Een kansrijke start voor waardevol leven
Het nieuwe kabinet wil inzetten op nóg betere zorg voor zwangere vrouwen en pasgeborenen. De eerste 1000 dagen vanaf de bevruchting zijn namelijk heel belangrijk voor de ontwikkeling.
Steeds weer blijkt uit onderzoek dat allerlei factoren tijdens de zwangerschap en eerste levensjaren grote invloed kunnen hebben op het levensverloop van een kindje.
Maar dat is niet het enige wat het nieuwe kabinet doet. In de komende tijd zullen namelijk ook verschillende initiatiefwetsvoorstellen worden besproken die het makkelijker maken om een abortus te plegen. En een prenatale test die onder andere het Downsyndroom opspoort, wordt gratis. Dit zou heel goed kunnen leiden tot een stijging van abortus bij kinderen met een genetische afwijking.
Tegenstrijdige beslissingen in een kil klimaat: het kan ook anders
Enerzijds is het leven vanaf de bevruchting dus de moeite waard om zo goed mogelijk te behandelen. Deze dagen zijn ‘cruciaal voor gezondheid, welzijn en latere ontwikkeling’. Anderzijds is het tot 22 weken na de bevruchting toegestaan om een kind te doden. Wat is nu het scharnierpunt wat uitmaakt welke kant de beslissing uitvalt? De wens van de moeder en soms de vader. Anders gezegd: hun autonome keuze. Waarom staan wij in onze samenleving toe dat iemand zó’n grote zeggenschap heeft over een ander? Het leven van een kind wordt opgeofferd voor de autonomie van de ouders.
Wat een kil klimaat. Laten we ons in tegenstelling daarop verwonderen over het prille leven. Van één bevruchte eicel tot een compleet mensje dat ademt, lacht, brabbelt en beweegt. Waardevol vanaf het eerste begin! Het is dus niet meer dan logisch dat we als samenleving de beste zorg proberen te bieden aan zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen. Daarbij is er geen ruimte voor abortus.
Geef tijdens de zwangerschap, maar ook daarna, alle nodige steun
Dat zal wel serieuze inzet en soms ook offers vragen van ouders en de samenleving. Het is niet altijd makkelijk om een kind groot te brengen en in sommige situaties zelfs heel moeilijk. Al staan daar ook de persoonlijke verhalen van moeders tegenover die inmiddels blij en dankbaar zijn dat hun kind wél kwam. Zij kozen op het kantelpunt van hun abortusafweging toch voor hun kind. Laten we ons dus samen inzetten om zowel tijdens de zwangerschap als daarna ouders of alleenstaande moeders alle steun te geven die zij nodig hebben.
De NPV komt op voor de beschermwaardigheid van (pril) leven. Wilt u ons helpen om hiermee door te gaan? Word lid!