Ruim 2500 dagen conflicten in Jemen
Noodhulporganisatie Medair vraagt aandacht voor de situatie in Jemen. Volgens de Verenigde Naties is de situatie in Jemen ‘de ergste humanitaire crisis ter wereld’. Al meer dan 2500 dagen is het onveilig door gewapende conflicten. Samen met drie andere organisaties, waaronder EO Metterdaad, zijn er vijf TV-uitzendingen aan de situatie in Jemen gewijd. Daarnaast zijn er 21 portretten van Jemenieten te zien.
Plony Harteveld, manager Medair Nederland: “We raken bijna gewend aan de beelden van mensen op de vlucht en mensen die zich in vreselijke situaties bevinden. De humanitaire behoeften blijven hoog in veel van de landen waar Medair actief is, zoals Jemen en Afghanistan. Ik vind het belangrijk om juist nu aandacht te vragen voor mensen in Jemen waar de media minder aandacht aan besteedt. Omdat elk mens telt. We kunnen de situatie niet veranderen, maar we kunnen het leven van mensen wel iets dragelijker maken.”
Hoog fluoride-gehalte
Het contrast tussen Jemen en Nederland is groot. Inwoners van het gouvernement Al Dhale'e in Jemen hebben beperkte toegang tot veilig drinkwater, waardoor gezinnen vatbaarder worden voor ziekten zoals diarree. In sommige gebieden kunnen ongewoon hoge niveaus van natuurlijk voorkomend fluoride - ver boven de internationaal aanbevolen niveaus in drinkwater - rachitis veroorzaken. De ziekten van onveilig water maken kinderen kwetsbaarder voor ondervoeding, waardoor ze vatbaarder worden voor andere infectieziekten. Financieel wordt er door de economische neergang in het land meer uitgegeven aan medicijnen en gezondheidszorg.
De 60-jarige Samair helpt zijn buurjongen Majed om te lopen. Als gevolg van het drinken van water met een extreem hoog fluoridegehalte lijdt Majed aan botvergroeiingen, ook wel ‘rachitis’ genoemd. Beeld: Medair, Amy van Drunen
Samen aandacht vragen
Medair is blij met de gezamenlijke aandacht voor de 21 miljoen Jemenieten in nood. 82 procent van de totale 29,8 miljoen Jemenieten heeft humanitaire hulp nodig. EO Metterdaad liet in een TV-aflevering Issam zien: Vandaag de dag is hij badmeester, maar hij groeide op in de woestijn. Hij vluchtte naar Nederland en met zijn persoonlijke verhaal brengt hij de jarenlange oorlog in Jemen dichtbij. Als Issam aan Jemen denkt vertrekt zijn gezicht: “Ik denk vooral aan de kinderen.” zegt hij. “Die hebben niets met die oorlog te maken. Zij zijn onschuldig. En toch altijd de dupe.”
#21voorJemen
Samen met EO Metterdaad vraagt Medair vanaf 21 augustus 2021 aandacht voor de erbarmelijke situatie in Jemen. EO Metterdaad maakte vijf TV-afleveringen die te bekijken zijn op NPO2. Daarnaast is er de 21voorJemen-challenge. De één verkoopt 21 spulletjes, de ander zwemt 21 dagen lang in open water of een huishouden kookt 21 dagen zonder vlees. Geef je persoonlijke invulling aan deze uitdaging en doe iets voor de 21 miljoen getroffenen Jemenieten in je eigen omgeving. Deel je ervaring op social media via #21voorJemen.
Copyright beeld: Medair, Amy van Drunen