Wat doet armoede met je?
Wereldwijd leven 736 miljoen volwassenen en kinderen onder de grens van extreme armoede. Dit betekent dat je als gezin in deze situatie moet leven van minder dan €1,60 per dag. Overleven is een dagelijks gevecht. Het potentieel dat God in jou heeft gelegd, krijgt niet de kans om tot bloei te komen. Hoewel je bent geschapen naar Zijn evenbeeld, ben je slachtoffer van onrecht. Hoe ziet jouw leven eruit wanneer je in zulke kwetsbare omstandigheden leeft?
Je bent ontheemd.
Je hebt vaak honger of krijgt slechte voeding.
Je mist basisbehoeften zoals schoon water, elektriciteit en sanitaire voorzieningen.
Je volgt geen goede opleiding.
Je loopt een groot risico om ziek te worden door je kwetsbare omstandigheden.
Je hebt weinig of geen toegang tot artsen, ziekenhuizen of medicijnen.
Je bent eerder slachtoffer van misbruik en uitbuiting.
Je leeft omringd door geweld en gevaar.
Je denkt dat je waardeloos en onbelangrijk bent.
Je bent niet in staat om je situatie te veranderen.
Samen haalbaar
Wat kan voorkomen dat een kind dat opgroeit in armoede hetzelfde leven krijgt als vorige generaties? Daarvoor moet je beetje bij beetje ingewikkelde armoedeproblematiek ontrafelen. De rol van ouders is hierin essentieel. Zowel zij, als hun kinderen hebben hierbij begeleiding nodig van lokale mensen, die heel goed weten wat ouders en kinderen doormaken en nodig hebben. In een Compassion-project gekoppeld aan een lokale kerk en met enkel lokale medewerkers wordt een kind begeleid in de ontwikkeling van baby tot volwassene. Dat kost een lange adem, veel tijd, geduld en ook geld. Scholing, gezondheidszorg, voeding, coaching; het is allemaal nodig om een kind écht te helpen in zijn of haar eigen kracht te staan. En daar kunnen ze jouw steun goed bij gebruiken.
Een van de velen
Deborah is een van de vele kinderen die opgroeien in armoede. Ze is een intelligent en vrolijk meisje van 9 jaar uit Kampala, Uganda. Samen met haar ouders, broertjes en zusjes deelt ze een eenkamerwoning van 4 bij 4 meter.
Deborah en haar vader Stephen Lwanga