Rick Zwemer staat voor de klas: "Ik gun ieder kind een meester"

Meester worden. Als puber zag Rick Zwemer dat werk niet zitten. Aan het einde van zijn studie bedrijfskunde ontdekte hij zijn passie voor het onderwijs. "Toen liep ik een dagje mee op verschillende scholen en de basisschool sprak mij aan. Waarom? Je kan echt bijdragen aan de maatschappij, met mensen werken en het is heel uitdagend", vertelt de leerkracht enthousiast.
Word jij ook enthousiast van het omgaan met kinderen en wil je weten of lesgeven wat voor je is? Neem dan eens een kijkje bij Endanbenjeleraar!
Op dit moment is Rick bezig met het afronden van de pabo. Hij heeft absoluut geen spijt van zijn switch naar het onderwijs. "Lesgeven is het mooiste werk", aldus Rick. "Het moet natuurlijk wel bij je passen. Als je bij wil dragen aan de maatschappij met het werk dat je doet en van kinderen houdt, dan zou ik vooral een keertje meelopen. Ik heb via Endanbenjeleraar een dagje meegelopen in het onderwijs. Dat is een echte aanrader. Je kan ook op de opleiding meelopen, maar dan weet je nog steeds niet hoe het is om voor de klas te staan. In de praktijk ontdek je hoe leuk het onderwijs echt is!"
Bedrijfsleven vs. het onderwijs
Ondanks dat de overstap van het bedrijfsleven naar het onderwijs niet vanzelfsprekend lijkt, is het lang zo gek nog niet. "In het bedrijfsleven ben je continu bezig met het inleven in je klant. Je vraagt je steeds af: Wat wil de consument? Wat heeft hij nodig? Zo ben je als leerkracht altijd bezig met het inleven in je leerlingen en bezig met de vragen: wat wil de leerling en wat heeft hij nodig? Aan de hand van het antwoord op die vragen kan je plannen maken. Ik wil de leerlingen helpen om op een leuke manier te leren, de leuke en minder leuke dingen", vertelt Rick.
"Bij een vak als aardrijkskunde of biologie probeer ik de interesse van de leerlingen echt te pakken. We gaan dan niet alleen de stof lezen en opdrachten in het werkboek maken, maar ik zoek dan naar manieren waarop je hun aandacht kan trekken. Dan leren ze meer, beter, en is het ook nog eens leuker. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een project over Parijs. In plaats van alleen lezen, moeten ze nu doen alsof ze een makelaar zijn in de stad en op zoek naar een huis in een bepaalde wijk. Zo leren ze veel over het leven in Parijs. Het geeft me een kick om te zien wanneer een idee dat je hebt bedacht ook daadwerkelijk aanslaat."
Meester-zijn
In Nederland is gemiddeld 86 procent van de leerkrachten in het basisonderwijs vrouw. Dat betekent dat Rick onderdeel is van de minderheid van 14 procent meesters op basisscholen. "Ieder kind leert anders en sommigen leren beter van een meester. Ik gun het alle kinderen dat ze minstens Ć©Ć©n jaar in hun tijd op de basisschool les krijgen van een meester." Waar meesters in verschillen van juffen? "Daar is geen eenduidig antwoord op natuurlijk, maar ik denk dat mannen in het algemeen wat 'makkelijker' kunnen zijn. We zullen minder snel heel kritisch kijken naar een schrijfles bijvoorbeeld, waar een juf daar wellicht meer aandacht aan zou besteden", aldus Rick lachend.
Rick vindt het mooi om als meester bij te dragen aan de maatschappij: het maakt voor hem het lesgeven waardevol. "Je leert leerlingen goed kennen en weet wat ze nodig hebben. Wanneer je het kwartje ziet vallen bij een leerling is dat een heel erg mooi moment. Daarnaast creƫer je een band met elkaar. De leerlingen van de basisschoolleeftijd zijn nog erg open in het tonen van hun emotie. Je weet wat ze wel en niet willen, maar ook wat ze wel en niet van je vinden. Zo kan je een mooie band opbouwen", aldus de leerkracht. Wanneer de leerlingen naar huis zijn, kijkt Rick tevreden terug wanneer de leerdoelen zijn behaald. "Je ziet altijd een bepaalde vooruitgang, groot en klein. Maar bovenal geeft het een tevreden gevoel wanneer je de leerlingen blij naar huis ziet gaan aan het eind van de dag."