Dit magazine brengt de kerstfiguren tot leven
Heb je er weleens bij stilgestaan dat de herders uit het kerstverhaal een eigen leven hadden? Een gezin hadden, single waren, misschien net een kind hadden gekregen. Het magazine Noël brengt de verhalen van de overbekende personen uit het kerstverhaal tot leven: wie waren zij?
Ontzettend dichtbij, dat komen de verhalen uit het kerstverhaal. De wanhoop van het geen kinderen kunnen krijgen bij Elisabet, Maria die wel zwanger was maar het moeilijk had omdat ze niet getrouwd was en Zacharias’ eindeloze vertrouwen en teleurstelling toen hij de engel niet geloofde. Wilma Duitman bewerkte de verhalen van Ben van Wensveen en maakte het geschikt voor evangelisatie. “Met kerst vertelde men de blijde boodschap van het licht door. En dat is nu nog hetzelfde: dat mogen wij ook nu doen met dit magazine.”
Wilma Duitman redigeerde 'Noël'
Op de knieën
We horen het elke kerst weer, de herders die in het veld hun kudde weiden, verblind worden door de boodschap van een engel en luisteren naar de engelen die God eren. In Noël krijgt een van die herders de naam Mesullam en worden we meegenomen in zijn leven. “In het leven van Mesullam gebeurde van alles, net als nu. Hij zat in het veld na te denken over zijn kleinzoon, over wie hij zich zorgen maakte. Tijd had hij genoeg. De kleinzoon ging de hort op, ging uit, zouden we nu zeggen. En dan volgt het moment dat de engelen komen en Mesullam samen met die andere, ruwe mannen op zoek gaat en op de knieën gaat bij de kribbe. Dat is een bijzonder beeld, juist omdat je de herder in zijn ogen kijkt.”
“Het is natuurlijk een vrije bewerking van de verhalen”, zegt Duitman. “Je kijkt echt door de ogen van mensen, hoe het gegaan zou kunnen zijn. Ben heeft veel nagetrokken en er een vrije vertelling van gemaakt. Natuurlijk moet het binnen de kaders blijven en bijbels gefundeerd zijn. Op deze manier kunnen we wel in de huid van de bijbelse personen kruipen.”
Als lezer ben je in het huis van Elisabeth, die wacht op Zacharias. Hij was voor zijn dienst naar de tempel vertrokken. “Zou hij nu wel de uitverkorene zijn om het offer te brengen? Als hij terugkomt, ziet ze dat er wat gebeurd is. Maar Zacharias kan niet meer praten. Al die emoties, wanhoop en ook vreugde, in het verhaal bestaat het. Mag het er zijn.”
Wat vond je het meest indrukwekkende verhaal, toen je ermee bezig was?
“Mij heeft het verhaal van Jozef geraakt. Hij komt bij Maria en is wanhopig omdat ze zwanger is. Hij wil Maria vooropstellen, zodat zij het beter heeft. Daar krijg ik zo weer kippenvel van.”
Alle personen in Noël hebben Jezus gezien. De wijze Melchior, Mesullam, maar ook Simeon en Anna. Dat heeft een diepe uitwerking op hun leven. Hoe maak je dat duidelijk in het magazine?
“Door de verwondering te beschrijven die zij voelden bij het zien van Jezus. Je ziet het heel sterk bij Elisabeth en Zacharias. Zodra Johannes besneden is, juicht Zacharias bijna. Hij wéét dat de Messias komt. Dat diepe besef is heel mooi beschreven.”
“De herder Mesullam gaat, nadat hij Jezus heeft gezien, de nacht weer in. Hij is benieuwd of zijn vrouw, die thuis zat, het ook heeft gezien. Want hij wil het goede nieuws verder vertellen. De blijdschap die daarvan afstraalt is prachtig.”
Het magazine is geschikt gemaakt voor evangelisatie. Wat maakt dat het daar goed voor te gebruiken is en hoe hebben jullie dat gedaan?
“Het is voor iedereen leesbaar en is zo geschreven dat het dicht bij mensen komt. Het is dus breed inzetbaar voor scholen, kerken en is iets prachtigs om weg te geven. Achterin Noël staat ook: ‘Wil je meer weten over het kind Jezus, bezoek dan een kerstviering bij jou in de buurt.’ Toen we het magazine lanceerden, kregen we er zoveel mooie reacties op. Daar doen we het voor: het licht van de wereld verspreiden.”