Waarom christenen zich uit moeten spreken over antisemitisme
“De heftigheid van antisemitisme in Nederland schokt ons, we zijn in een andere fase terechtgekomen.” Aan het woord is Christenen voor Israël-directeur Frank van Oordt. De organisatie doet in een open brief een dringende oproep: “Christenen moeten alert zijn, de kerk heeft hier een taak.”
Het Israëlisch-Palestijnse conflict zorgde voor een enorme aanwas van het aantal antisemitische berichten dat Joden in Nederland ontvingen. “Daar bestaan veel zorgen over in de Joodse gemeenschap”, vertelt Van Oordt. Een jaar is hij nu de directeur van de stichting, die in 1980 werd opgericht. “Het heeft als gevolg dat Joden nu aanstalten maken of direct naar Israël gaan omdat ze zich daar alleen veilig voelen.”
“Vorige week zei een Joodse spreker tijdens onze livestream: “Ik zie de haat in de ogen van mensen, als ik demonstraties volg. Nu keer ik terug.” Het is een angst die bij veel Joden leeft. Wat is hier gaande, vragen ze zich af. Waarom wordt er niet harder tegenop getreden?”
Uiten dat je voor Israël staat, geeft heel vaak antisemitische reacties, zegt u. Kwam deze toename ook voor jullie als verrassing?
“De heftigheid en felheid schokt ons. Ik heb zelf sterk het idee dat we in een andere fase terecht zijn gekomen. Als je het voor Israël opneemt, krijg je veel over je heen. Dat zien we opkomen door de informatievoorziening in media, maar ook door de sociale media. Door de analyse van de situatie in verschillende media ontstaat er een irreëel beeld van Israël, als die van de grote boosdoener.”
Wat voor rol spelen sociale media daarin?
“Op sociale media wordt dat beeld aangegrepen en bevestigd. Het gevolg is dat Joden nu wel een land hebben waar ze heen kunnen gaan als het moeilijk wordt, maar dat ze dat wordt nagedragen.”
Christenen moeten hier wat mee, predikanten ook. Wat is jullie oproep?
“Het allerbelangrijkst is dat we Israël bij de Heere God brengen. In gebed ligt zoveel kracht, dat mogen we niet nalaten. Het tweede: ook in de prediking en met het werk rond bijbelstudie vragen we om aandacht voor de verbondenheid met Israël. Verzwijg het niet. We komen vaak met predikanten in aanraking die vinden dat we het er maar niet over moeten hebben. Maar dat is niet de weg, geloven wij. Het gaat in de Bijbel vaak over Israël, dan moeten wij dat ook doen. Daarom roepen we christenen op, juist nu, het over Israël te hebben. De derde oproep die we doen: neem het juist op sociale media voor Israël en de Joden op.”
Waarom vinden predikanten het ingewikkeld Israël te benoemen?
“Ze hebben het gevoel dat ze partij moeten kiezen. Maar je hoeft geen politieke keuze te maken. Je kan voor Israël bidden vanwege de zegen voor het land en de plek die het inneemt als volk van God.”
Je op sociale media uitspreken is een flinke stap. Waarom is dat belangrijk?
“Op deze media zijn de anti-Israëlstromingen sterk. Een tienerjongen uit mijn directe omgeving liet op Instagram en TikTok weten achter Israël te staan. Nog nooit kreeg hij zoveel reacties, maar ze waren ronduit bedreigend. Echt om van te schrikken. Juist als je actief op sociale media bent, vragen we of je openlijk achter Israël durft te staan. Om je te uiten en om ze heen te staan.”
Waarom moet ik mij als christen zorgen maken over Israël? Wat is de essentie?
"Israël heeft in de Bijbel als volk van God een grote plaats gekregen. We worden opgeroepen voor hen te bidden, los van of je alles in de regio begrijpt. Dat doe ik ook niet. In ernstige tijden moet je bij de Heere God zijn. We zijn geroepen om Israël te zegenen, zodat de zegen van Israël over de hele wereld zal gaan en die wereld zal verlossen."