ik wilde het daarom ook graag gaan doen. Maar omdat de EH een hogeschool is, moest ik eerst een mbo-opleiding volgen. Toen ben ik eerst een mbo-opleiding gaan volgen als onderwijsassistent. Afgelopen jaar kwam het Basisjaar plotseling toch weer op mijn pad. Het kwam echt uit de lucht vallen en ik dacht: misschien is dit wel wat God voor mij heeft.”
Wat trok Hanneke aan in het volgen van het Basisjaar? “Het is heerlijk om er een jaar tussenuit te mogen en jezelf te ontdekken. Wie ben ik echt en wat zijn de gaven en talenten die ik van God heb gekregen? Ik hoorde zoveel positieve verhalen, over de sfeer die hier hangt en de vriendschappen die je maakt voor het leven. Ondertussen kan ik dat nu zeker beamen!”
Leren over liefde en genade
Hanneke komt uit de PKN in Barneveld en deed daar op haar zestiende belijdenis. “Ik heb ook altijd op een christelijke school gezeten en God heeft altijd wel een rol in mijn leven gespeeld. Maar sinds mijn belijdenis ben ik nog meer voor God en met God gaan leven. Op de EH leer ik nu steeds meer over Hem. Vooral leren over Gods liefde en genade vind ik supertof. Hij heeft ons geschapen met een vrije wil én verantwoordelijkheidsgevoel. Je mag ‘alles’ maar je moet jezelf wel afvragen of wat je doet ook nuttig en opbouwend is. Aan dat college heb ik het meest gehad. Een ander voorbeeld van wat ik geleerd heb, is dat het ook niet per se gaat om hoe goed je leeft en wat je allemaal doet, maar om je hartsgesteldheid. Dat wordt vaak benadrukt op de EH, waardoor ik ook echt vanuit die genade ben gaan leven en ontspannen in het leven kan staan.”
Wat Hanneke verrast heeft, is de persoonlijke aandacht van de docenten. “Ik wist wel van horen zeggen dat de begeleiding goed was, maar als ik zie met hoeveel liefde en hoeveel geduld ze hier naar je luisteren, tijd voor je vrijmaken en je echt willen helpen... Na zo’n gesprek met een docent denk ik dan ‘wauw’, ze zijn er echt voor je. Maar ook de sfeer hier heeft mij, ondanks de goede verhalen die ik er al over hoorde, verrast. Zo is het EH-Traject voor mensen die halverwege het jaar instromen nu begonnen, dus er zijn allemaal nieuwe gezichten in het gebouw. Ik liep vanochtend op de gang en je kent diegene dan niet maar iedereen zegt vrolijk goedemorgen of maakt een praatje, het is gewoon één grote familie.”
Door het Basisjaar heen wordt er heel wat gereflecteerd, weet ook Hanneke. “Je hebt heel veel persoonlijke dossiers en moet daar veel over schrijven. Als ik na een college mijn aantekeningen teruglees of erop moet reflecteren, besef ik pas vaak hoe supermooi het was wat we hebben geleerd. Juist daardoor groei je en ga je bij jezelf na wat er beter kan en wat al goed gaat. Dus ik vind dat heel waardevol.”
Open vizier
Ook als het gaat om de keuze voor haar vervolgstudie, heeft Hanneke veel aan het Basisjaar. “Je hebt een heel blok met studiekeuzecolleges. Voordat ik de EH ging doen, wist ik al wel dat ik de pabo wilde gaan doen. Eerst dacht ik: waarom zou ik die lessen volgen? Ik weet het toch al? Maar ik wilde er toch met een open vizier ingaan en kijken wat het op zou leveren. Door die colleges te volgen, kreeg ik nog een extra bevestiging dat ik echt juffrouw moet worden. Nu is alle twijfel bij mij weg en medeleerlingen zeiden ook: ‘Ik zie jou echt voor de klas staan’. Het was een stukje laatste bevestiging. Alle tests die we deden wezen daarnaast inderdaad in die richting.”
Het contact met docenten en medeleerlingen ervaart Hanneke, als gezegd, als zeer prettig. Maar daarnaast ontstaan er ook vriendschappen. “Wat ik vooral merk, is dat er altijd iemand is die met je mee wil lopen. Ook als je mensen niet zo goed kent, trek je naar ze toe omdat ze op de EH zitten. Het is toch een speciaal soort mensen. Vooral door de diepe gesprekken die je met elkaar hebt leer je elkaar zo snel kennen. Het zijn geen vriendschappen gebaseerd op hobby’s maar op diepere zaken. Je bespreekt met elkaar waar je voor leeft en wat je talenten zijn. Dat vind ik gewoon supervet.”
Op de EH vind je studenten vanuit allerlei verschillende christelijke stromingen. Is dat ook iets wat nog uitdagingen met zich meebrengt? “Dat is soms wel lastig ja, als ik heel eerlijk ben. Je bent natuurlijk opgevoed met de normen en waarden uit je eigen kerk. Wat mij geholpen heeft, is het besef dat je de ander niet hoeft te overtuigen van je eigen mening. Je kan er wel samen over in gesprek gaan. Dat leidt vaak tot hele mooie momenten. In het begin dacht ik wel eens: waar haal je dit nu vandaan? Ik denk hier heel anders over. Maar als je er verder over doorpraat, begrijp je op een gegeven moment meer de denkwijze van de ander.”
Leren van elkaar
Zo’n heet hangijzer is bijvoorbeeld de werking van de Heilige Geest. “Bij ons in de kerk is de werking van de Heilige Geest iets minder nadrukkelijk aanwezig. Je ziet dat ze in evangelische kerken juist heel erg bidden om de Geest. Het spreken in tongentaal en het vallen in de Geest is wat dat betreft echt een ver-van-mijn-bedshow. Door erover te praten kun je wel dingen leren in plaats van dat je het direct aan de kant schuift. Je gaat zo meer de persoon waarderen in plaats van zijn mening. Ik wil mij ook nog meer gaan verdiepen in de kinder- en volwassendoop, ik wil daar graag een betere mening over kunnen vormen. In onze gemeente worden kinderen gedoopt, dus dan ben je daar ook automatisch voorstander van. Maar om gegronde argumenten daarvoor te hebben, wil ik mij daar verder in gaan verdiepen.”
Ook de mediavrij week, zonder telefoon, laptop en social media, die standaard door de EH wordt aangeboden, is Hanneke erg goed bevallen. Ze kreeg zelfs kaartjes opgestuurd van mensen. “Ik vond dat heerlijk, even lekker leven in het hier nu. Ik had alleen tegen mijn ouders verteld dat ik mijn mobiel zou wegleggen en het was echt bizar wat ik aan appjes, telefoontjes en zelfs kaartjes heb gehad. Je wordt dus onbewust wel in de gaten gehouden als je opeens niet meer reageert”, lacht ze.
Tot slot wil Hanneke jongeren die twijfelen of ze het Basisjaar willen gaan doen, graag aanmoedigen. “Je legt een heel goede basis voor jezelf voor de rest van je leven. Je gaat naar de kern van wie je bent, waardoor je voor de rest van je leven handvatten bezit waar je super veel profijt van kunt hebben. Neem de stap om stil te gaan staan bij de Bijbel en wat God van jou vraagt en wat Hij jou geeft in dit leven. Het is een soort ontdekkingstocht die je aangaat met jezelf. Ik zeg gewoon doen!”
Wil jij meer weten over het Basisjaar van de Evangelische Hogeschool? Kijk dan op de website voor meer informatie.
Beeld: Evangelische Hogeschool