Elianne: "Je kan de wereld niet redden, maar wel een groot verschil maken”

Ze groeide op in Oost-Nederland, studeerde in Midden-Nederland en bouwde haar ‘volwassen bestaan’ op in West-Nederland. Een studiereis naar Zuid-Afrika liet haar kennis maken met een andere wereld. Een wereld die minder eerlijk verdeeld is en anders in elkaar steekt dan de wereld waarin zij was opgegroeid. Dit zette haar aan het denken over het goede bestaan dat zij had, tegenover zoveel mensen die het met veel minder moeten doen. Elianne Lammers gooide het roer om en besloot om humanitaire hulpverlener te worden.
In 2012 zegde Elianne haar baan op in Den Haag en vertrok naar Cambodja. Dat had een blijvende impact. “Ik woonde een half jaar zonder water en elektriciteit in een bamboehut en leerde leven in een ander soort wereld. Mijn compassie werd aangewakkerd voor het leven. Het maakte indruk om te zien hoe veerkrachtig en optimistisch de mensen waren in situaties waar ik me in Nederland nooit enige voorstelling van had kunnen maken. Met een beetje hulp waren de mensen in de gemeenschappen in staat om dankbaar en met vreugde in het leven te staan, ondanks de soms moeilijke omstandigheden. Maar dat kleine zetje in de rug krijgt lang niet iedereen. Bijvoorbeeld een kind met ernstige diarree dat niet naar het ziekenhuis kon, dat raakte me en gaf me een gevoel van onrecht, want ieder mens is het waard geholpen te worden.”
Congo
Dat gevoel van onrecht en de overtuiging dat ieder mens telt bracht haar uiteindelijk naar Congo waar Elianne sinds 2019 werkt voor Medair. Medair is een internationale noodhulporganisatie die al sinds 1996 actief is in het op een na grootste land in Afrika. Congo heeft de afgelopen tientallen jaren meerdere complexe crises gekend. Gewapende groepen, een tekort aan basisvoorzieningen zoals water en gezondheidszorg en een gebrekkige infrastructuur, isoleren families en dorpen. Er is geen simpel verhaal of gemakkelijke oplossing in dit land, maar het is wel het land dat Elianne nu als thuis beschouwt.
Juiste materialen op de juiste plek
Als Project Support Manager is ze onderdeel van het managementteam en geeft ze leiding aan zo’n twintig medewerkers die zich bezighouden met de logistiek, personeelszaken en financiële afwikkeling van de projecten. “Mijn team zorgt er bijvoorbeeld voor dat projectmedewerkers naar de binnenlanden van Congo kunnen afreizen om levensreddende medicijnen te brengen.” Dat klinkt makkelijk, maar in een groot land als Congo waar de infrastructuur slecht is en medicijnen vervoerd moeten worden naar plekken die niet of nauwelijks met de auto of motorfiets bereikbaar zijn, is dat een hele uitdaging. “Gemiddeld worden er per maand 6 tot 10 van dit soort missies uitgevoerd,” legt Elianne uit, “en elke keer is het een heel gepuzzel om de juiste materialen op de juiste plek te krijgen.” Dat laatste is wel van levensbelang want zonder medicatie of schoon water kunnen mensen ziek worden en overlijden.
Samen verschil maken
Ruim 19 miljoen mensen in Congo hebben humanitaire hulp nodig. “Ik realiseer me dat ik, of Medair, de wereld niet kan redden, maar samen kunnen we wel een verschil maken. Je kunt iemand helpen die zich in moeilijke omstandigheden bevindt. Bijvoorbeeld door een inenting tegen een besmettelijke ziekte, het ondersteunen van een regionaal ziekenhuis of toegang geven tot schoon drinkwater kunnen relatief kleine verbeteringen zijn, maar een grote impact hebben op het leven van deze mensen. Daarom is Medair hier, daarom ben ik hier.”
Enerverend leven
Het leven in Congo is enerverend. Elianne woont in de miljoenenstad Goma en zag de vulkaan Nyiragongo twee jaar lang dagelijks dreigend roken. In mei 2021 veranderde dat en zag men ineens lava richting de stad stromen. “Juist een paar uur voor de uitbarsting vertrok ik met verlof en zag het nieuws binnenkomen tijdens mijn tussenlanding. Ik maakte me zorgen om m’n collega’s en de inwoners van Goma. Maar ook over hoe het nu verder moest met de noodhulpprogramma’s van Medair.” Twee weken lang waren er aardbevingen en werd alles verstoord. Gelukkig kon de bevolking na een paar weken het gewone leven weer oppakken.
Strikt veiligheidsprotocol
De vulkaanuitbarsting is niet het enige wat spanning bracht. Er is ook regelmatig onveiligheid, maar Medair heeft een strikt veiligheidsprotocol om de veiligheid van de medewerkers zo goed mogelijk te waarborgen. “Het helpt mij ook te weten dat de mensen uit mijn thuiskerk in Den Haag regelmatig voor mij en het werk bidden”, vertelt Elianne. “Ook als Medair-team hebben we samen ‘fellowship’; we komen samen, ontmoeten elkaar en bidden voor het land, het werk en persoonlijke situaties. Ons geloof bindt ons samen, vooral op de momenten dat het onrustig is.”
Verschillende plekken
Sinds ze in 2012 haar baan opgaf woonde Elianne op verschillende plekken. ‘Thuis zijn’ is de plek voor haar waar ze zich nuttig voelt en van betekenis kan zijn voor haar medemens. Nu is dat Congo maar voor hoe lang, dat weet ze niet. “Dat weet alleen God en op Hem vertrouw ik.”
Het team van Medair in Congo
Wil je het werk van Elianne in Congo ondersteunen? Help Medair helpen
Jij kunt de Congolezen helpen door ze te laten merken dat ze niet vergeten worden. Jouw steun brengt betekenisvolle hulp: gezondheidszorg, schoon water, noodhulpacties bij uitbraken zoals ebola en corona, veilige bevallingen, ondersteuning voor overlevenden van seksueel geweld. Maar ook gespecialiseerde training voor Congolese medewerkers en andere activiteiten helpen families om te overleven en hoop te houden te midden van een crisis.
Over Medair
Medair is een noodhulporganisatie en actief in elf landen. Wil je ook helpen? Bid mee, geef een gift of wordt op de hoogte gehouden. Wil je meer weten over werken bij Medair, bekijk dan de vacatures.