cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Patriarch Kirill Moskou
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 maart 2022 door Redactie

Hoofd Russisch-Orthodoxe Kerk noemt gay prides Oekraïne als reden voor invasie

Volgens Russisch-Orthodoxe patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch-Orthodoxe kerk, is de oorlog "bepalend voor de toekomst van de mensheid." Kirill besprak tijdens zijn preek van zondag in Moskou het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Hij steunt de inval van Rusland op het buurland niet meteen, maar geeft wel een aantal argumenten die de invasie goedkeuren.

De Russisch-Ortodoxe Kerk is sterk tegen homoseksuelen en andere LHBTI'ers. In Oekraïne is er volgens Kirill juist een opkomst in vrijheden voor LHBTI'ers en pride-activiteiten. Hij is sterk tegen de pride en ziet dit als acties om bij West-Europa te horen en bij de Europese Unie aan te sluiten. "Gay-pride optochten vieren zonde als een variatie in menselijk gedrag", aldus Kirill. De leider van de Russisch-Ortodoxe Kerk stelt dat gay pride optochten kosten wat kost moeten worden voorkomen. Dit is een argument voor het ingrijpen van Rusland volgens de patriarch uit Moskou. "Het gaat over de verlossing en de toekomst van de mensheid. Zullen we aan de rechter of linkerkant van God de Verlosser staan wanneer de Schepper terugkomt om te oordelen over de schepping?"

Volgens het Rooms-katholieke Crisis Magazine is Oekraïne helemaal niet zo tolerant richting LHBTI'ers als geschetst wordt door Kirill en andere Russen. En is de zorg voor "moreel verval" van Oekraïne onterecht. "Het is inderdaad waar dat president Poetin het traditionele beeld van het huwelijk en familie verdedigt in Rusland, maar president Zelensky doet hetzelfde in Oekraïne. Beide landen hebben vergelijkbare "homorechten" en zijn beide sterk tegen het homohuwelijk", meldt Crisis.

Een van de andere, meer politieke, argumenten die Kirill noemt is het Oekraïense verzet tegen de pro-Russische separatisten in Donbas, gelegen in Oost-Oekraïne. In 2014 maakten de separatisten zich los van de centrale regering in Kiev en riepen zij de Volksrepubliek Donetsk (DPR) en de Volksrepubliek van Loehansk (LPD) uit.


Oorlog Oekraïne
- Oekraïnedebat: een gebed en een psalm in de Tweede Kamer
- Segers beschuldigt Poetin van blasfemie: “Jezus geciteerd om bloedbad goed te praten”
- Zien we elementen van de eindtijd in de oorlog tegen Oekraïne?
- Mag ik als christen Poetin haten?
- Zendeling Stefanie de Wildt blijft in Oekraïne: "De Heere geeft ons vrede en ik hoef niet bang te zijn"
Meer over Oorlog Oekraïne »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Homoseksualiteit en genderideologie zijn niet naar Gods wil, want ze zijn niet in overeenstemming met Gods goede en heilzame scheppingsorde, maar daarmee kan Kirill nooit een gruwelijke oorlog rechtvaardigen. Bovendien blijkt uit het artikel dat beide landen tegen het homohuwelijk zijn, dus dat er wat dat betreft geen verschil is. Maar zelfs indien er verschil is, dan is een andere houding gewenst en nodig. En geen huichelachtige preek in de kathedraal van Moskou.