"Veel vrouwen maken in het hulpcentrum voor het eerst kennis met het geloof"
“Tijdens ontmoetingen krijg ik veel verhalen te horen en foto’s te zien van de gruwelijke misdaden die IS heeft begaan." Aan het woord is Jan Dirk van Nifterik, directeur van Stichting HVC (Hulp Vervolgde Christenen). Hij maakt in 2017, als IS nog niet volledig uit Irak is verdreven, een reis naar het land. "Ik ontmoet de directeur van een organisatie die de IS-misdaden documenteert om te bewijzen dat er een genocide heeft plaatsgevonden, vooral onder christenen en Jezidi’s. De tranen springen in mijn ogen als hij een prijslijst toont die IS hanteerde bij de verkoop van vrouwen.”
De CIP Crowdfund van deze maand heeft tot doel om twintig getraumatiseerde vrouwen hulp te bieden. Deze vrouwen zijn bevrijd uit handen van IS, waar ze als slaaf verschrikkelijk hebben geleden en seksueel zijn misbruikt. Vanaf november zijn deze vrouwen aan de beurt bij de twee HVC-hulpcentra in het noorden van Irak. We spreken vier betrokkenen bij de uitvoering van dit project.
Jan Dirk van Nifterik, directeur van Stichting HVC
Werken aan nieuwe toekomst
“Al sinds 2014, het jaar waarin de oorlog met terreurgroep IS begon, ondersteunt HVC vele Irakese en Syrische vluchtelingen,” vertelt Van Nifterik, die als projectleider verantwoordelijk is voor de HVC-projecten in Irak. ”Het land is hard bezig met de wederopbouw, maar nog altijd hebben vele tienduizenden mensen geen huis om naar terug te keren. Bij één van de vluchtelingenkampen, bij Ba’adra in Noord-Irak, is een HVC-hulpcentrum gevestigd. Ons andere hulpcentrum staat bij het dorp Batnaya, een grotendeels verwoest dorp dat langzaamaan weer opgebouwd wordt en waar steeds meer mensen, voornamelijk Chaldeeuwse christenen, terugkeren. We bieden in onze hulpcentra beroepsopleidingen aan, om mensen weer perspectief te geven. We helpen vrouwen die in handen zijn geweest van IS een eigen onderneming op te starten, om hen nieuwe hoop op een goede toekomst te bieden.”
Deze vrouwen hebben dringend hulp nodig en kunnen al in november 2021 met een traject in de HVC hulpcentra starten. Helpt u deze getraumatiseerde vrouwen hun ervaringen te verwerken en een toekomst op te bouwen?
Eén van de trainsters in de HVC-hulpcentra is Ayat. “Ik ben zelf het slachtoffer geweest van ontvoering door IS,” vertelt Ayat, “Nu train ik andere vrouwen die slachtoffer zijn geworden. Ik leer ze het kappersvak. Ik mag andere getraumatiseerde Jezidi-vrouwen helpen een nieuw leven op te bouwen!” In plaats van de kappersopleiding, kunnen de vrouwen ook kiezen voor een opleiding tot naaister. Terez, één van de trainsters in het naaiatelier, vertelt: “De vrouwen leren allerlei soorten kleding maken, ook bijvoorbeeld dekbedovertrekken. Ik leer de vrouwen alle basistechnieken, zoals patroontekenen. Ook nemen ze kleding mee van huis, om die te vermaken. Er was zelfs een vrouw die een eigen doopjurk had gemaakt!”
Hulp van psychologen
In de HVC-hulpcentra krijgen de vrouwen professionele hulp bij het verwerken van hun traumatische verleden. “Meestal behandel ik in groepsverband een onderwerp, dat later nog in een persoonlijk gesprek verder besproken word,” legt psychologe Wade uit. “Bijvoorbeeld een onderwerp als de omgang tussen puber en moeder. Sommige deelnemers waren nog maar puber toen ze veel heftige dingen meemaakten, wat behoorlijke problemen kan opleveren. Ook laten we deelnemers veel tekenen! De cursist krijgt een opdracht om iets te tekenen, bijvoorbeeld een vaas met bloemen, een vrouwengezicht of ander portret, een familie, vluchten, IS. Vervolgens analyseer ik de tekening, door te kijken naar welke kleuren zijn gebruikt of hoe de tekening is ingedeeld. Aan de hand van de gemaakte tekening ga ik het gesprek aan met de cursist.”
Vertrouwen op God
Gevraagd naar de rol van het geloof bij dit project, vertelt Van Nifterik: “Wij proberen de vrouwen op weg te helpen naar een goede toekomst. Dat doen we in de eerste plaats door hen te vertellen uit de Bijbel. Velen maken in het HVC-hulpcentrum voor het eerst kennis met het christelijke geloof.” Psycholoog Wade: “Ik heb twee jaar lang een theologische opleiding gevolgd, dat komt nu goed van pas. We gebruiken uit het Nederlands vertaalde Bijbelstudies over vrouwen in de Bijbel. Bijvoorbeeld over het verhaal van Ruth. Zij vertrouwde op God, verliet haar land en zorgde voor haar schoonmoeder Naomi. Aan de hand van de Bijbelverhalen kan ik de cursisten adviezen geven hoe ze met bepaalde situaties om kunnen gaan.”
Van Nifterik: “Ook is het sociale aspect in de HVC-hulpcentra erg belangrijk. De vrouwen kunnen ervaringen met elkaar delen en krijgen dagelijks een maaltijd aangeboden. Terez: “Bij de naailessen merk ik dat de vrouwen steeds enthousiaster worden. Ze leren veel over naaien, maar leren ook elkaar goed kennen. Er ontstaan vriendschappen en veel vrouwen blijven na een cursusdag nog even om gezellig na te praten.”
Nieuwe hoop
Voor 700 euro krijgt een vrouw het hele hulptraject, inclusief professionele traumaverwerking en een beroepsopleiding. Als de vrouwen de naai- of kappersopleiding afronden, krijgen ze ook een naaimachine en stof of kappersspullen mee naar huis om hun nieuwe beroep laagdrempelig uit te oefenen. Ook krijgen geïnteresseerden een eigen Bijbel mee naar huis.
Helpt u twintig getraumatiseerde vrouwen hun ervaringen te verwerken en een toekomst op te bouwen? Ieder bedrag is welkom!